Перейти к содержимому


- - - - -

ЗУ "Про дорожній рух та його безпеку" (проект 28.02.2016)


Сообщений в теме: 91

#61 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:55

Стаття 59-1. Регульовані перехрестя
1. У разі подання сигналу регулювальником або ввімкнення сигналу світлофора, що дозволяє рух, водій зобов'язаний дати дорогу транспортним засобам, що завершують рух через перехрестя, а також пішоходам, які закінчують перехід проїзної частини дороги.
2. Повертаючи ліворуч або розвертаючись при зеленому сигналі основного світлофора, водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу трамваю попутного напрямку, а також транспортним засобам, що рухаються в зустрічному напрямку прямо або повертають праворуч.
Цим правилом повинні керуватися між собою і водії трамваїв.
3. Якщо сигнал регулювальника або зелений сигнал світлофора дозволяють одночасно рух трамвая і нерейкових транспортних засобів, трамваю надається перевага незалежно від напрямку його руху.
4. Водій, який виїхав на перехрестязгідно із сигналом світлофора, що дозволяє рух, повинен виїхати у наміченому напрямку незалежно від сигналів світлофора на виїзді. Проте якщо на перехрестіперед світлофорами на шляху руху водія є дорожня розмітка 1.12 (стоп-лінія)(додаток 4) або дорожній знак 5.62 "Місце зупинки" (додаток 3), він повинен керуватися сигналами кожного світлофора.
5. Під час руху у напрямку зеленої стрілки (стрілок) на чорному фоні основного світлофора водій має перевагу в зазначеному стрілкою (стрілками) напрямку (напрямках) руху перед транспортними засобами, що рухаються з інших напрямків.
5.1. Під час руху у напрямку зеленої стрілки, ввімкнутої в додатковій секції одночасно із зеленим основним сигналом світлофора, водій має перевагу в зазначеному стрілкою напрямку руху перед транспортними засобами, що рухаються з інших напрямків.
5.2. Під час руху в напрямку стрілки, ввімкнутої в додатковій секції одночасно з жовтим або (та) червоним сигналом світлофора, водій повинен дати дорогу (з обов’язковою зупинкою, якщо це перехрестя з обмеженою оглядовістю) транспортним засобам, що рухаються з інших напрямків.
5.3. Під час руху в напрямку стрілки зеленого кольору на табличці білого кольору, встановленій на рівні червоного сигналу світлофора із вертикальним розташуванням сигналів, водій повинен зайняти крайню праву (ліву) смугу руху та дати дорогу (з обов’язковою зупинкою, якщо це перехрестя з обмеженою оглядовістю) транспортним засобам і пішоходам, що рухаються з інших напрямків.
6. На перехресті, де рух регулюється світлофором з додатковою секцією, водій, який перебуває на смузі, з якої здійснюється рух у напрямку стрілки в додатковій секції, повинен продовжувати рух у напрямку, що вказує стрілка, ввімкнута в додатковій секції, якщо його зупинка на заборонний основний сигнал світлофора створить перешкоди транспортним засобам, що рухаються за ним по тій самій смузі в напрямку стрілки.
Це правило не застосовується допроїзду перехресть, де рух регулюється світлофором із стрілкою зеленого кольору на таблиці білого кольору, встановленій на рівні червоного сигналу світлофора із вертикальним розташуванням сигналів.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#62 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:56

Стаття 59-2. Нерегульовані перехрестя
1. Нерегульовані перехрестя можуть бути нерівнозначними – якщо одна із доріг (вулиць), що перехрещуються, є головною, а інша – другорядною, та рівнозначними –якщоперехрещуванні дороги(вулиці) є рівнозначними.
2. На перехресті нерівнозначних доріг (вулиць) водій транспортного засобу, що наближається до перехрещення проїзних частин по другорядній дорозі, повинен дати дорогу транспортним засобам, які наближаються до даного перехрещення проїзних частин по головній дорозі, незалежно від напрямку їх подальшого руху.
3. На перехресті рівнозначних доріг (вулиць) водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу транспортним засобам, що наближаються до перехрещення проїзних частин відносно нього з правої сторони.Якщо проїзд перехрестя рівнозначних доріг (вулиць) потребує вжиття заходів, що виходять за межі Правил дорожнього руху, водії можуть проїхати перехрестя, попередньо узгодивши взаємно безпечні умови його проїзду.

