←  Проект Закону України "Про дорожній рух та його безпеку"

Форум "За порядок на дорогах!"

»

ЗУ "Про дорожній рух та його безпеку...

Тема закрыта

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 40. Тимчасова заборона експлуатації транспортних засобів
1. Тимчасова заборона експлуатації транспортних засобів здійснюється з метою забезпечення безпеки дорожнього руху шляхом припинення правопорушення, скоєного під час керування таким транспортним засобом.
2. Забороняється експлуатація незареєстрованих (неперереєстрованих) транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах або знищені, підроблені чи відсутні, без номерних знаків або з номерними знаками, що не належать цим транспортним засобам чи не відповідають вимогам стандартів, або з номерними знаками, закріпленими у не встановленому для цього місці, закритими іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття із застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненими, що не дозволяє чітко визначити їх символи, перевернутими чи неосвітленими, а також транспортних засобів без чинного на території України поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка") у випадках, передбачених законодавством.
3. Забороняється експлуатація транспортних засобів, у яких:
1) робоча гальмівна система чи рульове керування не дають змоги водієві зупинити транспортний засіб або здійснити маневр під час руху навіть з мінімальною швидкістю;
2) під час руху у темну пору доби,в тунелях або в умовах недостатньої видимості не горить ліва фара (на мотоциклах, трициклах, квадроциклах і мопедах, конструктивно обладнаних однією фарою, – фара) в режимі ближнього (дальнього) світла або ліва протитуманна фара (на мотоциклах, трициклах, квадроциклах і мопедах, конструктивно обладнаних однією протитуманною фарою, – протитуманна фара) у випадку її використання окремо від фар ближнього світла, а при несправній аварійній сигналізації – задній габаритний ліхтар з лівого боку (на мотоциклах, трициклах, квадроциклах і мопедах, конструктивно обладнаних одним заднім габаритним ліхтарем, – задній габаритний ліхтар);
3) під час дощу або снігопаду не працює склоочисник з боку розміщення керма.
4. Забороняється експлуатація транспортних засобів у складі автопоїзда, якщо зіпсовано тягово-зчіпний або опорно-зчіпний пристрій тягача і причіпної ланки, а також передбачені їхньою конструкцією страхувальні троси (ланцюги).
5. Забороняється експлуатація транспортних засобів, що перевозять великогабаритний, великоваговий чи небезпечний вантаж (або супроводжують такі вантажі), якщо відсутні або несправні фари і/або задні габаритні ліхтарі, а також проблискові маячки, світлоповертальні елементи, розпізнавальні знаки, передбачені цим Законом.
6. Забороняється експлуатація транспортного засобу у разі:
1) наявності даних про скоєння злочину із застосуванням цього транспортного засобу;
2) наявності даних про незаконне заволодіння цим транспортним засобом ;
3) відсутності у водія документів, що підтверджують право керування транспортним засобомвідповідної категорії;
4) відсутності у водія документів, що підтверджують законність використання цього транспортного засобу;
5) нездатності водіядо керування транспортним засобом за станом здоров'я;
6) перебування водія у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або перебування під дією лікарських препаратів, які впливають на здатність до керування.
7. Забороняється експлуатація тролейбусів і трамваїв за наявності будь-якої несправності, зазначеної в правилах експлуатаційної документації виробникацих транспортних засобівабо законодавстві.
8. Заборона експлуатації транспортного засобу (крім тролейбусів і трамваїв) здійснюється його затриманням шляхом блокування коліс або доставки його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, коли розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху,в тому числі за допомогою спеціального автомобіля-евакуатора.
9. Водій несправного транспортного засобу повинен вжити заходів для того, щоб прибрати його за межі проїзної частини дороги.
10. Заборона на експлуатацію транспортного засобу не застосовується, якщо водій на місці усунув підстави для такої заборони, а у випадку стану сп'яніння водія, нездатності керувати за станом здоров'я або відсутності посвідчення водія (документу, що його замінює) – передав керування іншій особі, яка може (має право) керувати транспортним засобом.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 41. Тимчасове обмеження експлуатації транспортних засобів
1. Тимчасове обмеження експлуатації транспортного засобу здійснюється з метою забезпечення безпеки дорожнього руху шляхом зниження ризиків, пов’язаних з подальшим керуванням таким транспортним засобом.
2. Експлуатація транспортних засобів підлягає тимчасовому обмеженню в разі:
1) порушення вимог щодо їх переобладнання;
2) виявлення поліцейським ознак технічної несправності транспортного засобувідповідно до переліку технічних несправностей, за якихексплуатація транспортних засобів підлягає тимчасовому обмеженню. Такий перелік затверджується Кабінетом Міністрів України;
3) порушення встановленого статтею 38 цього Закону порядку проходження обов'язкової перевірки придатності транспортних засобів до експлуатації;
4) виявлення порушення під час перевезення вантажу, що здійснюється за спеціальними правилами;
5) виявлення транспортного засобу, що знаходиться у розшукузгідно із законодавством.
3. Тимчасово обмежується експлуатація транспортних засобів, у яких:
1) димність відпрацьованих газів, або нормовані концентрації газоподібних забруднювальних речовин у відпрацьованих газах, або питомі викиди забруднювальних речовин, або рівень зовнішнього акустичного шуму перевищує законодавчо встановлені норми;
2) демонтовані, мають ознаки пошкодження або відключені системи контролю (нейтралізації) викидів забруднювальних речовин та (або) системи зниження зовнішнього акустичного шуму, передбачені конструкцією.
4. Тимчасове обмеження експлуатації транспортного засобу здійснюється шляхом видачі водієві транспортного засобу посадовою особою уповноваженого підрозділу Національної поліції відповідного припису. Відомості про обмеження експлуатації транспортного засобу вносяться до Державного реєстру безпеки дорожнього руху, передбаченого статтею 82 цього Закону. Після усунення порушень, що стали підставою для застосування тимчасового обмеження експлуатації транспортного засобу, водій або власник транспортного засобу звертаються до уповноваженого підрозділу Національної поліції, співробітник якого, після перевірки усунення зазначених у приписі недоліків, вносить до Державного реєстру безпеки дорожнього руху, передбаченого статтею 82 цього Закону, відомості щодо скасування обмеження експлуатації цього транспортного засобу.
5. Тимчасове обмеження експлуатації транспортного засобу не застосовується, якщо транспортний засіб з технічними несправностями здійснював свій рух з ввімкненою аварійною світловою сигналізацією, або встановленим позаду знаком аварійної зупинкичи миготливим червоним ліхтаремвідповідно до вимог частин 8-8.4 статті 52 цього Закону.
6. Тимчасове обмеженняексплуатації транспортного засобу не застосовується, якщо водій на місці усунув підстави для такого обмеження.
7. У разі відмови водія від тимчасового обмеження експлуатації транспортного засобу, до такого транспортного засобу застосовується тимчасова заборона його експлуатації.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Розділ VIII. ВИМОГИ ДОУЧАСНИКІВ ДОРОЖНЬОГО РУХУ, ЇХ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ


