Перейти к содержимому


Печера Вертеба - двері в підземний світ трипільців


Сообщений в теме: 4

#1 Жигуліст

    Родом из ФУДД

  • Администратор
    • Перейти к галерее
  • 31.607 сообщений
  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 24 июля 2019 - 12:07

Печера Вертеба - двері в підземний світ трипільців

Через геологічну побудову, а саме наявність потужного підземного гіпсового пласту, на півдні Тернопільської, Хмельницької і на півночі Чернівецької областей сформувався цілий печерний масив: Оптимістична, Озерна, Атлантида, Мельнички, Кристалічна та Вертеба — єдиний в Україні музей-печера. Особливу увагу привертає печера Вертеба, яка відіграла надзвичайно важливу роль у відновленні древньої історії світу. Її ще називають «Наддністрянською Помпеєю». Насамперед, це археологічна пам'ятка, яка серед усіх пам'яток трипільської культури посідає особливе місце. Відсутність аналогій освоєння трипільськими племенами великих печерних порожнин на всій території поширення культури, різноманітність і багатство археологічних матеріалів — усе це забезпечує постійний науковий інтерес до печери.
Изображение

Скрытый текст

Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#2 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 27 июля 2019 - 21:02

Печера Вертеба, Більче-Золоте

Серед великих природних підземних порожнин, з'єднаних з поверхнею землі отворами, печера Вертеба посідає особливе місце в Україні. Розташована вона на Тернопільщині, поблизу села Більче-Золоте Борщівського району. Печера є геологічною та археологічною пам'яткою загальнодержавного значення і об'єктом природно-заповідного фонду. Вона належить до числа найбільших печер у Європі. Археологи виявили тут сліди перебування великої кількості людей і висунули гіпотезу, що Вертеба була в давнину одним із поселень трипільців. Нині в печері діє перший в Україні підземний музей трипільської культури, який є відділом Борщівського краєзнавчого музею.
Археологічні знахідки
У печері Вертеба вчені виявили величезну кількість археологічних знахідок доби енеоліту, результати досліджень яких дозволяють припустити, що це місце під землею в давні часи відвідували люди. І бували вони тут не лише в критичних ситуаціях, ховаючись від нападів ворогів чи рятуючись від стихійних явищ. Виявлена нещодавно на території печери піч-лежанка, на думку деяких вчених, свідчить про те, що трипільці тут бували не час від часу, як вважалося раніше, а тривалий період.
Історія
Уперше письмово печера згадується 1822 року за таких обставин: такий собі Ян Хмелецький на полюванні підстрелив лиса, який сховався у підземній порожнині посеред поля. Разом із колегами мисливець спустився досередини і знайшов там залишки багаття, горщики, давні монети і людські черепи. Археологи Ягеллонського університету почали досліджувати знахідки, а пізніше цю діяльність продовжили ще кілька груп учених різних країн. За кількістю та науковою цінністю знахідки у Вертебі не мають собі рівних на Поділлі. Цю печеру невипадково назвали «Наддністрянськими Помпеями». Нині матеріали, знайдені тут, зберігаються у фондах музейних колекцій Відня і Варшави, Кракова і Львова, Тернополя і Борщева.
Вигляд печери всередині
Печера Вертеба – гіпсова. Від інших аналогічних на Поділлі вона відрізняється своєрідною геологічною будовою, бо складається з широких галерей, які розділяють вузькі перемички. Стінки печери гладенькі й темні, на склепіннях є карбонатні натічні утворення, іноді невеликі сталактити («бочки»), а також в'язка вапнякова маса, насичена водою – так зване «місячне молоко». У печері на всій її протяжності трапляється багато кажанів, особливо взимку. Найбільші популяції розташовані одразу біля входу. Тут живе чотири види кажанів, занесених до Червоної книги України. Із 2010 року Вертеба увійшла до складу Національного природного парку «Дністровський каньйон». Що означає назва
Назва печери походить від давньослов'янського слова «вертеп» – «печера» або «яруга».
Печера у цифрах
Довжина підземних ходів – 9021 метр (за іншими даними – 8 550 метрів). Середньорічна температура 9 – 10°С. Відносна вологість 92 – 100 %. Протяжність екскурсійного маршруту – близько кілометра.
Реконструкція стоянки
У печері Вертеба зроблено реконструкцію стоянки. Тут можна побачити: знаряддя праці, виготовлені з кременю, каменю, кості й металу; амулет, вирізаний на кістяній пластині; керамічні пряслиця з уламків товстостінних посудин; мідні вироби: намистини, сокира, швайка; антропоморфні та зооморфні глиняні фігурки.
Генетичний аналіз
2005 року фахівці вперше провели генетичний аналіз матеріалів із печери Вертеба. Після восьми років досліджень вдалося з'ясувати, що трипільці несли в собі материнські генетичні лінії, характерні для всієї території поширення землеробської культури в добу неоліту. Але переважають в останках трипільців гени ще давнішого, донеолітичного населення, яке мешкало в цих місцях до приходу хліборобів.
Правила під час екскурсії
Печеру використовують як екскурсійний об'єкт. Спелеологічний маршрут тут також діє, але ним мають можливість скористатися лише добре підготовлені відвідувачі. Вхід досередини обмежений. Відвідувати печеру можна лише в складі групи. Вертеба має освітлення, але варто потурбуватися про автономне джерело світла (ліхтарик, телефон тощо), а краще мати два джерела. Засоби надання першої допомоги брати з собою обов’язково. Не треба залазити у вузькі щілини печери, з яких важко вилізти. Вживати алкоголь чи наркотики перед походом до Вертеби і під час нього суворо заборонено. Печера є унікальним і дуже вразливим середовищем. Виносити з неї нічого не можна – окрім фотознімків та спогадів.
Деталі відвідин печери варто узгодити попередньо в Борщівському краєзнавчому музеї (т.: 03541 21692).
Як доїхати
Доїхати до печери Вертеба можна на авто, рухаючись із Тернополя автотрасою Е85/М19 в бік Теребовлі. В Чорткові на колі повернути ліворуч, на дорогу Т2001, яка й приведе до села Більче-Золоте. Автобусом до Більче-Золотого можна доїхати з Тернополя – рейси з обласного центру є двічі на день. Кілька разів на день автобус до села вирушає із райцентру Борщів. Відстань від центру села до печери – близько двох кілометрів.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#3 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 27 июля 2019 - 21:08