Цим правилом повинні керуватися між собою і водії трамваїв.


3.1. На будь-якому нерегульованому перехресті трамвай, незалежно від напрямку його подальшого руху, має перевагу перед нерейковими транспортними засобами, що наближаються до нього по рівнозначній дорозі.
3.2. На велосипедну смугу, суміжну з головною дорогою, розповсюджується праворуху головною дорогою.
4. Перед поворотом ліворуч і розворотом на перехресті водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу трамваю попутного напрямку, а також транспортним засобам, що наближаються до перехрещення проїзних частин по рівнозначній дорозі в зустрічному напрямку прямо чи праворуч.
Цим правилом повинні керуватися між собою і водії трамваїв.
5. Якщо головна дорога (вулиця) на перехресті змінює напрямок, водії транспортних засобів, які наближаються до перехрещення проїзних частин по ній, повинні керуватися між собою правилами проїзду перехресть рівнозначних доріг.
Цим правилом повинні керуватися між собою і водії, які наближаються доперехрещенняпроїзних частин по другорядних дорогах.
6. Велосипедна доріжка, місце перетину якої з автомобільною дорогою позначається дорожньою розміткою 1.15 (додаток 4), за відсутності дорожніх знаків пріоритету вважається другорядною по відношенню до цієї автомобільної дороги.
7. На Т-подібних перехрестях, що утворені двома дорогами з покриттям або двома дорогами без покриття, водій транспортного засобу, який наближається до перехрестя по прямій дорозі(кривій в плані), має перевагу в русі перед транспортними засобами, які наближаються по прилягаючій дорозі, якщо інший порядок руху не визначено знаками пріоритету.
Таким же правилом повинні керуватися водії транспортних засобів на Т-подібних перетинах проїзних частин в прилеглій території.
8. На перехрестях з круговим рухом водій транспортного засобу, що рухається по колу, має перевагу перед транспортними засобами, що наближаються до перехрестя з інших напрямків, якщо інший порядок руху не визначено за допомогою дорожніх знаків пріоритету.
9. За відсутності на перехресті знаків пріоритету головною вважається дорога із покриттям по відношенню до дороги без покриття. Якщо неможливо визначити наявність покриття на дорозі (темна пора доби, бруд, сніг тощо), а знаки пріоритету відсутні, водій повинен вважати, що перебуває на другорядній дорозі.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#63 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:57

Стаття 60. Переваги маршрутних транспортних засобів
1. На смузі, призначеній для руху маршрутних транспортних засобів і позначеній дорожнім знаком 5.8 "Дорога зі смугою для руху маршрутних транспортних засобів" або 5.11 "Смуга для руху маршрутних транспортних засобів" (додаток 3)та дорожньою розміткою 1.2 і 1.24 (додаток 4), забороняються рух і зупинка інших транспортних засобів(за виняткомзупинки таксі для висадки/посадки пасажирівта руху двоколісних транспортних засобів, якщо ця смуга не призначена для руху назустріч загальному потоку та якщо це не створить безпідставних перешкод водіям маршрутних транспортних засобів).
2. Якщо смуга для руху маршрутних транспортних засобів розташована справа на дорозі та безпосередньо перед перехрестям, в’їздом на прилеглу територію і (або) за ними відокремлена від решти проїзної частини переривчастою лінією дорожньої розмітки або суцільною, поряд з якою нанесена переривчаста, водії інших транспортних засобів, що виконують правий поворот при з’їзді з цієї дороги або в’їзді на неї, повинні здійснювати маневр з використанням зазначеної смуги.
2.1. В інших місцях, якщо смуга для руху маршрутних транспортних засобів відокремлена переривчастою лінією дорожньої розмітки або суцільною, поряд з якою нанесена переривчаста, дозволяється заїжджати на неї для посадки або висадки пасажирів біля правого краю проїзної частини.
2.2. У всіх випадках не повинні створюватись безпідставні перешкоди для руху маршрутних транспортних засобів.
3. Поза перехрестями, де трамвайні колії перетинають смугу руху нерейкових транспортних засобів, перевага надається трамваю (крім випадків виїзду трамвая з депо).
4. У населених пунктах, наближаючись до автобуса або тролейбуса, що розпочинає рух від позначеної зупинки, розташованої в заїзній "кишені", водії інших транспортних засобів зобов'язані зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати можливість маршрутному транспортному засобу розпочати рух.
5. Водії автобусів і тролейбусів, які подали сигнал про намір розпочати рух від зупинки, повинні вжити заходів для запобігання дорожньо-транспортній пригоді.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#64 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:57