Стаття 42. Загальні вимоги до учасниківдорожнього руху, їх права та обов'язки
1. Учасники дорожнього руху зобов'язані знати й неухильно виконувати вимоги цього Закону, а також бути взаємно ввічливими.
2. В Україні діє правова норма, відповідно до якої будь-який учасник дорожнього руху, який виконує вимоги цього Закону, має право розраховувати на те, що й інші учасники дорожнього руху виконують ці вимоги, а посадові особи державних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядуання та їх виконавчих органів, організацій і підприємств усіх форм власності, що відповідають за організацію дорожнього руху, експлуатацію та обслуговування транспортних засобів, доріг, вулиць та залізничних переїздів, неухильно виконують покладені на них законодавством обов’язки та несуть відповідальність у разі їх невиконання.
3. Особи, що приймають участь у дорожньому русі, зобов'язані бути особливо уважними до вразливих учасників дорожнього руху.
4. Учасники дорожнього руху мають право на:
1) безпечні, комфортніта безперешкодніумови дорожнього руху;
2) відшкодування збитків, завданих відсутністю безпечних та комфортних умов дорожнього руху, якщо відсутність таких умов привела до матеріальних збитків, загрози їхньому життю чи здоров’ю;
3) подання у встановленому законодавством порядку звернень (заяв, скарг, пропозицій, клопотань, зауважень),що стосуються порушення законодавства у сфері дорожнього руху іншими учасниками дорожнього руху або власниками доріг, до уповноважених органів держаної влади,місцевого самоврядуваннята посадовим особам відповідно до їх функціональних обов'язків;
4) своєчасне забезпечення екстреною медичною допомогоюна дорозі;
5) отримання від центральних органів виконавчої влади, а також гідрометеорологічних, дорожніх, комунальних та інших організацій інформації про умови дорожнього руху;
6) оскарження дій працівників (посадових осіб) органів державної влади, що забезпечують безпеку дорожнього руху або здійснюють за нею контроль, у разі порушенняними законодавства України;
7) оскарження дій або бездіяльності власників доріг, що призвели допорушення норм і стандартів під час будівництва, ремонту та утримання доріг;
8) оскарження дій посадової особи, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом;
9) відшкодування збитків, завданих незаконними діями посадової особи, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом.
Учасники дорожнього руху мають право відступати від вимог цього Закону в умовах дії непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти загибелі чи каліцтву, спричиненню матеріальної шкоди,порушенню інших прав власних або інших громадян.
5. Учасники дорожнього руху зобов'язані:
1) знати й неухильно дотримуватисьвимог цього Закону, інших нормативних актів з питань безпеки дорожнього руху;
2) підтримувати безпечні умови для дорожнього руху таким чином, щоб не завдавати своїми діями або бездіяльністю шкоди підприємствам, установам, організаціям і громадянам;
3) виконувати розпорядження органів державного нагляду та контролю щодо дотримання законодавства про дорожній рухі його безпеку;
4) не створювати перешкод для проїзду спеціалізованого транспорту, який рухається з увімкненими проблисковим маячком та спеціальним звуковим сигналом;
5) вживати всіх можливих заходів для забезпечення надання екстреної медичної допомоги, у тому числі потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних пригод;
6) відшкодовувати згідно із законодавством збитки, завдані автомобільним дорогамунаслідок протиправних дій, у тому числі дорожньо-транспортних пригод.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 43. Основні положення щодо допуску до керування транспортними засобами
1. Кожний громадянин, який досяг визначеного частиною другою цієї статті віку, за результатами медичного огляду не має психофізіологічних та медичних протипоказань до керування транспортними засобами певної категорії(категорій), та в порядку, визначеному статтями 76 та 77 цього Закону, здав теоретичний тест і тест на навички і поведінку водія, може в установленому порядку отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії(категорій).
2. Право на керування транспортними засобами може бути надано:
1) для категорії АМ – особам, які досягли 14-річного віку;
2) для категорії А1 – особам, які досягли 16-річного віку;
3) для категорій A2, В1, В, ВЕ– особам, які досягли 18-річного віку;
4) для категорії А (мотоциклів) – особам, які досягли 20-річного віку та мають попередній стаж керування транспортним засобом категорії А2 не менш 2 років (вимога не застосовується, якщо заявник має вік щонайменше 24 роки);
5) для категорії А (трициклів, потужність яких перевищує 15 кВт) – особам, які досягли 21-річного віку;
6) для категорій C1, C1Е, а також для керування колісними тракторами, самохідними машинами, сільськогосподарською технікою, іншими механізмами, які експлуатуються на вулично-дорожній мережі, всіх типів – особам, які досягли 18-річного віку;
7) для категорії С, СЕ, D1, D1E, Т, – особам, які досягли 21-річного віку;
8) для категорії D, DE – особам, які досягли 24-річного віку;
Особам, що проходять службу в Національній Гвардії України чи Збройних Силах України, право на керування транспортними засобами категорії С може бути надано з 18-річного, а категорії D – з 21-річного віку.
3. Транспортні засоби належать до таких категорій:
АМ – мопеди;
А1 – мотоцикли, які мають двигун з робочим об’ємом циліндра до 125 см³ і потужність яких не перевищує 11 кВт, а співвідношення потужність/вага не перевищує 0,1 кВт/кг, а також трицикли, потужність яких не перевищує 15 кВт;
А2 – мотоцикли, потужність яких не перевищує 35 кВт, а співвідношення потужність/вага не перевищує 0,2 кВт/кг, і які не походять з транспортних засобів, що перевищують свою потужність більше ніж удвічі;
А – будь-які мотоцикли, а також трициклиз потужністю, що перевищує 15 кВт;
В1 – квадроцикли,споряджена маса котрих не перевищує 400 кг (550 кг для транспортних засобів, призначених для вантажоперевезень), не враховуючи маси батареї для квадроциклів з електроприводом, і максимальна вихідна потужність котрих не перевищує 15 кВт;
В – автомобілі повною масою до 3500 кг з кількістю місць не більше восьми, крім місця водія; автомобілі цієї категорії можуть бути поєднані з причепом повною масою до 750 кг за умови, що повна маса такого составу транспортних засобів не перевищуватиме 4250 кг;
ВЕ –состави транспортних засобів з тягачем категорії В та причепом, повна маса якого перевищує 750 кг;
С1 – автомобілі (крім категорій D1 або D), повна маса яких перевищує 3500 кг, але не перевищує 7500 кг, які спроектовані і сконструйовані для перевезення вантажу тане більше восьми пасажирів, крім водія; автомобілі цієї категорії можуть бути поєднані з причепом повною масою не більше 750 кг;
С1Е – состави транспортних засобів, що складаються з тягача категорії С1 і причепу повною масою понад 750 кг, за умови, що повна маса такого составу не перевищує 12000 кг, а також состави транспортних засобів, що складаються з тягача категорії B і причепу повною масою понад 3500 кг, за умови, що повна маса такого составу транспортних засобів не перевищує 12000 кг;
С –автомобілі (крім категорій D1 або D), повна маса яких є понад 3500 кг, які спроектовані і сконструйовані для перевезення вантажу тане більше восьми пасажирів, крім водія; автомобілі цієї категорії можуть бути поєднані з причепом, який має повну масу до 750кг;
СЕ – состави транспортних засобів, що складаються з тягача категорії С та причепу, повна маса якого перевищує 750 кілограмів;
D1 – автомобілі, спроектовані і сконструйовані для перевезення не більше 16 пасажирів, крім водія, з максимальною довжиною не більше 8 м; автомобілі цієї категорії можуть бути поєднані з причепом, якій має повну масу, що не перевищує 750 кг;
D1Е – состави транспортних засобів, що складається з тягача категорії D1 і причепу з дозволеною масою понад 750 кг;
D–автомобілі, спроектовані і сконструйовані для перевезення більш як 8 пасажирів, крім водія; автомобілі цієї категорії можуть бути поєднані з причепом, який має повну масу до 750 кг;
DЕ – состави транспортних засобів, що складаються з тягача категорії D і причепу з максимальною дозволеною масою понад 750 кг;
Т – трамваї та тролейбуси.
Категорії транспортних засобів від нижчої до вищої ідуть у такому порядку: АМ, А1, А2, А, В1, В, ВЕ, С1, С1Е, С, СЕ, D1, D1Е, D, DЕ, тобто будь-яка категорія, що знаходиться лівіше в даному спису, є нижчою по відношенні до будь-якої категорії, що знаходиться в списку праворуч. Категорія Т не співставляється з іншими категоріями транспортних засобів.
4. Дійсність посвідчень водія визначається наступним чином:
- посвідчення водія категорійC1E, CE, D1E або DЕєдійсним для керування составами транспортних засобів категорії ВЕ;
- посвідчення водія категорії CE є дійсними для категорії DE, якщо їхні власники мають право на керування транспортними засобами категорії D;
- посвідчення водія категорії C1E є дійсними для категорії D1E, якщо їхні власники мають право на керування транспортними засобами категорії D1;
- посвідчення водія категорій CE і DE є дійсними для керування составами транспортних засобів категорій C1E і D1E відповідно;
- посвідчення будь-якої категорії є дійсними для категорії AM;
- посвідчення категорії A2 є дійсними також для категорії A1;
- посвідчення категорії A є дійсним для категорій A1 і A2, категорії B – для B1, C – для C1, а D– для D1.
5. Посвідчення водія категорій C1, C, D1 і D видаються лише водіям, які вже мають право на керування транспортними засобами категорії В. Посвідчення категорій BE, C1E, CE, D1E і DE видаються лише водіями, які вже мають право на керування транспортними засобами категорій B, C1, C, D1 і D відповідно.
6. Право на керування транспортними засобами відповідної категорії підтверджується посвідченням водія транспортного засобу з установленим терміном дії:
- для категорій AM, A1, A2, A, B, B1 і BE – 10 років;
- для категорій C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Т– 5 років.
Продовження терміну дії посвідчення водія з видачою нового бланка посвідчення водіяздійснюється автоматично на підставі результатів проведення періодичного медичного огляду з метою підтвердження фізичної і розумової придатності особи до керування транспортними засобами у відповідності до вимог статті 24 цього Закону, відображених у Державному реєстрі безпеки дорожнього руху, передбаченому статтею 82 цього Закону.
7. На території України, відповідно до Європейської угоди, що доповнює Конвенцію про дорожній рух, відкриту для підписання у Відні 8 листопада 1968 року, діють національні та міжнародні посвідчення водія, що відповідають вимогам діючого законодавства. Порядок видачі та обміну посвідчень водія визначається Кабінетом Міністрів України.
8. Підставами для припинення дії права на керування транспортними засобами є:
1) закінчення терміну дії посвідчення водія;
2) виявлення в результатімедичного оглядумедичних протипоказань або раніше не виявлених медичних обмежень до керування транспортними засобами залежно від їхніх категорій, призначення та конструктивних характеристик;
3) позбавлення права на керування транспортними засобами.
Порядок припинення дії права на керування транспортними засобами за наявності медичних протипоказань або медичних обмежень до керування транспортними засобами встановлюється Кабінетом Міністрів України.
9. Види правопорушень, за вчинення яких передбачається санкція у виглядіпозбавлення права керування транспортними засобами або обмеження такого права, встановлюються Кримінальним Кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.
Поновлення права керування транспортними засобамипісля закінчення терміну позбавлення особи такого права, а також отримання нового посвідчення водія (в разі закінчення терміну дії попереднього чи зміни кількості відкритих категорій)здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, після обов’язкового складання теоретичного тесту та тесту на навички і поведінку для відповідної категорії транспортного засобу згідно вимог статей 76 та 77 цього Закону.
10. Забороняється керувати транспортними засобами особам, до яких застосовано адміністративне стягнення чи кримінальне покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами, протягом строку позбавлення.
11. Жодна особа не може мати більше одного національного посвідчення водія зазначених у цій статті категорій.
12. Єдиний порядок підготовки та допуску громадян до керування тракторами, в тому числі саморобними, самохідними сільськогосподарськими, меліоративними і дорожньобудівними машинами, та видачі посвідчень тракториста-машиніставідповідної категорії(категорій)залежно від типу і призначення трактора (машини) визначається Кабінетом Міністрів України.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 44.Вимоги до водіятранспортного засобу, його права та обов'язки
1. Водійтранспортного засобу додатково до загальних прав учасників дорожнього рухумає право:
1) керувати транспортним засобом і перевозити пасажирів або вантажі дорогами, вулицями чи іншими місцями, де рух транспорту не заборонено цим Законом;
2) передавати керування механічнимтранспортним засобом іншій особі, що має при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;
3) знати причину зупинки, перевірки та огляду транспортного засобу посадовою особою державного органу, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом, а також прізвище й посаду цієї особи;
4) вимагати від особи, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом та зупинила транспортний засіб, пред'явлення посвідчення її особи;
5) на відшкодування витрат у разі надання транспортного засобу поліцейським у випадках, передбачених частиною 10 цієї статті;
6) у випадках, визначених Законом України "Про екстрену медичну допомогу", надавати необхідну домедичну допомогу.
Водіїз інвалідністю, що керують мотоколяскою або автомобілем, позначеними розпізнавальним знаком "Особа з інвалідністю" (додаток 5), можуть відступати від вимог цього Закону в передбачених ним випадках.
2. Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов'язаний:
1) перед виїздом перевірити й забезпечити під час руху технічно справний стан і комплектність транспортного засобу, правильність розміщення та кріплення вантажу, комфорт і безпеку пасажирів та закриття дверей транспортного засобу;
2) бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, стежити за правильністю розміщення та кріплення вантажу, технічним станом транспортного засобу й не відволікатися від керування цим засобом у дорозі;
3) не створювати своїми діями(бездіяльністю)аварійної ситуації;
4) не створювати перешкод пішоходам, які знаходяться на нерегульованому пішохідному переході, а також на регульованому переході при сигналі світлофора (регулювальника), що дозволяє їм рух;
5) дати дорогу транспортним засобам із увімкненим синім та (або) червоним проблисковим маячком та спеціальним звуковим сигналом;
6) виконувати розпорядження поліцейських,які здійснюють нагляд за дорожнім рухом, а водії військових транспортних засобів –такожпосадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку в Збройних Силах України, що даються в межах їх компетенції, передбаченої цим та іншими Законами України;
7) на вимогу уповноваженої особиНаціональної поліціїпройти в установленому порядку медичний огляд для визначення стану алкогольного сп'яніння, впливу наркотичних чи токсичних речовин;
8) у разі погіршення стану здоров'я, якщо це перешкоджає безпечному керуванню, припинити або передати керування іншій особі відповідно до вимого цього Закону;
9) на автомобілях, обладнаних засобами пасивної безпеки (підголівники, ремені безпеки тощо), користуватися ними і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки;
10) під час руху на мотоциклі і мопеді, а також трициклі та квадроциклі, якщо їх конструкцією не передбачено використання ременів безпеки,бути в застебнутому мотошоломі і не перевозити пасажирів без застебнутих мотошоломів;
11) вживати заходів щодо збереження чистоти автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів та смуги відводу, у тому числі з боку пасажирів;
12) повідомляти дорожньо-експлуатаційним організаціям абоорганамНаціональної поліції про виявлені факти створення небезпеки для дорожнього руху;
13) не вчиняти дій, внаслідок яких може бути пошкоджено автомобільні дороги та їх складові, а також завдано шкоди користувачам;
14) своєчасно подавати транспортний засіб, що підлягає обов'язковій перевірці придатності до експлуатації, на таку перевірку;
15) у разі передачі керування механічним транспортним засобом іншій особі: знати дані щодо імені, прізвища, а також номеру посвідчення водія особи, що фактично буде керувати транспортним засобом.
3. Водії транспортних засобів повинні підтримувати належний рівень знань, навичок і поведінки з тим, щоб бути здатними:
1) розпізнавати небезпечні ситуації на дорозі і оцінювати ступінь їх серйозності;
2) керувати своїм транспортним засобом таким чином, щоб не створювати небезпечних ситуацій і належно реагувати на виникнення таких ситуацій;
3) виконувати правила дорожнього руху і, зокрема, правила, призначені для запобігання дорожньо-транспортним пригодам і регулювання транспортним потоком;
4) під час експлуатації слідкувати за станом транспортного засобуі у разі виникнення підозри уйого несправності або невідповідності технічного стану вимогам підприємства-виробника чи нормам законодавстваневідкладно приймати відповідні заходи щодо перевірки технічного стану транспортного засобу та (або) усунення зазначених несправностей (невідповідностей) власноруч чи за допомогою спеціалістів;
5) ураховувати всі фактори, що впливають на здатність до керування транспортним засобом (наприклад, алкоголь, втома, поганий зір тощо) з метою використання в повному обсязі запобіжних заходів, необхідних для забезпечення безпеки руху;
6) допомагати забезпечувати безпеку усіх учасників дорожнього руху та, зокрема, найслабкіших та найбільш вразливих через демонстрацію належної поваги до інших.
4. Водієві забороняється:
1) керувати транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під дією лікарських препаратів, які впливають на здатність до керування, а також у хворобливому стані та у стані стомлення, що може вплинути на безпеку дорожнього руху, або передавати керування особам, які знаходяться в такому стані;
2) вживати алкоголь, наркотики, а також лікарські препарати, виготовлені на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником) після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, чи після скоєння дорожньо-транспортної пригоди до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп‘яніння абощодо вживання лікарських препаратів, які впливають на здатність до керування, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду;
3) передавати керування механічнимтранспортним засобом особам, які не мають при собі посвідчення на право керування ним, якщо це не стосується навчання водінню або прийому тестів на навичку і поведінку водіявідповідно до вимог статей 73та 77цього Закону;
4) здійснювати агресивне керування транспортним засобом;
5) під час руху транспортного засобу користуватися засобами зв'язку, навігації, фото-, аудіо-, відеопристроями,тримаючи їх у руці (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання);
6) під час вимушеної зупинки на дорозі в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості перебувати на проїзній частині дороги (вулиці) поза межами транспортного засобу без сигнального жилета.
5. Водієві також забороняється керувати транспортним засобом:
1) не зареєстрованим або не перереєстрованим в установленому порядку, якщо це передбачено законодавством;
2) тимчасово ввезеним на митну територію України під письмове зобов'язання про зворотне його вивезення, за відсутності в такому транспортному засобі особи, яка його ввозила;
3) без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу, не відповідає вимогам стандартів або з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами,у тому числі з нанесенням покриття із застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненими, що не дозволяє чітко визначити його символи, перевернутим чи не освітленим;
4) що своєчасно не пройшов обов'язкову перевірку придатності до експлуатації(якщо транспортний засіб підлягає такий перевірці).
6. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:
1) власне посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;
2) реєстраційний документ на транспортний засіб, яким він керує, а в складіавтопоїзда – на кожний транспортний засіб;
3) чинний поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідніпідтвердні документи (посвідчення);
4) формуляр газобалонного транспортного засобу встановленого Кабінетом Міністрів України зразка. Такий формуляр не потребується, якщо в реєстраційному документі на транспортний засіб відображені облікові дані відносно його переобладнання для роботи на газовому моторному паливі;
5) документ, що підтверджує проходження обов'язкової перевірки придатностітранспортного засобу до експлуатації(в разі, якщо транспортний засіб підлягає такій перевірці);
6) на транспортних засобах, що здійснюють перевезення пасажирів, – документацію відповідно до законодавства, що регулює організацію та діяльність з перевезення пасажирів;
7) на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, – документацію відповідно до вимог спеціальних правил;
8) при перевезенні пасажирів на таксі – відповідний дозвіл (ліцензію), передбачений законодавством, що регулює організацію та діяльність з перевезення пасажирів;
9) у випадку проведення навчання водінню (на автомобільних дорогах) особа, що проводить навчання,– документ на право навчання водінню, кандидат у водії – посвідчення особи, медичний допуск щодо придатності до керування транспортним засобом відповідної категорії та довідку кандидата у водії;
10) у випадку приймання іспитів на отримання права керування транспортними засобами – атестат екзаменатора, в якому відображені відповідні категорії транспортних засобів, щодо яких екзаменатор має право прийому іспитів;
11) під час керування транспортним засобом з розпізнавальним знаком "Особа з інвалідністю" (додаток 5)–посвідчення встановленого зразка, видане у відповідності до законодавства України, яке підтверджує відповідний статус водія, якщо таке керування здійснюєтьсяводієм з інвалідністю.
7. Водій механічного транспортного засобу, що прибуває до України з іншої країни, а також водій – громадянин України, який виїжджає за кордон, повинен мати:
1) реєстраційні документи на транспортний засіб, яким він керує, і власне посвідчення водія, що відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух (Відень, 1968);
2) чинний договір міжнародного страхування, посвідчений відповідним уніфікованим страховим сертифікатом "Зелена картка";
3) реєстраційний номерний знак на транспортному засобі, літери якого відповідають латинському алфавіту;
4) розпізнавальний знак держави, в якій його зареєстровано.Такий знак може розміщуватисяокремо від реєстраційного номерного знака або на ньому.
8. На вимогу уповноважених цим Законом осіб, які мають право зупиняти транспортні засоби та здійснювати відповідні перевірки, водій повинен у вказаному йому місцізупинитися з дотриманням вимог цього Закону, а також:
1) надати для перевірки документи, зазначені в частині шостій цієї статті;
2) дати можливість перевірити ідентифікаційні номери транспортного засобу, які вписані в його реєстраційні документи;
3) дати можливість оглянути транспортний засіб відповідно до законодавства за наявності на те законних підстав, у тому числі провести з використанням передбачених законодавствомспеціальних пристроїв (приладів) перевірку технічного стану транспортних засобів, які відповідно до законодавства підлягають обов'язковій перевірці придатності до експлуатації.
9. У місці здійснення габаритно-вагового контролю на вимогу поліцейського або уповноваженого представникацентрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту та дорожнього господарства,водій вантажного автомобіля або трактора повинен зупинитися з дотриманням вимог цього Закону, а також:
1) надати для перевірки необхідні документи;
2) надати транспортний засіб та причіп (за наявності) для вагового та/або габаритного контролю відповідно до встановленої процедури.
10. Водій вантажного автомобіля або колісного трактораповинен надавати транспортний засібполіцейським для транспортування чи буксируванняпошкоджених транспортних засобів в попутному напрямку або до найближчого територіального органу Національної поліції.
Особа, яка скористалася транспортним засобом, повинна видати довідку із зазначенням пройденої відстані, тривалості поїздки, свого прізвища, посади, номера посвідчення, повного найменування свого підрозділу чи організації.
11. Водії транспортних засобів, що належать Національній поліції України, Військовій службі правопорядку та військовій інспекції безпеки дорожнього руху в Збройних Силах України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій,а також дорожньо-експлуатаційним службам та бригадам екстреної (швидкої) медичної допомоги під час виконання службових обов'язків можуть відступати від окремих вимог цього Закону лише у випадках і при виконанні умов, викладених у ньому.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 45. Вимоги до пасажира, його права та обов'язки
1. Пасажир має право на:
1) безпечне перевезення себе і багажу;
2) відшкодування заподіяних збитків;
3) своєчасну і точну інформацію про умови і порядок руху.