Для тих хто самостійно хоче відвідати печеру замовляйте екскурсію в печеру-музей Вертеба
за телефонами:
0-3541-2-16-92,
097-289-16-49,
097-384-09-75.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#4 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 09 августа 2019 - 20:51

Изображение

Просмотр сообщенияЖигуліст (27 июля 2019 - 21:08) писал:

Для тих хто самостійно хоче відвідати печеру замовляйте екскурсію в печеру-музей Вертеба

У зв'язку з тим, що в печері, як виявилось,температура 9-10 градусів, а настільки теплих речей ми не брали, вирішили відвідати не печеру, а її розташування. Крім того, виявилось, що молодшенький може злякатись спускатись в печеру.
Прикрепленное изображение: IMG_20190801_144957.jpg Прикрепленное изображение: IMG_20190801_145025.jpgПрикрепленное изображение: IMG_20190801_150914.jpg
До речі, на під'їзді до об'єкту є вказівники.
Прикрепленное изображение: IMG_20190801_152105.jpg
Гугл-навігація вела трішки в інше місце (але в районі печери).
Прикрепленное изображение: пв.jpg
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#5 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 12 августа 2019 - 23:26


https://youtu.be/hzW4C8somk8
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.





Количество пользователей, читающих эту тему: 1

0 пользователей, 1 гостей, 0 анонимных

Анализ сайта онлайн
Loading the player...