Стаття 61. Проїзд пішохідних переходів і зупинок транспортних засобів
1. Водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека.
2. На регульованих пішохідних переходах і перехрестях при ввімкненні сигналу світлофора чи подачі регулювальником сигналу, що дозволяє рух транспортним засобам, водій повинен дати дорогу пішоходам, які закінчують перехід проїзної частини відповідного напрямку руху і для яких може бути створена перешкода чи небезпека.
3. Проїжджаючи повз пішоходів, які не встигли закінчити перехід проїзної частини одного напрямку і вимушено перебувають на острівці безпеки, лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків або насередині проїзної частини, водії повинні дотримуватися безпечного інтервалу.
4. Якщо перед нерегульованим пішохідним переходом зменшує швидкість чи зупинився транспортний засіб, водії інших транспортних засобів, що рухаються по сусідніх смугах, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися і можуть продовжити (відновити) рух лише переконавшись, що на пішохідному переході немає пішоходів, для яких може бути створена перешкода чи небезпека.
5. У будь-якому місці водій повинен пропустити сліпих пішоходів, які подають сигнал тростиною білого кольору, спрямованою вперед.
6. Забороняється в'їжджати на пішохідний перехід, якщо за ним утворився затор, який змусить водія зупинитися на цьому переході.
7. Водії повинні зупинитися перед пішохідним переходом на сигналу вигляді піднятої вгору руки, у тому числі з прапорцем чи ліхтарем червоного кольору, якщо така вимога надійшла від осіб, що супроводжують групи дітей, і дати дорогу дітям, які переходять проїзну частину дороги.
8. Водій транспортного засобу повинен зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, які йдуть з боку відчинених дверей до (або від) трамвая, що стоїть на зупинці, якщо посадка чи висадка проводиться з проїзної частини чи посадкового майданчика, розміщеного на ній, і рух пішоходів через проїзну частину не заборонено світлофором або регулювальником.
Продовжувати рух дозволяється лише тоді, коли пішоходи залишать проїзну частину і у трамвая зачиняться двері.
9. Наближаючись до транспортного засобу з розпізнавальним знаком "Діти" (додаток 5), що зупинився з увімкненими проблисковими маячками оранжевого кольору та аварійною світловою сигналізацією, водії транспортних засобів, що рухаються по суміжній смузі, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб уникнути наїзду на дітей та дорослих, що їх супроводжують.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#65 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:57