2. Пасажир при користуванні транспортним засобом зобов'язаний:
1) не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху;
2) виконувати вказівки водія, що стосуються безпеки руху;
3) не забруднювати проїзну частину та смугу відведення автомобільних доріг;
4) сидіти або стояти (якщо це передбачено конструкцією транспортного засобу) в призначених для цього місцях, тримаючись за поручень або інше пристосування;
5) здійснювати посадку (висадку) виключно після зупинки транспортного засобу лише з посадкового майданчика, в разі його відсутності – з тротуару чи узбіччя, а якщо це неможливо, то з крайньої смуги проїзної частини (але не з боку суміжної смуги для руху), за умови, що це буде безпечно та не створить перешкод іншим учасникам руху;
6) під час пересування на транспортному засобі, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутим, а на мотоциклі і мопеді, а також трициклі та квадроциклі, якщо їх конструкцією не передбачено використання ременів безпеки,– в застебнутому мотошоломі.
3. Пасажирам забороняється:
1) під час руху відвертати увагу водія від керування транспортним засобом та заважати йому в цьому;
2) відчиняти двері транспортного засобу, не переконавшись, що він зупинився біля тротуару, посадкового майданчика, краю проїзної частини чи на узбіччі;
3) перешкоджати зачиненню дверей та використовувати для їзди підніжки і виступи транспортних засобів;
4) під час руху стояти в кузові вантажного автомобіля, сидіти на бортах або в не обладнаному для сидіння місці.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 46. Вимоги до пішохода, його права та обов'язки
1. Пішохідмає право:
1) на перевагу в русі перед транспортними засобами під час переходу проїзної частини нерегульованими пішохідними переходами, а також регульованими переходами за наявності на те відповідного сигналу регулювальника чи світлофора;
2) вимагати від державних та місцевих органів влади, власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів створення безпечних та комфортних умов длядорожнього руху.
2. Пішохід зобов'язаний:
1) рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку;
2) переходити проїзну частину автомобільної дороги(вулиці) пішохідними переходами, межі яких визначаються дорожньою розміткою 1.14.1-1.14.5 (додаток 4) або відстанню між дорожніми знаками 5.35.1 і 5.35.2 "Пішохідний перехід" (додаток 3)чипішохідними світлофорами, а на перехрестях, дезазначені засоби регулювання відсутні та при цьому рух пішоходів через дорогу не заборонено, – шириною тротуарів або узбіч;
3) керуватися сигналами регулювальника та світлофора в місцях, де дорожній рух регулюється;
4) на регульованих пішохідних переходах (перехрестях) при увімкненні сигналу світлофора, що дозволяє рухпішоходам (жесті регулювальника, що дозволяє рух), дати можливість транспортним засобам, що закінчують рух через перехід (перехрестя), залишити його;
5) утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її у разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і спеціальним звуковим сигналом;
6) чекати транспортний засіб на тротуарах, посадкових майданчиках, а якщо вони відсутні – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху;
7) на трамвайних зупинках, не обладнаних посадковими майданчиками, виходити на проїзну частину лише з боку дверей трамвая і тільки після його зупинки. Після висадки з трамвая залишити проїзну частину, не затримуючись;
8) у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні убезпечити себе світлоповертальними елементами, для своєчасного виявлення іншими учасниками дорожнього руху.
3. Пішоходам забороняється:
1) вибігати, виходити, у тому числі раптовоабо безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, на проїзну частину, а також на пішохідний перехід, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;
2) виходити на проїзну частину, у тому числі на пішохідному переході, із-за нерухомого транспортного засобу або іншої перешкоди, що обмежує оглядовість (видимість), не переконавшись у відсутності транспортних засобів, що наближаються;
3) виходити на нерегульований пішохідний перехід у темну пору доби за відсутності зовнішнього освітлення на дорозі або під час ожеледиці безпосередньо перед транспортним засобом, що наближається;
4) затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов'язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху;
5) під час руху проїзною частиною дороги, її переходу,а також переходу залізничних колій користуватися предметами, що обмежують слуховий і візуальних контроль за дорожнім рухом(засобами зв’язку, навігації, фото-, аудіо- чи відеопристроями тощо);
6) обходити ззаду трамвай, що зупинився на трамвайній зупинці;
7) використовувати для руху проїзну частину за наявності тротуарів, пішохідних доріжок або узбіч, за винятком випадків, коли рух по них неможливий або заборонений;
8) допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину та назалізничні колії;
9) переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлено огородження;
10) переходити залізничні переїзди при закритому положенні шлагбаума або при червоному сигналі (сигналах) світлофора та (або) ввімкненій звуковій сигналізації, а також якщо черговий на переїзді забороняє рух через нього;
11) виходити на залізничний переїзд, коли шлагбаум почав опускатися (підніматися);
12) переходити або перебігати через залізничні колії перед потягом (локомотивом, вагоном, дрезиною тощо), що наближається, якщо до нього залишилося менше ніж 400 м;
13) переходити залізничну колію одразу після проїзду потяга (локомотива, вагона, дрезини тощо), не впевнившись, що по сусідніх коліях не пересувається рухомий склад;
14) рухатися по автомагістралі, за винятком пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку;
15) рухатися по краю проїзної частині у два ряди і більше, за винятком руху організованої групи в порядку, визначеному частинами 9 і 10цієї статті;
16) у темну пору доби або в умовах недостатньої видимості перебувати в межах проїзної частини (у тому числі на пішохідному переході) або на узбіччі без світлоповертальних елементів на одязі;
17) перекривати рух транспортних засобів.
4. Якщо поблизу немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг для руху в обох напрямках, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки. У цьому випадку пішохід повинен дати дорогу транспортним засобам.
5. У місцях, де рух регулюється, пішоходи, які не встигли закінчити перехід проїзної частини дороги одного напрямку, повинні перебувати на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, а у разі їх відсутності – на середині проїзної частини і можуть продовжити перехід лише тоді, коли це буде дозволено відповідним сигналом світлофора чи регулювальника та переконаються в безпеці подальшого руху.
6. Якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, пішоходи можуть рухатися велосипедними доріжками, тримаючись правого боку і не ускладнюючирух на велосипедах, або в один ряд узбіччям, тримаючись у населених пунктах якомога правіше, а поза населеними пунктами – назустріч руху транспортних засобів.
7. У разі відсутності узбіччя або неможливості рухатися по ньому дозволяється йти по краю проїзної частини назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху.
8. Пішоходи, які переносять громіздкі предмети, або особи, які пересуваються вінвалідних колясках, ведуть в руках транспортний засіб, везуть санки, візок тощо, якщо їх рух тротуарами, пішохідними чи велосипедними доріжками неможливий або створює перешкоди для інших учасників руху, можуть рухатися узбіччям або по краю проїзної частини в один ряд в напрямку руху транспортних засобів.
9. Рух організованих груп людей по дорозі дозволяється тільки в напрямку руху транспортних засобів колоною не більш як по чотири особи в ряду за умови, що колона не займає більше половини ширини проїзної частини одного напрямку руху. Попереду і позаду колони на відстані 10-15 м з лівого боку повинні бути супровідники з червоними прапорцями, а у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості – із засвіченими ліхтарями: спереду – білого кольору, позаду – червоного.
10. Організовані групи дітей дозволяється водити тільки по тротуарах і пішохідних доріжках, а коли їх немає – по узбіччю дороги у напрямку руху транспортних засобів колоною, але тільки у світлу пору доби і лише в супроводі дорослих.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 47. Вимоги до велосипедистів, їх права та обов'язки*
* Вимоги цієї статті стосуються осіб, що керують велосипедами та прирівняними до них транспортними засобами.
1. Велосипедисти мають право на:
1) рух по велосипедних доріжках,велосипедних смугах або доріжках для пішоходів та велосипедистів, а в разі їх відсутності або неможливості руху по ним– по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччюв напрямку руху нерейкових транспортних засобів, не створюючи перешкод для руху пішоходів;
2) рух по проїзній частині дороги або узбіччю на велосипедах при досягненні 14-річного віку;
3) рух по проїзній частині дороги або узбіччю на велосипедах в супроводі повнолітніх велосипедистів в одній колоні з ними при досягненні 12-річного віку.
2. Велосипедисти зобов'язані:
1) використовувати технічно справні та належним чином обладнані велосипедиіз справним гальмом і кермом та встановленими звуковим сигналом і світлоповертачами;
2) під час рухупроїзною частиною доріг загального користування з твердим покриттям бути в застебнутихвелосипеднихшоломах;
3) мати при собі документ, що посвідчує особу, а у випадку керування транспортним засобом, що приводиться в дію за допомогою двигуна, – також документ, що підтверджує такі технічні параметри, як об’єм двигуна внутрішнього згорання (потужність електродвигуна) та максимальну конструктивну швидкість цього транспортного засобу; на вимогу уповноваженої особи, що здійснює контроль за дорожнім рухом і його безпекою, надавати для перевірки вказані документи;
4) здійснювати рух в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості виключно на велосипеді із встановленим та увімкненим ліхтарем (фарою) та заднім миготливим червоним ліхтарем. Якщо велосипед експлуатує причіп, ліхтар червоногокольору повинен бути і на цьому причепі;
5) під час руху групами їхати один за одним, щоб не створювати безпідставних перешкодіншим учасникам дорожнього руху;
6) дати дорогу іншим транспортним засобам, що рухаються по дорозі, якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям;
7) виконувати інші вимоги цього Закону, що стосується водіїв або пішоходів і не суперечать вимогам цієї статті.
3. Велосипедисту забороняється:
1) керувати велосипедом з несправним гальмом, кермом, звуковим сигналом, із відсутніми світлоповетрачами,а в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості – з вимкненою фарою і (або) заднім миготливим червоним ліхтарем;
2) керувати велосипедом у нетверезому стані, під дією наркотичних чи лікарських препаратів, які впливають на здатність до керування;
3) під час руху користуватись засобами зв`язку, навігації, аудіо-, фото-, відеопристроями, тримаючи їху руці;
4) перевозити вантажі, що заважають керуванню, створюють перешкоди іншим учасникам дорожнього рухуабо обмежують видимість фари (ліхтаря), заднього миготливого червоного ліхтаря у темну пору доби і в умовах недостатньої видимості;
5) рухатися по автомагістралях;
6) рухатись (крім велосипедної смуги руху)по проїзній частині автомобільних дорігз окремими проїзними частинами, що конструктивно відокремлені одна від одної розділювальною смугою, та у населених пунктах – на ділянках доріг, де дозволена швидкість руху збільшена шляхом встановлення відповідних дорожніх знаків;
7) рухатись по проїзній частині дороги чи узбіччю, коли поряд облаштовано велосипедну доріжкуабо доріжку для пішоходів та велосипедистів,позначену знаками 4.12, 4.14 або 4.22 (Додаток 3),крім випадків, коли рух по ній неможливий;
8) переїжджати по пішохідних переходах через дорогу;
9) виїжджати лівіше половини правої смуги руху проїзної частини дороги, крім випадків, зазначених у частині четвертій цієї статті;
10) під час руху триматися за інший транспортний засіб;
11) їздити, не тримаючись за кермо, та знімати ноги з педалей (підніжок)під час руху;
12) перевозити пасажирів на велосипеді, не призначеному для цього заводом-виробником (за винятком дітей до 7 років на велосипеді, обладнаному згідно до вимог частини дев'ятої цієї статті);
13) буксирувати велосипеди або причеп, не передбачений для експлуатації з велосипедом.
4. Велосипедисти повинні рухатися по велосипедних доріжках, доріжках для пішоходів та велосипедистів або велосипедних смугах, а за їх відсутності або непридатності для проїзду –по правому узбіччю абопо правій крайній смузі проїзної частини (зокрема смузі для руху маршрутних транспортних засобів, якщо вона не призначена для руху назустріч загальному потоку),не виїжджаючи лівіше половини цієї смуги руху, з дотриманням безпечного інтервалу, крім таких випадків:
1) здійснення випередження або об’їзду перешкоди для руху;
2) перестроювання в дозволених випадках для повороту ліворуч або розвороту;
3) при наявності справа на дорозі додаткової смуги гальмування, якщо велосипедист не має наміру виконувати поворот праворуч;
4) якщо крайня права смуга (смуги) призначена тільки для повороту праворуч;
5) під час руху в колоні, яку супроводжує відповідно обладнаний автомобіль прикриття. В цьому випадку дозволяється також рух по проїзній частині на автомобільних дорогах з окремими проїзними частинами,що конструктивно відокремлені одна від одної розділювальною смугою, та у населених пунктах – на ділянках доріг, де дозволена швидкість руху збільшена шляхом встановлення відповідних дорожніх знаків.
5. Поворот ліворуч та розворот дозволяється велосипедистам на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. В інших випадках велосипедистам для лівого повороту (розвороту) слід скористатися пішохідним переходом чи іншим місцем, де дозволено переходити дорогу, ведучи велосипедв руках.
6. Рух по тротуарах і пішохідних доріжках на велосипедах та інвалідних колясках дозволяється дітям, підліткам до 14 років та особам з обмеженими фізичними можливостями.
6.1. У випадку відсутності велосипедних доріжок, велосипедних смуг, доріжок для пішоходів та велосипедистів чи узбіч (або неможливості рухатись по них) та заборони руху на велосипедах по проїзній частині дороги,рух по тротуарах і пішохідних доріжках дозволяється будь-яким особам за умови, що це не створить жодних перешкод або небезпеки пішоходам.
6.2. У місцях з інтенсивним рухом пішоходів, або де для них може бути створено перешкоду або небезпеку, велосипедисти повинні спішитись та вести транспортні засоби в руках.
7. На дорогах з однією смугою для проїзду в одно­му напрямку велосипедистам слід їхати в колону по одному, групами до 10 велосипедистів з дистанцією між групами не менше 100 м.
7.1. Якщо дорога має дві або більше смуг для руху в одному напрямкуі якщо колону велосипедистів супроводжує автомобіль прикриття, така колона може рухатися в кілька рядів в межах крайньої правої смуги проїзної частини.
7.2. Під час супроводу автомобіль прикриття обладнується з додержанням вимог стандартів проблисковим маячком оранжевого кольору, ввімкнення якого не дає переваги в русі, а є тільки допоміжним засобом інформації для інших учасників руху. Ззаду на автомобілі прикриття встановлюється дорожній знак 4.8 "Об’їзд перешкоди з лівого боку" (додаток 3) та розпізнавальний знак "Колона" (додаток 5), які повинні відповідати вимогам стандартів та цього Закону.
8. Велосипеди повинні бути обладнані звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду – білого кольору, по бокам – оранжевого, ззаду – червоного. Під час руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на велосипеді необхідно увімкнути ліхтар (фару) білого кольору, направлений вперед, і миготливийліхтар червоного кольору, направлений назад, а велосипедисту використовувати одяг зі світлоповертальними елементами.
9. Перевозити пасажирів на велосипеді і при­чепі до нього дозволяється, тільки якщо ці транспортні засоби спеціально для цього призначені заводом-виробником. На інших велосипедах дозволяється встановити додат­кове сидіння для перевезення однієї дитини до 7 років. Сидіння повинно бути надійно закріплено на багажнику або рамі, обладна­но підніжками та елементами, що перешко­джають потраплянню ноги пасажира в коле­со. Якщо виробник сидіння обладнав його ременем безпеки або приписує перевозити дитину-пасажира в велосипедному шоломі, необхідно користуватися цими засобами.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 48. Вимоги до осіб, які керують гужовим транспортом, і погоничів тварин
1. Керувати гужовим транспортом, верховими тваринами та переганяти тварин по дорозі дозволяється особам, не молодшим 14-річного віку.
2. Рух по проїзній частині на гужових возах (санях) і вершникам дозволяється лише в один ряд по правій крайній смузі якомога правіше, за винятком випадків, коли виконується об'їзд перешкоди длярухуабо перестроювання перед поворотом ліворуч (розворотом), рух по ній заборонений (велосипедна смуга, смуга для руху маршрутного транспорту тощо) або можливий тільки праворуч. Поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. В інших випадках тварин необхідно переводити через дорогуза вуздечку, повід. Дозволяється рух по узбіччю, якщо це не створить перешкод пішоходам.
3. Перевозити людей гужовим транспортом дозволяється за наявності умов, які б виключали можливість перебування пасажирів за боковими та заднім габаритами транспортного засобу.
4. Гужовий віз (сани) повинен бути обладнаний світлоповертачами: спереду білого кольору, ззаду – червоного, а в темний час доби та в умовах недостатньої видимості – і ліхтарями.
5. Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на гужовому транспорті необхідно увімкнути ліхтарі: спереду – білого кольору, ззаду –миготливий ліхтарчервоного кольору, що встановлюються з лівого боку воза (саней).
6. Особа, яка керує гужовим транспортом, зобов'язана у разі виїзду на дорогу з прилеглої території або з другорядної дороги в місцях з обмеженою оглядовістю вести тварину за вуздечку, повід.
7. Переганяти стадо тварин по дорозі дозволяється лише у світлу пору доби.
7.1. Для перегону стада тварин по дорозі залучається така кількість погоничів, щоб можна було направляти тварин якомога ближче до правого краю дороги і не створювати небезпеку та перешкод іншим учасникам дорожнього руху. При великій кількості тварин стадо повинно бути розділене на групи, відстань між якими дозволяла б здійснювати їх безпечний об’їзд.
7.2. Стадо тварин дозволяється переганяти через дорогу або залізничний переїзд тільки за достатньої кількості погоничів, але не менше трьох. Переводити поодиноких тварин (не більше двох на одного погонича) необхідно лише за вуздечку, повід.
8. Особам, що керують гужовим транспортом, погоничам тварин, а також вершникам забороняється:
1) рухатися по автомагістралях, переганяти або переводити тварин через такі дороги;
2) використовувати вози (сани), не обладнані згідно вимог частини четвертої цієї статті;
3) перебувати у нетверезому стані, під дією наркотичних чи лікарських препаратів, які впливають на здатність до керування;
4) залишати на смузі відведення дороги тварин без нагляду та випасати їх;
5) вести або переганятитварин по дорогах з удосконаленим покриттям, якщо поруч є інші дороги;
6) переганяти тварин по дорогах та перетинати проїзну частину доріг у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості або обмеженої оглядовості;
7) переганяти тварин через залізничні колії і дороги з удосконаленим покриттям поза спеціально відведеними місцями.
9. Особи, які керують гужовим транспортом, погоничі тварин, а також вершники зобов'язані виконувати інші вимоги цього Закону, що стосуються водіїв і пішоходів і не суперечать вимогам цієї статті.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 49.Дії учасників дорожнього руху після дорожньо-транспортної пригоди
1. Загальні вимоги до водія, причетного до дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП):
1) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;
2) увімкнути аварійну сигналізацію, одягнути сигнальний жилет (в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості) і встановити знак аварійної зупинки не ближче 10 м до транспортного засобу внаселених пунктах і 40 м поза ними;
3) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди, поки не будуть в установленому порядку оформлені матеріали по ДТП;
4) за наявності небезпеки, зумовленої характером вантажу або обладнання транспортного засобу, повідомити про це присутніх;
5) визначити, чи є постраждалі при ДТП особи.
2. У випадку наявності травмованих (загиблих) внаслідок ДТП осіб водій зобов’язаний:
1) вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги травмованим, негайно повідомити про їх наявність службу екстреної (швидкої) медичної допомоги, а якщо це неможливо, звернутися за допомогою до присутніх на місці пригоди осіб і відправити травмованих до найближчого лікувального закладу. При цьому, за можливості, треба записати дані травмованих та інформацію про транспортний засіб та водія, який їх перевозить;
2) у разі неможливості виклику екстреної (швидкої) медичної допомоги або відправки травмованих до лікувального закладу, відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, у тому числі положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу (з пред'явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документу на транспортний засіб), після чого повернутися на місце пригоди для участі в оформленні матеріалів ДТП;
3) повідомити про ДТП черговий підрозділ Національної поліції України, записати прізвища, адреси та контактні телефони очевидців (свідків), чекати прибуття поліцейських для участі в оформленні матеріалів ДТП;
4) вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та забезпечити можливість об'їзду місця пригоди;
5) після ДТП за його участю не вживати алкоголю, наркотиків, а також (без призначення лікаря) лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником) до проведення уповноваженою посадовою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп‘яніння або щодо вживання лікарських препаратів, які впливають на здатність до керування, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду.
3. У разі відсутності травмованих (загиблих) внаслідок ДТП людей, водії транспортних засобів, причетних до такої пригоди, звільняються від обов'язків, передбачених частиною 2 цієї статті, і як наслідок – від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови:
1) відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, які впливають на здатність до керування;
2) спільного складання повідомлення про ДТП (Європротокол) відповідно до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів";
3) виявлення та фіксації обставин ДТП.
3.1. У разі досягнення водіями згоди щодо обставин скоєння ДТП, з метою усунення перешкоди для руху інших транспортних засобів, водії причетних до ДТП транспортних засобів повинні якомога швидше звільнити займану смугу (смуги) руху, зафіксувавши за допомогою малюнку чи засобів фото- або відеофіксації обставини ДТП (розташування транспортних засобів відносно один одного та відносно дороги, сліди ДТП – обламки, осколки, гальмівний шлях тощо). Після цього відбувається складання Європротоколу.
3.2. У разі недосягнення водіями згоди щодо обставин скоєння ДТП, з метою визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків на місце пригоди викликається уповноважений представник (представники) страхової компанії (компаній) – аварійний комісар, що діє відповідно ст. 25 Закону України “Про страхування” та на підставі положення про діяльность аварійних комісарів у сфері дорожнього руху та його безпеки, передбаченого п.п. “23” частини другої статті 7 цього Закону.
3.2.1. Час прибуття аварійного комісара на місце ДТП визначаєтьсяв істотних умовах внутрішніх договорів цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.
3.2.2. На підставі проведеного дослідження аварійний комісар складає аварійний сертифікат – документ, в якому зазначаються обставини і причини настання страхового випадку та розмір заподіяної шкоди. Аварійний комісар несе персональну відповідальність за достовірність відомостей, зазначених у ньому.
3.2.3. Діяльність аварійного комісара щодо з'ясування обставин і причин настання страхового випадку та визначення розміру збитків провадиться на підставі договору із страховиком.
4. У випадку, коли внаслідок ДТП травмованих (загиблих) людей нема, але не виконуються інші умови, зазначені в частині 3 цієї статті, водії транспортних засобів, причетні до ДТП, повинні виконати вимоги пп. 3-5 частини 2 цієї статті.
5. У разі причетності пішохода або велосипедиста до ДТП він повинен надати можливу допомогу потерпілим, при необхідності викликати швидку медичну допомогу, записати прізвища, адреси та контактні телефониочевидців (свідків), повідомити підрозділ поліції про пригоду, необхідні дані про себе і перебувати на місці пригоди до прибуття поліцейських для оформлення матеріалів ДТП.
6. У разі виникнення ДТП пасажир причетного до пригоди транспортного засобу повинен надати можливу допомогу потерпілим, при необхідності викликати швидку медичну допомогу, повідомити про пригоду черговий підрозділ Національної поліції України і перебувати на місці пригоди до прибуття поліцейських для оформлення матеріалів ДТП.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Розділ IX. ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ


