←  Розбір ДТП

Форум "За порядок на дорогах!"

»

Справа про зіткнення автомобіля з коровою.

Жигуліст фотография Жигуліст 05 июл 2018

Цікавинка.
Не дай Бог, авжеж, але слід звернути увагу на додаткові заходи за такої ДТП.

Цитата

Фабула судового акта: В цій справі суди встановили, що 04 травня 2015 року належна відповідачеві корова «чорно-білого кольору без ідентифікаційного номера» вибігла на проїзну частину міської дороги, де в цей час рухався автомобіль марки «Renault» під керуванням позивача, внаслідок чого сталось їх зіткнення. Внаслідок цієї дорожньо-транспортної пригоди автомобіль був пошкоджений, чим і мотивований позов про відшкодування власнику автомобіля 31 169 грн 95 коп. завданої майнової шкоди.
Рішенням міськрайонного суду позов був задоволений, виходячи з того, нормою ст. 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» особа, яка супроводжує тварину, зобов'язана забезпечити безпеку дорожнього руху при проходженні з домашньою твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою. Отже, дорожньо-транспортна пригода сталася з вини власника корови - відповідача. Апеляційним судом це рішення змінено лише частині судових.

З огляду на наявність протилежних висновків у подібних справах оскаржувані відповідачем судові рішення і були переглянуті Об'єднаною палатаюКасаційного цивільного у складі Верховного Суду, яка їх скасувала і в позові відмовила, мотивуючи своє рішення наступними приписами законодавства і судженнями.

Правила ст. 1166 ЦК України, якою встановлюються загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду, передбачають відшкодування за неї за наявності вини особи, яка заподіяла шкоду.

Між тим, покладаючи на відповідача обов'язок по відшкодуванню шкоди, заподіяної внаслідок зіткнення автомобіля та корови, суди фактично виходили тільки з тієї підстави, що відповідач є власником корови, у той час як для покладення такої відповідальності на підставі статті 1166 ЦК України потрібно встановити вину та причинний зв'язок між діями або бездіяльність заподіювача шкоди та заподіяною шкодою.

Крім того суди не звернули уваги на те, що відповідач є власником корови, яку випасав погонич,фактів залишення корови на смузі відводу без нагляду, її випасання чи перегону через проїзну частину у забороненому місці судами не встановлено та матеріали зазначених фактів не містять.
Ответить

Hamstell фотография Hamstell 05 июл 2018

Не зрозумів, власник тварини супроводжував її?

ПС. Почитав текст рішення. Як на мене - все вірно.
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 05 июл 2018

Супроводжував погонич. Але ні про нього, ні про його дії в матеріалах ДТП нічого немає. Можливо й за душею нічого не має, тому водій вирішив зосередитись на ВЛАСНИКОВІ корови. Я розмістив тему тут для нагадування, що при оформленнв ДТП слід звертати увагу на все.
Ответить

Hamstell фотография Hamstell 05 июл 2018

А ви на чиїй стороні, корови чи власника авто? :)
Ответить

Жигуліст фотография Жигуліст 06 июл 2018

Просмотр сообщенияHamstell (05 июля 2018 - 15:22) писал:

А ви на чиїй стороні, корови чи власника авто? :)

За відсутності в матеріалах ДТП об'єктивної фіксації обставин ДТП, моє суб'єктивне відношення до учасників ДТП не має жодного значення.
Ответить

Гость_Михайлыч_* 06 окт 2018

Просмотр сообщенияHamstell (05 июля 2018 - 15:22) писал:

А ви на чиїй стороні, корови чи власника авто? :)

А я на стороне водителя, но виновата будет не корова... Сам видел, как лошадь, которую вела хозяйка на обочине чего-то испугалась, выскочила на проезжую часть, водитель не мог ничего сделать, на встречке были машины, а тормозить было поздно. В результате лошадь влетела в лобовое стекло, помяла все, что можно спереди, а виноватым сделали водителя.
Мотив: а если бы на дорогу выскочил ребенок? :facepalm: Мало того, что машину должен делать сам, так еще и за лошадь может заплатил, ее, бедную пришлось тут же прирезать... :sad:
Ответить

PAN фотография PAN 07 окт 2018

Просмотр сообщенияМихайлыч (06 октября 2018 - 17:43) писал:

а если бы на дорогу выскочил ребенок?


https://youtu.be/VN99h-1YPMU
Ответить