Стаття 50.Загальні положення
1. В Україні установлено правосторонній рух транспортних засобів.
2. Дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших осіб не повинні створювати небезпеки чи безпідставних перешкод для руху, загрожувати життю або здоров'ю громадян, завдавати матеріальних збитків.Особа, яка створила такі умови, зобов'язана негайно вжити заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху на цій ділянці дороги (вулиці) та вжити всіх можливих заходів до усунення перешкод, а якщо це неможливо, попередити про них інших учасників дорожнього руху, повідомити черговий підрозділ Національної поліції України, власника дороги або уповноважений ним орган.
3. Забороняється пошкоджувати або забруднювати покриття доріг, самовільно (без погодження з уповноваженим органом Національної поліції України) встановлювати, знімати, пошкоджувати чи закривати дорожні знаки, технічні засоби регулювання дорожнього руху (втручатись у їх роботу), розташовувати плакати, афіші, рекламні носії та встановлювати пристрої, які можуть бути прийняті за знаки та інші пристрої регулювання дорожнього руху або можуть погіршити їх видимість чи ефективність, осліпити учасників дорож­нього руху, відволікти їхню увагу, створити перешкодуабо поставити під загрозу безпеку дорожнього руху.
4. Обмеження в дорожньому русі можуть бути запроваджені тільки в установленому законодавством порядку, зокрема статтями 26 і 27, частинами 10-10.3 статті 56 цього Закону.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 51. Регулювання дорожнього руху
1. Регулювання дорожнього руху здійснюється регулювальниками, а також за допомогою світлофорів, дорожніх знаків, дорожньої розмітки, дорожнього обладнання, у тому числі електронних інформаційних табло зі змінною інформацією.
2. Основні сигнали регулювальника мають перевагу перед сигналами світлофора та вимогами дорожніхзнаків пріоритету, а додаткові сигнали – перед сигналами світлофорів, вимогами дорожніх знаків і розмітки та є обов'язковими для виконання учасниками дорожнього руху.
3. Сигнали світлофорів, крім жовтого миготливого, мають перевагу перед дорожніми знаками пріоритету.
4. Дорожні знаки можуть бути постійними, тимчасовими, із змінноюінформацією і маютьперевагу перед дорожньою розміткою.
5. Тимчасові дорожні знаки, застосування яких було викликане причинами тимчасового характеру (дорожньо-ремонтні роботи, сезонні особливості руху тощо), виконуються на жовтому тлі або уста­новлюються на щитах жовтого кольору і мають перевагу перед постійними дорожніми знаками тадорожньою розміткою.
6. Дорожня розмітка може бути постійною і тимчасовою. Тимчасова дорожня розмітка оранжевого кольору має перевагу перед постійною.
7. У випадку, якщо вимоги засобів регулювання дорожнього руху суперечать один одному,їх пріоритет визначається в наступному порядку: додаткові сигнали регулювальника, основні сигнали регулювальника, сигнали світлофора, тимчасові дорожні знаки, постійні дорожні знаки, тимчасова дорожня розмітка, постійна дорожня розмітка, загальні вимоги, які встановлені цим Законом.
1. Сигналирегулювальника(додаток 1).
8.1. Для подання сигналів регулювання дорожнього руху уповноважена особа може використовувати жезл, сигнальний диск з червоним сигналом чи світлоповертачем або подавати їх руками. Жезл використовується виключно для регулювання дорожнього руху, ітільки працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції України та військової інспекції безпеки дорожнього руху.
8.2. Для привертання уваги учасників дорожнього руху використовується сигнал, поданий свистком.
8.3. Основними сигналами регулювальника є положення його корпуса, а також жести руками, в тому числі з жезлом або сигнальним диском з червоним сигналом чи світлоповертачем, які мають такі значення:
1) руки витягнуті в сторониабо опущені:
з лівого і правого боків – дозволено рух трамвая прямо, нерейковим транспортним засобам – прямо і праворуч; пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною та перед грудьми регулювальника;
з боку грудей і спини – рух усіх транспортних засобів і пішоходів заборонено;
2) права рука витягнута вперед:
з лівого боку – дозволено рух трамвая ліворуч, нерейковим транспортним засобам – у всіх напрямках; пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною регулювальника;
з боку грудей – усім транспортним засобам дозволено рух лише праворуч, рух пішоходівзаборонено;
з правого боку та спини – рух усіх транспортних засобів заборонено; пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною регулювальника;
3) рука піднята вгору:
рух усіх транспортних засобів і пішоходів заборонено в усіх напрямках.
8.4. Регулювальник може подаватиінші (додаткові)сигнали, зрозумілі водіям і пішоходам.
2. Право зупиняти транспортні засоби на дорозі (вулиці), здійснювати їх перевірку відповідно до наданих повноважень, а також перевірку у водіядокументів, передбачених частиною шостою статті 44 цього Закону, надається уповноваженим особам:
1) Національної поліціїУкраїни під час виконання ними службових обов’язків;
2) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань безпеки на наземному транспорті (для транспортних засобів, що здійснюють ліцензійне перевезення вантажу або пасажирів);
3) підрозділів Служби правопорядку у Збройних Силах України щодо транспортних засобів, які належать військовим частинам, об’єднанням чи організаціям, що входять до складу цих Збройних сил;
4) підрозділів Державної прикордонної служби України в межах прикордонної смуги, контрольованих прикордонних районів.

9.1. Вимога про зупинку транспортного засобу подається уповноваженою особою:


1) сигнальним диском з червоним сигналом чи світлоповертачем або рукою, що вказує на цей транспортний засіб;
2) за допомогою увімкненого проблискового маячка синього і червоного або лише червоного кольорута спеціального звукового сигналу;
3) за допомогою гучномовного пристрою;
4) за допомогою спеціального табло, на якому зазначається вимога про зупинку транспортного засобу.
9.2. Водій повинен зупинити транспортний засіб у місці, на яке йому буде вказано, з дотриманням правил зупинки.

3. Світлофори (додаток2) призначені для регулювання руху транспортних засобів і пішоходів, мають світлові сигнали зеленого, жовтого, червоного і біло-місячного кольорів, які розташовані вертикально чи горизонтально. Сигнали світлофора можуть бути з нанесеною суцільною чи контурною стрілкою (стрілками), із силуетом пішоходата (або) велосипеда, X-подібні.
10.1. На рівні червоного сигналу світлофора із вертикальним розташуванням сигналів може встановлюватися табличка білого кольору із нанесеною на ній стрілкою зеленого кольору.
10.2. У світлофорах з вертикальним розташуванням сигналів сигнал червоного кольору - зверху, зеленого – знизу, а з горизонтальним: червоного – ліворуч, зеленого – праворуч.
10.3. Світлофори з вертикальним розташуванням сигналів можуть мати одну або дві додаткові секції з сигналами у вигляді зеленої стрілки (стрілок), що розташовуються на рівні сигналу зеленого кольору.
10.4. Сигнали світлофора мають такі значення:
1) зелений сигнал основного світлофора за відсутності суцільних або контурних стрілок на ньому та додаткових секцій дозволяє рух в будь-якому напрямку, але виконуючи поворот ліворуч або розворот, водій нерейкового транспортного засобу повинен дати дорогу трамваю попутного напрямку, а також транспортним засобам, що рухаються в зустрічному напрямку прямо або повертають праворуч;
2) сигнал у вигляді зеленої стрілки (стрілок) на чорному фоні основного світлофора дозволяє рух у зазначеному напрямку (напрямках) і інформує водія про те, що він має перевагу перед транспортними засобами, що рухаються з інших напрямків. У разі використання таких світлофорів під ними можуть встановлюватись таблички білого кольору зі стрілкою (стрілками) чорного кольору, що вказує напрямок (напрямки) руху, регульований даним світлофором;
3) сигнал у вигляді зеленої стрілки (стрілок) у додатковій секції (секціях), увімкнений разом із зеленим основним сигналом світлофора, дозволяє рух у зазначеному напрямку (напрямках) і інформує водія про те, що він має перевагу перед транспортними засобами, що рухаються з інших напрямків;
4) сигнал у вигляді зеленої стрілки (стрілок) у додатковій секції (секціях), увімкнений разом з жовтим або (та) червоним сигналом світлофора, інформує водія про те, що рух дозволяється у вказаному напрямку(після обов’язкової зупинки, якщо це перехрестя з обмеженою оглядовістю)за умови безперешкодного пропуску транспортних засобів, які рухаються з інших напрямків;
5) зелений миготливий сигналдозволяє рух, але інформує про те, що незабаром буде ввімкнено сигнал, який забороняє рух.
Для інформування учасників дорожнього руху про час (у секундах), що залишився до кінця горіння сигналу зеленого або червоного кольору, можуть застосовуватися цифрові табло.
6) чорна контурна стрілка (стрілки), нанесена на основний зелений сигнал, інформує водіїв про наявність додаткової секції світлофора і вказує інші дозволені напрямки руху, ніж сигнал додаткової секції;
7) жовтий сигнал забороняє рух і попереджає про наступну зміну сигналів;
8) жовтий миготливий сигнал або два жовтих миготливих сигнали дозволяють рух і інформують про наявність небезпечного нерегульованого перехрестя або пішохідного переходу;
9) червоний сигнал, у тому числі миготливий, або два червоних миготливих сигнали забороняють рух;
10) поєднання червоного і жовтого сигналів забороняє рух і інформує про наступне вмикання зеленого сигналу;
11) чорні контурні стрілки на червоному і жовтому сигналах не змінюють значення цих сигналів та інформують про напрямки руху, які регулює цей світлофор;
12) вимкнений сигнал додаткової секції забороняє рух у напрямку, вказаному її стрілкою (стрілками).
10.5.Стрілка зеленого кольору на табличці, встановленій на рівні червоного сигналу світлофора з вертикальним розташуванням сигналів, дозволяє рух у зазначеному напрямкупри ввімкненому червоному та (або) жовтому сигналі світлофора з крайньої правої смуги руху (або ліворуч з крайньої лівої смуги руху на дорогах з одностороннім рухом) після обов’язкової зупинки, якщо це перехрестя з обмеженою оглядовістю, за умови надання переваги в русі іншим його учасникам, які рухаються з інших напрямків на сигнал світлофора, що дозволяє рух.
10.6. Сигнал у вигляді стрілки на чорному фоні основного світлофора,у додатковій секції або на табличці білого кольору, що дозволяє поворот ліворуч, дозволяє й розворот, якщо він не заборонений дорожніми знаками.
10.7. Для регулювання руху транспортних засобів на вулицях, дорогах або по смугах проїзної частини, напрямок руху на яких може змінюватися на протилежний, застосовуються реверсивні світлофори з червоним X-подібним сигналом і зеленим сигналом у вигляді стрілки, спрямованої вниз. Ці сигнали забороняють або дозволяють рух по смузі, над якою вони розташовані.
10.7.1. Основні сигнали реверсивного світлофора можуть бути доповнені жовтим сигналом у вигляді стрілки, нахиленої по діагоналі вниз праворуч, увімкнення якого забороняє рух по смузі, позначеній з обох боків дорожньою розміткою 1.9 (додаток4), і інформує про зміну сигналу реверсивного світлофора та необхідність перестроювання на смугу руху праворуч.
10.7.2. При вимкнених сигналах реверсивного світлофора, що розташований над смугою, позначеною з обох боків дорожньою розміткою 1.9 (додаток4), в'їзд на цю смугу заборонено.
10.8. Для регулювання руху трамваїв можуть застосовуватися світлофори з чотирма сигналами біло-місячного кольору, розташованими у вигляді літери "Т". Рух дозволяється лише в разі ввімкнення одночасно нижнього сигналу і одного або кількох верхніх, з яких лівий дозволяє рух ліворуч, середній – прямо, правий – праворуч. Якщо ввімкнено лише три верхні сигнали – рух заборонено.
У разі вимкнення чи несправності трамвайних світлофорів водії трамваїв повинні керуватися вимогами світлофорів із світловими сигналами червоного, жовтого і зеленого кольорів.
10.9. Для регулювання руху на залізничних переїздах використовуються світлофори з двома червоними сигналами або одним біло-місячним і двома червоними, які мають такі значення:
1) миготливі червоні сигнали забороняють рух транспортних засобів через переїзд;
2) миготливий біло-місячний сигнал показує, що сигналізація справна і не забороняє руху транспортних засобів.
На залізничних переїздах одночасно із заборонним сигналом світлофора може бути ввімкнено звуковий сигнал, який додатково інформує учасників дорожнього руху про заборону руху через переїзд.
10.10. Якщо сигнал світлофора має вигляд силуету пішохода та (або) велосипеда, його дія поширюється лише на пішоходів та (або) велосипедистів, при цьому зелений сигнал дозволяє рух, червоний – забороняє.
10.11. Світлофори, що встановлюються у місцях переходу сліпих пішоходів, додатково обладнуються звуковим сигналом, який одночасно з увімкненням зеленого сигналу дозволяє рух пішоходів. При цьому переходи через різні вулиці на перехресті можуть бути обладнані різними звуковими сигналами або пристроями озвучення назви вулиці, через яку дозволено перехід тощо.
4. У разі подання регулювальником або світлофором (крім реверсивного) сигналу, що забороняє рух, водії повинні зупинитися перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінія)(додаток 4), дорожнім знаком 5.62 "Місце зупинки"(додаток 3), якщо їх немає – не ближче 10 м до найближчої рейки перед залізничним переїздом, перед світлофором, пішохідним переходом, а якщо і вони відсутні та в усіх інших випадках – перед перехрещуваною проїзною частиною.
5. Водіям, які в разі підняття регулювальником руки вгору або ввімкнення жовтого сигналу світлофора не можуть зупинити транспортний засіб у місці, передбаченому частиною 11 цієї статті, не вдаючись до екстреного гальмування, дозволяється рухатися далі за умови забезпечення безпеки дорожнього руху.
6. Дорожні знаки(додаток3) поділяються на групи:
1) попереджувальні знаки. Інформують водіїв про наближення до небезпечної ділянки дороги і характер небезпеки. Під час руху по цій ділянці необхідно вжити заходів для безпечного проїзду;
2) знаки пріоритету. Встановлюють черговість проїзду перехресть, перехрещень проїзних частин або вузьких ділянок дороги;
3) заборонні знаки. Запроваджують або скасовують певні обмеження в русі;
4) наказові знаки. Показують обов'язкові напрямки руху або дозволяють деяким категоріям учасників рух по проїзній частині чи окремих її ділянках, а також запроваджують або скасовують деякі обмеження;
5) інформаційно-вказівні знаки. Запроваджують або скасовують певний режим руху, а також інформують учасників дорожнього руху про розташування населених пунктів, різних об'єктів, територій, де діють спеціальні правила;
6) знаки сервісу. Інформують учасників дорожнього руху про розташування об'єктів обслуговування;
7) таблички до дорожніх знаків. Уточнюють або обмежують дію знаків, разом з якими вони встановлені.

7. Дорожня розмітка (додаток4) поділяється на горизонтальну та вертикальну і використовується окремо або разом з дорожніми знаками, вимоги яких вона підкреслює або уточнює.
14.1. Горизонтальна дорожня розмітка встановлює певний режим і порядок руху. Наноситься на проїзній частині або по верху бордюру у вигляді ліній, стрілок, написів, символів,зображень дорожніх знаківтощо фарбою чи іншими матеріалами відповідного кольору.
14.2. Вертикальна розмітка у вигляді смуг білого і чорного, білого і червоного кольорів на дорожніх спорудах та елементах обладнання доріг призначена для зорового орієнтування, а жовтого кольору – дляуточнення вимоги про заборону стоянки.

8. Дорожнє обладнання застосовується як допоміжний засіб регулювання дорожнього руху. До нього належать:
1) огородження і світлове сигнальне обладнання в місцях будівництва, реконструкції та ремонту доріг;
2) попереджувальні щити з нанесеною на них дорожньою розміткою 2.3 (додаток 4), що встановлюються на розділювальних смугах або острівцях безпеки разом із дорожніми знаками 4.7-4.9, що визначають напрямок об'їзду перешкоди (додаток 3);
3) напрямні стовпчики, що призначені для забезпечення видимості зовнішнього краю узбіч і небезпечних перешкод в умовах недостатньої видимості. Позначаються вертикальною розміткою і повинні бути обладнані світлоповертачами: праворуч – червоного кольору, ліворуч – білого;
4) опуклі дзеркала для розширення оглядовості водіям транспортних засобів, які проїжджають перехрестя чи інше небезпечне місце з недостатньою оглядовістю;
5) дорожні огородження на мостах, шляхопроводах, естакадах, насипах та інших небезпечних ділянках доріг;
6) пішохідні огородження в небезпечних для переходу проїзної частини місцях;
7) вставки розмічувальні дорожні для поліпшення зорового орієнтування водіїв на проїзній частині;
8) пристрої примусового зниження швидкості транспортних засобів;
9) шумові смуги для підвищення уваги учасників дорожнього руху на небезпечних ділянках доріг;
10) острівці безпеки та напрямні острівці, що розділяють потік транспорту за напрямками руху, а також підвищують безпеку пішоходів і велосипедистів на складних перехрестях з інтенсивним рухом;
11) обмежувальні стовпчики, напівсфери тощо, які захищають газони,тротуари, пішохідні і велосипедні доріжки від неправильного паркування і від випадкового виїзду на них інших транспортних засобів.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 52. Попереджувальні сигнали
1. Попереджувальними сигналами є:
1) сигнали, що подаються світловими покажчиками повороту або рукою;
2) звукові сигнали;
3) короткочасне вмикання (перемикання) світла фар;
4) увімкнення ближнього світла фар чи протитуманних фар або денних ходових вогнів у світлу пору доби;
5) увімкнення аварійної світлової сигналізації, сигналів гальмування, ліхтаря заднього ходу, розпізнавального знака автопоїзда;
6) увімкнення проблискового маячка оранжевого кольору.
2. Водій повинен подавати сигнали:
1) світловими покажчиками лівого повороту – перед початком руху від правого краю проїзної частини (правого узбіччя), зупинкою зліва, поворотом ліворуч(в тому числі під час руху заднім ходом), розворотом, обгоном або перестроюванням на смугу руху (ряд) ліворуч, а також під час руху по колу на перехрестях з круговим рухом;
2) світловими покажчиками правого повороту – перед початком руху від лівого краю проїзної частини (лівого узбіччя), зупинкою справа, поворотом праворуч(в тому числі під час руху заднім ходом), перестроюванням на смугу руху (ряд) праворуч.
2.1. У разі відсутності або несправності світлових покажчиків повороту або сигналів гальмування попереджувальні сигнали повинні подаватися лівою або правою рукою. При цьому ввімкненому покажчику лівого повороту відповідає ліва рука, витягнута вбік, або права рука, витягнута вбік і зігнута у лікті під прямим кутом угору; ввімкненому покажчику правого повороту відповідає права рука, витягнута вбік, або ліва рука, витягнута вбік і зігнута у лікті під прямим кутом угору; сигналу гальмування відповідає ліва або права рука, піднята вгору.
2.2. Подавати сигнал покажчиками повороту або рукою належить завчасно до початку маневру (з урахуванням швидкості руху), але не менш як за 50 метріву населених пунктах і за 150 метрів поза ними, і припиняти негайно після його закінчення (подавання сигналу рукою слід закінчити безпосередньо перед початком виконання маневру).
2.3. Сигнал покажчиками повороту або рукою дозволяється подавати безпосередньо (за 3-4секунди) перед виконанням таких маневрів:
1) початком руху від правого або лівого краю проїзної частини (правого або лівого узбіччя);
2) поворотом на дорогу праворуч при виїзді з перехрестя, де організовано круговий рух;
3) зупинкою на дорозі справа або зліва в дозволених випадках чи виконанням іншого маневру, пов’язаного із зміною напрямку руху, одразу за перехрестям або за місцем в’їзду до прилеглої території, коли поданий завчасно сигнал може бути сприйнятий іншими учасниками дорожнього руху як намір виконати поворот праворуч, ліворуч або розворот на цьому перехресті (в місці в’їзду в прилеглу територію).
2.4. Сигнал покажчиками повороту або рукою не подається (якщо це не пов’язано з перестроюванням на іншу смугу руху чи ряд) перед поворотом на заокругленні дороги (рух по кривій в плані), зокрема, на ділянках доріг, позначених дорожніми знаками 1.1"Небезпечний поворот праворуч", 1.2 " Небезпечний поворот ліворуч", 1.3.1 і 1.3.2 "Декілька поворотів" (додаток 3), та в інших випадках, коли рух можливий лише в одному напрямку, установленому конфігурацією проїзної частини або засобами регулювання дорожнього руху.
3. Подавати звукові сигнали у населених пунктах забороняється, крім випадківподачі сигналу з метою привертання уваги інших участників дорожнього руху для запобігання утворенню аварійної ситуації.
4. Для привертання уваги учасників дорожнього руху можна застосовувати короткочасне вмикання (перемикання) світла фар, при цьому один довгий (протягом1-2 секунд) сигнал дальнім світлом означає вимогу (прохання) дати дорогу, зокрема при обгоні, або перемкнути світло фар зустрічного транспортного засобу з дальнього на ближнє; два-три коротких сигнали дальнім світломупродовж 1-2 секунд – підтвердження того, що водій даного транспортного засобу дає дорогу, попередження про перешкоду або небезпеку на дорозі тощо. Поза населеними пунктами для привертання уваги дозволяється використовувати і звуковий сигнал.
5. Забороняється користуватися дальнім світлом фар як попереджувальним сигналом в умовах, коли це може призвести до засліплення інших водіїв, у тому числі через дзеркало заднього виду.
6. Під час руху механічних транспортних засобів у світлу пору доби з метою позначення транспортного засобу, що рухається, ближнє світло фар та (або) протитуманні фари повинні бути увімкнені:
1) поза межами населених пунктів в період з 1 жовтня по 1 квітня,при цьому дозволяється замість світла фар ввімкнення денних ходових вогнів;
2) у колоні;
3) на маршрутних транспортних засобах, що рухаються по смузі, позначеній дорожнім знаком 5.8 "Дорога зі смугою для руху маршрутних транспортних засобів" (додаток 3), назустріч загальному потоку транспортних засобів;
4) на автобусах, що здійснюють перевезення організованих груп дітей;
5) на великовагових, великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів;
6) на мотоциклах, трициклах, квадроциклах і мопедах, при цьому дозволяється замість світла фар ввімкнення денних ходових вогнів;
7) на транспортному засобі, що буксирує;
8) під час виконання об’їзду на дорогах, що мають дві і більше смуги для руху в кожномунапрямку, по смузі (смугах) зустрічного руху, в тому числі по смузі (смугах) окремої проїзної частини, призначеної для руху в зустрічному напрямку, якщо цим Законом, в тому числі тимчасовимидорожніми знаками та (або) дорожньою розміткою, передбачений такий порядок об’їзду.
В умовах недостатньої видимості дозволяється також використання дальнього світла фар за умови, що це не буде засліплювати інших водіїв.
7. У денний час на будь-якому мотоциклі, трициклі, квадроциклі та мопеді під час руху повинен бути увімкненим ззаду ліхтар (ліхтарі) червоного кольору.
8. Аварійна світлова сигналізація вмикається для попередження інших користувачів дороги про особливі види небезпеки:
1) у разі вимушеної зупинки на дорозів місці, де зупинка заборонена цим Законом,у тому числі зупинки на вимогу уповноваженої особи, якій таке право надано цим Законом;
2) у разі засліплення водія;
3) на механічному транспортному засобі, що рухається з технічними несправностями, якщо такий рух не заборонено статтею 40 цього Закону;
4) на механічному транспортному засобі, що буксирується;
5) на механічному транспортному засобі, позначеному розпізнавальним знаком "Діти" (додаток 5), що перевозить організовану групу дітей, під час їх посадки чи висадки;
6) під час руху транспортного засобу заднім ходом по прямій;
7) на всіхмеханічнихтранспортнихзасобах колони під час їхзупинки на дорозі;
8) у разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди.
8.1. Ввімкнення аварійної світлової сигналізації не звільняє водія транспортного засобу від виконання вимог регулювальника, дорожніх знаків та розмітки, сигналів світлофорів. У разі вимушеної зупинки на дорозі (вулиці) водій повинен вжити можливих заходів щодо звільнення проїзної частини, а у разі неможливості її звільнити –знаходитись у транспортному засобі або біля нього, викликавши при необхідностіекстрену службу для евакуації транспортного засобу чи надання медичної допомоги.
8.2. Разом з увімкненням аварійної світлової сигналізації слід установити знак аварійної зупинки або миготливий червоний ліхтар на відстані, що забезпечує безпеку дорожнього руху, але не ближче 10 м до транспортного засобу в населених пунктах і 40 м поза ними, у разі:
1) скоєння дорожньо-транспортної пригоди;
2) вимушеної зупинки в місцях з обмеженою оглядовістю дороги хоча б в одному напрямку менше 100 м.
8.3. Якщо транспортний засіб не обладнано аварійною світловою сигналізацією або вона несправна, треба встановити знак аварійної зупинки або миготливий червоний ліхтар:
1) ззаду на транспортному засобі, зазначеному в підпунктах "3-5" частини восьмоїцієї статті;
2) з боку гіршої видимості для інших учасників дорожнього руху у разі вимушеної зупинки в місцяхз обмеженою оглядовістю дороги хоча б в одному напрямку менше 100 м.
8.4. Миготливе червоне світло, випромінюване ліхтарем, який застосовується відповідно до вимог частин 8.2 і8.3 цієї статті, повинно бути добре видно як удень за сонячної погоди, так і в умовах недостатньої видимості.
9. Проблискові маячки оранжевого кольору повинні бути ввімкнені на великогабаритних та великовагових транспортних засобах, на транспортних засобах, що супроводжують небезпечні вантажі під час руху, на транспортних засобах з розпізнавальним знаком "Діти" під час руху та зупинки, пов’язаної з посадкою (висадкою) пасажирів в (з) них, а також на механічних транспортних засобах дорожньо-експлуатаційної служби під час виконання роботи на дорозі.
Проблискові маячки оранжевого кольору дозволяється використовувати на автомобілях прикриття під час супроводження великовагових та великогабаритних транспортних засобів, а також колон транспортних засобів, у тому числі велосипедистів; на автомобілях технічної допомоги під час проведення відповідних робіт у межах проїзної частини, у тому числі завантаження та розвантаження транспортних засобів.
10. Подавання будь-якого попереджувального сигналу не дає водієві переваги і не звільняє його від вжиття запобіжних заходів під час виконання маневру.
11. Забороняється подаватипопереджувальні сигнали, якщо вони можуть бути незрозумілими для інших учасників руху(ввести їх в оману).
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 53. Користування зовнішніми світловими приладами
1. У темну пору доби, в умовах недостатньої видимості, а також у тунелях на транспортному засобі, що рухається, повинні бути ввімкнені такі світлові пристрої:
1) на всіх механічних транспортних засобах – фари ближнього (дальнього) світла, лампи освітлення номерного знаку, габаритні вогні;
2) на велосипедах і гужових возах (санях) – ліхтар (фара) білого кольору попереду, миготливий ліхтар червоного кольору позаду;
3) на причепах та транспортних засобах, що буксируються, – габаритні вогні.
2. Протитуманні фари можна використовуватив тунелях, що мають штучне освітлення, в темну пору доби на освітлених ділянках доріг та в умовах недостатньої видимості як окремо, так і з ближнім або дальнім світлом фар, а в тунелях, що не мають штучного освітлення, або в темну пору доби на неосвітлених ділянках доріг – лише разом з ближнім або дальнім світлом фар.
3. Задні протитуманні ліхтарі дозволяється використовувати виключно в умовах недостатньої видимості.Забороняється підключати задні протитуманні ліхтарі до сигналів гальмування.
4. Дальнє світло необхідно перемикати на ближнє завчасно, не допускаючи засліплення водіїв зустрічного транспорту, а також інших водіїв, зокрема тих, що рухаються в попутному напрямку.Світло необхідно перемикати і у тому випадку, коли водій зустрічного транспортного засобу короткочасним вмиканням (перемиканням) світла фар покаже потребу в цьому.
5. У разі погіршення видимості в напрямку руху, викликаного будь-яким джерелом світла (фарами зустрічних транспортних засобів, промінням сонячного світла, ліхтарями, встановленими на елементах придорожніх споруд, рекламних об'єктах тощо), водій повинен зменшити швидкість до такої, яка б не перевищувала безпечної за умовами фактичної видимості дороги в напрямку руху, а в разі засліплення – зупинитися, не змінюючи смуги рухута уникаючи різкого гальмування, і увімкнути аварійну світлову сигналізацію. Відновлення руху дозволяється лише після того, як пройдуть негативні наслідки засліплення.
6. Під час зупинки, стоянки на проїзній частині(чи з частковим її використанням) або на узбіччі безпосередньо біля проїзної частини дороги в місцях, де вони не заборонені, в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості при відсутності на цій ділянці дороги штучного освітлення на транспортному засобі мають бути ввімкнені габаритні або стоянкові ліхтарі, а при вимушеній зупинці –також аварійна світлова сигналізація. В умовах недостатньої видимості дозволяється додатково увімкнути ближнє світло або протитуманні фари.
Якщо габаритні (стоянкові) ліхтарі несправні, транспортний засіб слід прибрати за межі проїзної частини дорогиякомога правіше (при здійсненні зупинки або стоянки на лівому боці дороги – якомога лівіше), а якщо це неможливо, його необхідно позначити відповідно до вимог частин8-8.4 статті 52 цього Закону.
7. Фарою-прожектором і фарою-шукачем можуть користуватися лише водії оперативних транспортних засобів під час виконання службових завдань, вживши заходів для того, щоб не засліплювати інших учасників дорожнього руху.
8. Знак автопоїзда, встановлений згідно з вимогами цього Закону (додаток 5), повинен бути постійно увімкнений під час руху, а в темну пору доби або в умовах недостатньої видимості – і під час вимушеної зупинки, зупинки чи стоянки на дорозі.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 54. Початок руху та зміна його напрямку
1. Перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить безпідставної перешкоди, небезпеки або аварійної ситуації для інших учасників дорожнього руху.
2. Виїжджаючи на дорогу з прилеглих територій (житлова зона, двори, місце стоянки, об’єкти дорожнього сервісу тощо),водій повинен перед тротуаром та (або)проїзною частиною дати дорогу пішоходам і (або) транспортним засобам,що рухаються по дорозі, а з’їжджаючи з дороги – велосипедистам, водіям мопедів і пішоходам, напрямок руху яких він перетинає.
3. У разі перестроювання (крім випадків повернення на раніше займану смугу (ряд) у разі виникнення непередбачуваних обставин при обгоні, випередженні чи об’їзді згідно частини сьомої статті 58 та забезпечення аварійного (екстреного) коридору згідно з частиною другою статті 66 цього Закону) водій повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються в попутному напрямку по тій смузі (ряду), на яку (який) він має намір перестроїтися, в тому числі й при виїзді зі смуги (ряду) в місці звуження дороги.
За одночасного перестроювання транспортних засобів, що рухаються в одному напрямку, водій, який знаходиться ліворуч, повинен дати дорогу транспортному засобу, що знаходиться праворуч.
4. На перехрестях та в інших місцях, де рух можливий в декількох напрямках, рухатись прямо (по кривій в плані) дозволяється з будь-якої смуги проїзної частини, повернути праворуч – з крайньої правої смуги, ліворуч і на розворот – з крайньої лівої, крім випадків, коли засобами регулювання дорожнього руху встановлено інший порядок руху.
4.1. Перед поворотом праворуч та ліворуч, у тому числі в напрямку головної дороги, або розворотом водій повинен завчасно зайняти відповідне напрямку повороту крайнє положення на смузі руху, з якої дозволений цей маневр.
4.2. Якщо транспортний засіб через свої габарити або інші причини не може виконати поворот чи розворот з відповідного крайнього положення або з відповідної смуги, дозволяється відступити від норм частин 4 і 4.1 цієї статті, якщо поворот (розворот) на даній ділянці не заборонено дорожніми знаками та (або) розміткою та це не створить перешкод, небезпеки або аварійної ситуації іншим учасникам руху. Водій транспортного засобу, який виконує такий маневр, несе виключну відповідальність за його безпеку. У разі потреби, для забезпечення безпеки дорожнього руху, слід звернутися за допомогою до інших осіб.
5. Поворот нерейковими транспортними засобами може здійснюватися з декількох смуг одночасно, коли:
1) рух можливий лише в одному напрямку, встановленому конфігурацією проїзної частиниабо дорожніми знаками 4.2 "Рух праворуч" чи 4.3 "Рух ліворуч" (додаток 3);
2) напрямок руху по смугах визначено дорожніми знаками 5.16 "Напрямки руху по смугах" чи 5.18 "Напрямок руху по смузі" (додаток 3) та/або розміткою 1.18 (додаток 4);
3) поворот при в'їзді на перехрестя і виїзді з нього здійснюється в тих місцях, де організовано круговий рух.
6. Для підвищення пропускної спроможності перехресть при виконанні повороту ліворуч або розвороту із відповідних крайніх положень на проїзній частині (в тому числі при одночасному виконанні цих маневрів транспортними засобами, що наближаються до перехрестя у зустрічних напрямках) водії нерейкових транспортних засобів повинні:
1) на перехресті доріг, що мають дві або три смуги для руху в обох напрямках, рухатись, лишаючи умовний центр перехрестя (та (або) один одного) ліворуч від себе (виконати маневр навколо умовного центру перехрестя);
2) на перехресті доріг, хоч одна з яких має чотири і більше смуги для руху в обох напрямках, рухатись, лишаючи умовний центр перехрестя (та (або) один одного) праворуч від себе.Якщо габарити транспортного засобу не дають змоги рухатись по зазначенійтраєкторії, дозволяється виконати цей маневр навколо умовного центру перехрестя, не створюючи перешкод, небезпеки або аварійної ситуації водіям зустрічних транспортних засобів, які здійснюють поворот ліворуч або розворот, лишаючи умовний центр перехрестя праворуч від себе.
7. Якщо транспортні засоби, що наблизилися до перехрестя у зустрічних напрямках, одночасно виконують поворот ліворуч або розворот, лишаючи один одного та умовний центр перехрестя праворуч від себе, перешкодою праворуч один для одного вони не вважаються.
8. Поворот ліворуч та розворот необхідно здійснювати так, щоб при виїзді з перехрещення проїзних частин транспортний засіб перебував якомога ближче до лівого краю проїзної частини, призначеної для руху в даному напрямку, лінії дорожньої розмітки, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, або середини дороги, але при цьому не опинився на смузі зустрічного руху. Поворот праворуч необхідно здійснювати так, щоб транспортний засіб перебував якомога ближче до правого краю проїзної частини, на яку він повертає. Дозволяється відступити від даних норм, коли ліва (права) смуга (смуги) зайнята, на них є перешкода або рух по них заборонено.
Після виконання вказаних маневрів водії повинні дотримуватись вимог частин 4-7 статті 55 цього Закону.
9. Якщо дозволено поворот ліворуч або праворуч з декількох смуг, то, здійснюючи поворот, водій повинен триматися тієї смуги відносно умовного центру повороту, по якій в'їжджав на перехрестя, крім випадків, коли здійснюється об’їзд перешкоди для руху або кількість смуг на виїзді з перехрестя зменшується. У випадку виконання перестроювання для об’їзду перешкоди потрібно дотримуватись вимог частини 3 цієї статті. У разі зменшення кількості смуг при виїзді з перехрестя та можливого перехрещення траєкторій руху транспортних засобів, перевагу в русі має водій транспортного засобу, що рухається в межах своєї смуги ближче до центру повороту.
10. Виїзд з перехрестя, де організовано круговий рух, може здійснюватися з будь-якої смуги, якщо напрямок руху не визначено дорожніми знаками чи дорожньою розміткою і це не створить перешкод транспортним засобам, що рухаються поряд праворуч.
11. Водій, що виконує поворот ліворуч або розворот поза перехрестям з відповідного крайнього положення на проїзній частині даного напрямку, повинен дати дорогу зустрічним транспортним засобам, а при виконанні цих маневрів не з крайнього лівого положення на проїзній частині – і попутним транспортним засобам.
За наявності трамвайної колії посередині проїзної частини водій нерейкового транспортного засобу, що виконує поворот ліворуч або розворот поза перехрестям, повинен дати дорогу трамваю.
12. На перехрестях або за їх межами водій, що виконує поворот ліворуч, повинен дати дорогу попутним транспортним засобам, які рухаються попереду нього і виконують розворот.
13. На дорогах з розділювальною смугою, що мають дві або більше смуги для руху в одному напрямку, в місцях, позначених дорожніми знаками 5.26 "Місце для розвороту" або 5.27 "Зона для розвороту" (додаток 3), водій, що виконує розворот з крайнього лівого положення, повинен рухатись по якнайменшому радіусу (якнайближче до лівої межі заокруглення розділювальної смуги в місці її розриву), крім випадків, коли дорожніми знаками та (або) дорожньою розміткою встановлено іншу траєкторію руху.
13.1. Коли ширина місця (зони) для розвороту достатня для виконання маневру в декілька рядів з дотриманням безпечних інтервалів між транспортними засобами, дозволяється виконувати розворот в декілька рядів так, щоб при завершенні маневру траєкторії руху транспортних засобів не перехрещувалися, а якщо цього уникнути не вдається, водій транспортного засобу, що знаходиться при завершенні розвороту в межах своєї смуги ближче до умовного центру розвороту (ліворуч), має перевагу в русі.
13.2. За одночасного виконання розвороту транспортними засобами, які рухаються із зустрічних напрямків, та за умови достатньої для одночасного їх роз'їзду ширини розриву у розділювальній смузі транспортні засоби у цих розривах повинні роз’їжджатися своїми правими сторонами (лишаючи умовний центр місця розвороту або зони розвороту кожен праворуч від себе).
14. Розворот забороняється:
1) у місцях, де встановлені відповідні дорожні знаки та (або) нанесена відповідна дорожня розмітка;
2) на залізничних переїздах;
3) на мостах, шляхопроводах, естакадах і під ними;
4) у тунелях, на в'їздах і виїздах з них;
5) на ділянках доріг з видимістю чи оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку;
6) на пішохідних переходах;
7) на автомагістралях.
15. Якщо в місці з'їзду з дороги є смуга гальмування, водій, який має намір повернути на іншу дорогу, повинен своєчасно перестроїтися на цю смугу і знижувати швидкість тільки на ній.
Якщо в місці в'їзду на дорогу є смуга розгону, водій має рухатися по ній і вливатися в транспортний потік, даючи дорогу транспортним засобам, що рухаються по цій дорозі.
16. Під час руху транспортного засобу заднім ходомводій не повинен створювати безпідставних перешкод, небезпеки чи аварійної ситуації іншим учасникам руху.
16.1. Якщо транспортний засібпри русі заднім ходомповертає праворуч або ліворуч, але оглядовість в напрямку руху закрита (транспортні засоби, що поряд здійснюють зупинку, стоянку чи паркування, інші об’єкти), водії інших транспортних засобів, напрямок руху яких він перетинає і які з об'єктивних причин можуть бути непоміченими, повинні по можливості перестроїтися зі смуги (ряду), на яку здійснюється виїзд заднім ходом, а якщо цього зробити не вдається, зупинитися не ближче 10 м до транспортного засобу, що рухається заднім ходом, та дати йому можливість закінчити маневр.
16.2. Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій транспортного засобу, що рухається заднім ходом, у разі потреби повинен звернутися за допомогою до інших осіб.
17. Забороняється рух транспортних засобів заднім ходом:
1) на автомагістралях, залізничних переїздах, пішохідних переходах, перехрестях;
2) на мостах, шляхопроводах, естакадах, а також у тунелях, на в'їздах і виїздах з них;
3) на ділянках доріг з обмеженою оглядовістю чи недостатньою видимістю.
18. У разі, коли траєкторії руху транспортних засобів перетинаються, а черговість проїзду не обумовлена цим Законом, дати дорогу повинен водій, до якого транспортний засіб наближається з правого боку.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 55. Розташування транспортних засобів на дорозі
1. Кількість смуг на проїзній частині для руху нерейкових транспортних засобів визначається дорожньою розміткою або дорожніми знаками 5.16, 5.17.1, 5.17.2 "Напрямки руху по смугах", 5.18 "Напрямок руху по смузі", 5.19 "Використання смуги руху" (додаток 3). При наявності зазначених дорожніх знаків та (або) розмітки транспортні засоби в межах однієї смуги повинні рухатись в один ряд.
1.1 Транспортні засоби можуть тимчасово розташовуватися у межах однієї смуги в два ряди при об’їзді перешкоди та випередженні.
1.2 Двоколісним мотоциклам без бокового причепу дозволяється рух в два ряди в межах крайньої правої смуги на дорогах, що мають дві і більше смуги для руху в одному напрямку.
1.3 Двоколісним транспортним засобам дозволяється рухатись по смузі для руху маршрутних транспортних засобів (зокрема, в два ряди в обумовлених цим Законом випадках), якщо вона не призначена для руху назустріч загальному потоку, за умови, що це не створить безпідставних перешкод для водіїв маршрутних транспортних засобів.
1.4 За відсутності дорожніх знаків та (або) розмітки, що визначають кількість смуг для руху в даному напрямку, це визначається самими водіями з урахуванням ширини проїзної частини відповідного напрямку руху. При цьому ширина смуги приймається щонайменше 2,75 м і достатньою для руху принаймні в один ряд нерейкових транспортних засобів інших, ніж двоколісні або великогабаритні.
1.5 У всіх випадках водії повинні враховувати конкретну ширину смуг руху, габарити транспортних засобів, якими вони керують, та тих, що знаходяться на суміжних смугах (рядах), дотримуватися безпечного інтервалу і забезпечити безпеку дорожнього руху.
2. На дорогах із двостороннім рухом, які мають по одній смузі для руху в кожному напрямку, за відсутності суцільної лінії дорожньої розмітки чи відповідних дорожніх знаків виїзд на смугу зустрічного руху дозволяється лише для обгону та об'їзду перешкоди, розворотуабо зупинки чи стоянки біля лівого краю проїзної частини в населених пунктах у дозволених випадках.В усіх випадкахводії зустрічного напрямку мають перевагу.
3. На дорогах із двостороннім рухом, які мають дві або більше смуг для руху в одному напрямку, забороняється виїжджати на смугу зустрічного руху для обгону. Виїзд для об’їзду перешкоди на крайню ліву смугу зустрічного напрямку при відсутності посередині дороги розділювальної смуги або трамвайної колії можливий лише за умови, якщо така перешкода повністю унеможливлює рух в межах відведених смуг для руху в одному напрямку. В цьому випадку водії зустрічного напрямку мають перевагу в русі, але повинні по можливості залишати вільною крайню ліву смугу.
4. На дорогах поза населеними пунктами, які мають дві і більше смуг для руху в одному напрямку, нерейкові транспортні засоби повинні рухатись в крайній правій смузі проїзної частини, крім випадків, коли на смугах праворуч є перешкода для руху, виконується випередження, об'їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом, а також коли дорожніми знаками та (або) дорожньою розміткою рух з крайньої правої смуги дозволено тільки праворуч.
5. На дорогах у населених пунктах, які мають триі більше смуги для руху в одному напрямку, виїзд на крайню ліву смугу для руху в цьому напрямку дозволяється, якщо на смугах праворуч є перешкода для руху, виконується випередження, об'їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом, а на дорогах з одностороннім рухом, крім того, для зупинки чи стоянки на лівому боці дороги, коли це не суперечить правилам зупинки (стоянки).
6. На дорогах, які мають три і більше смуги для руху в одному напрямку, транспортні засоби, конструктивно не обладнані ременями безпеки для водія і всіх пасажирів, вантажні автомобілі з дозволеною максимальною масою понад 3,5 т, состави транспортних засобів довжиною понад 7 м, автобуси, мотоцикли, трицикли, квадроцикли,трактори, самохідні машини і механізми, а також транспортні засоби, на яких здійснюється навчання керуванню, рухатися прямо повинні не далі другої смуги руху (якщо крайня права смуга на проїзній частині є смугою гальмування чи призначена для руху лише маршрутних транспортних засобів або лише велосипедистів, – не далі третьої смуги), крім випадків, коли дорожніми знаками та (або) дорожньою розміткою рух з обох крайніх правих смуг дозволено тільки праворуч. Поворот ліворуч (розворот), зупинка (стоянка) на лівій стороні дорогиповинні здійснюватися у відповідності до цього Закону.
7. Мопеди,транспортні засоби, швидкість руху яких не повинна перевищувати 40 км/год або які з технічних причин не можуть розвивати таку швидкість, а також транспортні засоби, що здійснюють буксирування або рухаються з технічними несправностями до місця стоянки або ремонту, якщо такий рух не заборонено цим Законом, повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується обгін, випередження, об'їзд перешкоди для руху, перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом, або коли дорожніми знаками та (або) дорожньою розміткою рух з крайньої правої смуги дозволено тільки праворуч.
8. По трамвайній колії попутного напрямку, розташованій на одному рівні з проїзною частиною для нерейкових транспортних засобів, дозволяється рух для об'їзду перешкоди, а також для випередження за умови, що рух по смугах не визначенодорожніми знаками 5.17.1,5.17.2 "Напрямок руху по смугах"або 5.19 "Використання смуги руху" (додаток 3)і це не заборонено дорожньою розміткою 1.1, 1.2 (додаток 4).
8.1. На перехресті дозволяється виїжджати на трамвайну колію попутного напрямку в тих самих випадкахза умови відсутності перед перехрестям дорожніх знаків 5.16 "Напрямки руху по смугах"або 5.18 "Напрямок руху по смузі" (додаток 3)та (або) розмітки 1.18 (додаток 4), що вказує дозволені на перехресті напрямки руху по смугах.
8.2. Поворот праворуч, ліворуч або розворот повинні виконуватися з трамвайної колії попутного напрямку, розташованої з відповідного краю проїзної частини для нерейкових транспортних засобів і на одному рівні з нею, якщо інший порядок руху не передбачено дорожніми знаками 5.16 "Напрямки руху посмугах", 5.18 "Напрямок руху по смузі" (додаток 3)та (або) розміткою 1.18 (додаток 4).
8.3. В усіх випадках не повинно створюватися перешкод для руху трамвая.
9. Забороняється виїжджати на трамвайну колію зустрічного напрямку, відокремлені від проїзної частини трамвайні колії та розділювальну смугу.
10. На дорогах, проїзна частина яких поділена на смуги руху лініями дорожньої розмітки, забороняється рухатися, займаючи одночасно дві смуги. Наїжджати на переривчасті лінії розмітки дозволяється лише під час перестроювання.
11. При інтенсивному русі змінювати смугу дозволяється лише для об'їзду перешкоди, повороту, розвороту або зупинки.
12. Водій, який здійснює поворот на дорогу, що має смугу для реверсивного руху, може перестроюватися на неї тільки після проїзду реверсивного світлофора з сигналом, що дозволяє рух, і якщо це не суперечить вимогам частин 4-7 цієї статті.
13. Забороняється рух:
1) узбіччями – водіям механічних транспортних засобів;
2) тротуарами, пішохідними доріжками, доріжками для пішоходів і велосипедистів, велосипедними доріжками і велосипедними смугами руху – водіям всіх транспортних засобів (крім велосипедистів).
Правило не діє (при умові надання переваги в русі пішоходам і велосипедистам, а в житловій та пішохідній зоні також при виконанні вимог частин 1-3 статті 68 даного Закону), якщо узбіччя, тротуари чи доріжки використовуються для виконання робіт, або обслуговування торгівельних та інших підприємств (установ, організацій), що розташовані безпосередньо біля них і не мають інших під'їздів, або здійснення зупинки (стоянки) на узбіччях чи тротуарах в дозволених випадках.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 56. Швидкість руху
1. Під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку, а також особливості вантажу, що перевозиться, і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним.При цьому водій має праворозраховувати на дотримання вимог цього Закону іншими учасниками дорожнього руху.
2. У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги.
3. У разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об'єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зміни швидкості чи зупинки транспортного засобу, або безпечного для інших учасників руху маневрування.
4. У населених пунктах, межі яких позначені знаками 5.45 "Початок населеного пункту" та 5.46 "Кінець населеного пункту", 5.63.1 "Початок щільної забудови" та 5.63.2 "Кінець щільної забудови" (додаток 3),рух транспортних засобів дозволяється із швидкістю не більше 60 км/год.
На дорогах, що мають не більше однієї смуги для руху в кожному напрямку, за відсутності тротуарів, доріжок для пішоходів (велосипедистів, велосипедистів і пішоходів) та узбіч, що унеможливлює рух пішоходів та велосипедистів поза межами проїзної частини дороги, рух транспортних засобів дозволяється із швидкістю не більше 40 км/год.
5. У житлових, пішохідних зонах та інших прилеглих територіях (АЗС, стоянки, місця відпочинку тощо)швидкість руху не повинна перевищувати 20 км/год.
6. Поза населеними пунктами на всіх дорогах та на дорогах, що проходять через населені пункти, межі яких позначені знаками 5.47 "Початок населеного пункту" та 5.48 "Кінець населеного пункту" (додаток 3), дозволяється рух із швидкістю:
1) вантажним автомобілям, що перевозять людей у кузові, – не більше 60 км/год;
2) автобусам, що здійснюють перевезення організованих груп дітей, – не більше 80 км/год;
3) автобусам, вантажним автомобілям з дозволеною максимальною масою понад 3,5 тонни, автомобілям з причепом, автомобілям, які не обладнані ременями безпеки для водія і всіх пасажирів, мотоциклам, трициклам, квадроциклам, транспортним засобам, якими керують водії зі стажем до 1 року,– не більше 90 км/год;
4) іншим транспортним засобам: на автомобільній дорозі, що позначена дорожнім знаком 5.1 "Автомагістраль" (додаток 3)– не більше 130 км/год, на дорозі для автомобілів– не більше 110 км/год, на інших автомобільних дорогах – не більше 90 км/год.
7. Під час буксирування швидкість транспортних засобів не повинна перевищувати 50 км/год.
8. На ділянках доріг, де створені дорожні умови, що дають можливість рухатися з більш високою швидкістю, за погодженим з Національною поліцією Українирішенням власників доріг або органів, яким передано право на утримання таких доріг, дозволена швидкість руху може бути збільшена шляхом встановлення відповідних дорожніх знаків 3.29"Обмеження максимальної швидкості", 3.31 "Зона обмеження максимальної швидкості" (додаток 3).
9. Водієві забороняється:
1) перевищувати максимальну швидкість, визначену технічною характеристикою транспортного засобу;
2) перевищувати максимальну швидкість, зазначену в частинах 4-7 цієї статті, у тому числіна ділянці дороги, де встановлено дорожні знаки 3.29 "Обмеження максимальної швидкості", 3.31 "Зона обмеження максимальної швидкості" (додаток 3), або на транспортному засобі, на якому встановлено розпізнавальний знак"Обмеження максимальної швидкості" відповідно до вимог цього Закону (додаток 5);
3) перешкоджати іншим транспортним засобам, рухаючись без потреби з дуже малою швидкістю;
4) різко гальмувати (крім випадків, коли без цього неможливо запобігти дорожньо-транспортній пригоді).
10. Додаткові обмеження дозволеної швидкості руху можуть вводитися тимчасово і постійно.При цьому разом із знаками обмеження швидкості руху 3.29 "Обмеження максимальної швидкості" та/або 3.31 "Зона обмеження максимальної швидкості" (додаток 3) обов’язково додатково встановлюється відповідний дорожній знак, який попереджає про характер небезпеки та/або наближення до відповідного об’єкта.
10.1. Обмеження дозволеної швидкості руху (дорожні знаки 3.29 "Обмеження максимальної швидкості" та/або 3.31 "Зона обмеження максимальної швидкості" (додаток 3)на жовтому тлі або на щитах жовтого кольору) вводяться тимчасово виключно:
1) у місцях виконання дорожніх робіт;
2) у місцях проведення масових або спеціальних заходів;
3) у випадках, пов’язаних із стихійними (погодними) явищами;

4) у місцях з незадовільним станом дорожнього покриття.


10.2. Обмеження дозволеної швидкості руху вводяться постійно виключно:
1) на небезпечних ділянках доріг та вулиць (небезпечні повороти, ділянки з обмеженою видимістю, місця звуження дороги тощо);
2) у місцях розміщення наземних нерегульованих пішохідних переходів;
3) у місцях розташування контрольних пунктів (пост поліції, карантинний пост, прикордонна зона, закрита територія, пункт оплати проїзду на платних дорогах тощо) або митниці;
4) на ділянках доріг (вулиць), прилеглих до території дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих оздоровчих таборів;
5) на ділянках вулиць з щільною забудовою, інтенсивним рухом пішоходів та (або) велосипедистів.
10.3. Додаткові обмеження дозволеної швидкості руху не можуть вводитися з різницею більш ніж у 20 км/год із встановленою для даної дороги максимальною швидкістю, а якщо необхідно знизити максимальну швидкість на більшу величину, то встановлюютьсядорожні знаки, які поступово обмежують швидкість із різницею у 20 км/год та на відстані не менш ніж 150 метрів один від одного.
11. У разі, коли дорожні знаки, зазначені у частинах 10-10.3 цієї статті, встановлені (або не встановлені) з порушенням визначеного цим Законом місця їх установки чи з порушенням вимог національних стандартів, або залишені після усунення обставин, за яких їх було встановлено, водій не може бути притягнений до відповідальності згідно із законодавством за перевищення встановлених обмежень швидкості руху.
12. Разом зі знаками обмеження дозволеної швидкості руху можуть застосовуватися засоби уповільнення руху транспорту та шумові смуги на проїзній частині.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 57. Дистанція, інтервал, зустрічний роз’їзд
1. Водій залежно від швидкості руху, дорожньої обстановки, особливостей вантажу, що перевозиться, і стану транспортного засобу повинен дотримуватися безпечної дистанції та безпечного інтервалу.При обранні безпечної дистанції та безпечного інтервалу водій має право розраховувати на виконання іншими учасниками руху вимог цього Закону, зокрема у частині забезпечення безпеки привиході пішоходів на проїзну частину, зміні водіями напрямку руху та відкриванні дверей транспортного засобу.
2. На дорогах поза населеними пунктами, що мають по одній смузі для руху в кожному напрямку, водії транспортних засобів, швидкість яких не перевищує 40 км/год.чи габаритна довжина якихперевищує 7 м, повинні дотримуватися такої дистанції, щоб транспортні засоби, які виконують обгін, мали змогу безперешкодно повернутися на раніше займану смугу руху.
Ця вимога не діє в умовах інтенсивного руху, а також якщо водій такого транспортного засобу подає попереджувальні сигнали про виконання обгону чи об'їзду.
3. Під час обгону, випередження, об'їзду перешкоди чи зустрічного роз'їзду необхідно дотримуватися безпечного інтервалу, щоб не створювати небезпеки для дорожнього руху.
4. Якщо зустрічний роз'їзд утруднений, рух на даній ділянці дороги не регулюється регулювальником або світлофорами, а знаки пріоритету 2.5 "Перевага зустрічного руху" і 2.6 "Перевага перед зустрічним рухом" (додаток 3) відсутні,водій, на смузі руху якого є перешкода, чи якщо габарити транспортного засобу, яким він керує, заважають зустрічному руху, повинен дати дорогу. На ділянках доріг, позначених знаками 1.6 "Крутий підйом" і 1.7 "Крутий спуск" (додаток 3), за наявності перешкоди дати дорогу повинен водій транспортного засобу, що рухається на спуск.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 58. Обгін, випередження та об’їзд
1. Здійснювати обгін, випередження та об’їзд дозволяється лише за умови додержання безпечної дистанції та інтервалу.
2. Перед початком випередження або об’їзду, якщо вони пов’язані з перестроюванням на суміжну смугу руху (ряд), водій повинен впевнитися в тому, що смуга (ряд), на яку він має намір перестроюватися, вільна від транспортних засобів спереду і ззаду на достатній для безпечного виконання маневру відстані.
Якщо водії транспортних засобів, що рухаються один за іншим в межах однієї смуги руху (ряду), одночасно мають намір виконати випередження або об’їзд, пов’язані з перестроюванням на суміжну смугу (ряд) ліворуч або праворуч, і подають про це відповідні попереджувальні сигнали, перевага в здійсненні такого маневру надається водієві транспортного засобу, що рухається попереду.
3. Перед початком обгону водій повинен переконатися в тому, що:
1) жоден з водіїв транспортних засобів, які рухаються за ним і яким може бути створено перешкоду, не розпочав обгону;
2) водій транспортного засобу, який рухається попереду по тій самій смузі, не подав сигналу про намір повороту(перестроювання) ліворуч;
3) смуга зустрічного руху, на яку він буде виїжджати, вільна від транспортних засобів на достатній для обгону відстані;
4) після обгону зможе, не створюючи перешкоди транспортному засобу, якого він обганяє, повернутися на раніше займану смугу.
4. Водієві транспортного засобу, якого обганяють(випереджають), забороняється перешкоджати обгону (випередженню) шляхом підвищення швидкості руху або іншими діями.
5. Якщо на дорозі за межами населеного пункту дорожня обстановка не дозволяє зробити обгін тихохідного, великовагового або великогабаритного транспортного засобу, його водій повинен рухатися якомога правіше, а у разі потреби – зупинитися на узбіччі і пропустити транспортні засоби, що рухаються за ним.
6. Водій транспортного засобу, який виконує обгін, може залишитися на смузі зустрічного руху, якщо після повернення на раніше займану смугу йому доведеться знову розпочати обгін, за умови, що він не створить небезпеки зустрічним транспортним засобам, а також не перешкоджатиме транспортним засобам, які рухаються за ним з більш високою швидкістю.
7. Якщо під час виконання обгону (випередженняабо об’їзду, пов’язаних з перестроюванням на суміжну смугу руху чи ряд) виникне перешкода або небезпека, яку водій не міг передбачити, обгін (випередження, об’їзд) необхідно припинити та при потребі повернутися на раніше займану смугу (ряд). Водії транспортних засобів, що рухаються поруч і позаду, не повинні створювати перешкод для повернення транспортного засобу на раніше займану смугу(ряд).
8. Обгін заборонено:
1) на перехресті;
2) на залізничних переїздах і ближче ніж за 100 м перед ними;
3) на пішохідному переході, а також ближче ніж за 50 м перед ним у населеному пункті і 100 м – поза населеними пунктами;
4) у кінці підйому, на мостах, естакадах, шляхопроводахі під ними, небезпечних поворотах та інших ділянках доріг з обмеженою оглядовістю чи в умовах недостатньої видимості;
5) транспортного засобу, який здійснює обгін або об'їзд;
6) у тунелях, на в’їздах (виїздах) в (з) них;
7) на дорогах, що мають дві і більше смуги для руху в одному напрямку;
8) у місцях, позначених суцільними лініями дорожньої розмітки, яка поділяє транспортні потоки протилежних напрямків;
9) відповідним транспортним засобаму місцях, де обгін заборонено дорожніми знаками 3.25 "Обгін заборонено" чи 3.27 "Обгінвантажним автомобілям заборонено" (додаток 3).
9. Забороняється здійснювати обгін або випередження колони транспортних засобів, позаду якої рухається транспортний засіб з увімкненими проблисковими маячками зеленого або синього та зеленого кольору, а також рухатися по суміжних смугах із швидкістю колони або займати місце в такій колоні.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 мая 2016

Стаття 59. Проїзд перехресть
1. Перехрестя, де черговість проїзду визначається сигналами світлофора чи регулювальника, вважається регульованим. На такому перехресті знаки пріоритету не діють.
У разі вимкнення світлофора або його роботи в режимі миготіння сигналу жовтого кольору та відсутності регулювальника перехрестя вважається нерегульованим і водії повинні керуватись правиламипроїзду нерегульованих перехресть та встановленими на перехресті знаками пріоритету.
2. Рухаючись регульованими перехрестями, водій повинен дати дорогу пішоходам і велосипедистам, які на сигнал світлофора (регулювальника), що дозволяє рух,по пішохідних переходах і велосипедних доріжках перетинають проїзну частину в напрямку його руху, а при повороті праворуч – також велосипедистамта водіям мопедів, які по велосипедній смузі або по правому краю проїзної частини рухаються прямо.
3. На нерегульованих перехрестях водій повинен дати дорогу пішоходам, що в напрямку його руху перетинають по пішохідному переходу проїзну частину, а при повороті праворуч – також велосипедистам та водіям мопедів, які по велосипедній смузі або по правому краю проїзної частини рухаються прямо.
4. При наближенні до перехрестя водій повинен проявляти особливу обережність в залежності від дорожньої обстановки. Водій повинен, зокрема, вести транспортний засіб з такою швидкістю, щоб мати можливістьпри необхідності зупинитися і дати дорогу транспортним засобам та (або) пішоходам, що мають переважне право проїзду (переходу).
5. У разі необхідності надання переваги в русі транспортним засобам, які рухаються по перехрещуваній дорозі, водій повинен у визначених цим Законом випадках зупинити транспортний засіб перед дорожнім знаком 5.62 "Місце зупинки" (додаток 3) та (або) дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінією), розміткою 1.13, що позначає місце зупинки(додаток 4), світлофором так, щоб бачити його сигнали, а якщо вони відсутні – перед краєм перехрещуваної проїзної частини, не створюючи перешкод для руху пішоходів.
5.1. Якщо при виконанні лівого повороту (розвороту) необхідно дати дорогу транспортним засобам, які рухаються у зустрічному напрямку, потрібно виїхати до умовного центру перехрестя і у разі необхідності зупинитися перед ним, а за наявності на перехресті по ходу руху засобів організації дорожнього руху, зазначених в частині п’ятій цієї статті, – перед ними.
6. Забороняється виїжджати на будь-яке перехрестя, у тому числі при сигналі світлофора, що дозволяє рух, якщо утворився затор, який змусить водія зупинитися на перехресті, що створить перешкоду для руху інших транспортних засобів і (або) пішоходів.
Ответить
Тема закрыта