Стаття 62. Зупинка і стоянка*
* Вимоги цієї статті не стосуються випадків, коли здійснюється зупинка обов’язкова.
1. Зупинка і стоянка транспортних засобів на дорозі повинні здійснюватись у спеціально відведених місцях чи на узбіччі.
1.1. Зупинка маршрутних транспортних засобів дозволяється лише в межах пунктів такої зупинки, позначених дорожніми знаками 5.41.1-5.43.2 (додаток 3) та (або) дорожньою розміткою 1.17 (додаток 4).
1.2. Зупинка автомобілів таксі дозволяється в місцях, позначених дорожнім знаком 5.44 “Місце зупинки таксі” (додаток 3), а за його відсутності – в інших місцях, де зупинка транспортних засобів не заборонена.Допускається також зупинка таксі для висадки/посадки пасажирів на смузі для руху маршрутних транспортних засобів, якщо вона не призначена для руху назустріч загальному потоку, при умові, що це не створить безпідставних перешкод водіям маршрутних транспортних засобів.
2. Спеціально відведеними місцями для зупинки або стоянки транспортних засобів є:поза межами населених пунктів – місця, позначені дорожніми знаками 5.38 "Місце для стоянки", 5.39 "Зона стоянки", 6.15 "Місце відпочинку", 6.21 "Будинки для відпочинку", а в населених пунктах – майданчики для паркування, позначені дорожніми знаками 5.38 "Місце для стоянки", 5.39 "Зона стоянки" (додаток 3)та (або) відповідною дорожньою розміткою. Правила паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах населених пунктів, а також порядок організації та облаштування майданчиків для паркування визначаються Кабінетом Міністрів України. Розміщення майданчиків для паркування за окремими адресами здійснюється у встановленому порядку органами місцевого самоврядування за погодженням з Національною поліцією України.
3. За відсутності спеціально відведених місць чи узбіччя або коли зупинка чи стоянка там неможливі, вони повинні здійснюватисябіля правого краю проїзної частини (якомога правіше, щоб не створювати безпідставних перешкод іншим учасникам дорожнього руху).
4. У населених пунктах, позначених дорожніми знаками 5.45 "Початок населеного пункту", 5.63.1 "Початок щільної забудови" та 5.46"Кінець населеного пункту", 5.63.2 "Кінець щільної забудови" (додаток 3), зупинка і стоянка транспортних засобів дозволяються на лівому боці дороги, що має по одній смузі для руху в кожному напрямку (без трамвайних колій посередині) і не розділена розміткою 1.1 (додаток 4), а також на лівому боці дороги з одностороннім рухом.В цих випадках зупинка і стоянка повинні здійснюватися якомога лівіше, щоб не створювати безпідставних перешкод іншим учасникам дорожнього руху.
Якщо проїзні частини дороги розділені між собоюбульваромабо розділювальною смугою, зупинка і стоянка транспортних засобів біля них забороняються.
5. Поза межами населених пунктів, а також у населених пунктахна дорогах, позначених дорожніми знаками 5.47"Початок населеного пункту" та 5.48 "Кінець населеного пункту" (додаток 3) зупинка і стоянка транспортних засобів повинні здійснюватисялише на правому боці дороги.
6. Транспортні засоби дозволяється ставити на проїзній частині лише в один ряд. Велосипеди, двоколісні механічні транспортні засоби (мопеди і мотоцикли без бокового причепа) дозволяється ставити на проїзній частині не більше ніж у два ряди.
7. Ставити транспортні засоби під кутом до краю проїзної частини (в тому числі з використанням тротуарів) дозволяється в місцях, де це передбачено відповідними знаками з табличкамита (або) дорожньою розміткою, а також в інших місцях, де зупинка і стоянка не заборонені, за умови, що поставлений під кутом до краю проїзної частини транспортний засіб займає не більше половиниширини крайньої правої (лівої) смуги (за відсутні дорожньої розмітки, що позначає смуги руху – не більше половини ширини проїзної частини для руху в одному напрямку).
Біля тротуарів або інших місць із пішохідним рухом ставити транспортні засоби під кутом дозволяється лише передньою частиною, а на підйомах – тільки задньою частиною.
8. Стоянка всіх транспортних засобів у місцях, позначених дорожніми знаками 5.38 "Місце для стоянки", 5.39 "Зона стоянки" (додаток 3), встановленими з табличкою 7.6.1 "Спосіб поставлення транспортного засобу на стоянку", дозволяється на проїзній частині вздовж тротуару, а встановленими з однією з табличок 7.6.2-7.6.5 "Спосіб поставлення транспортного засобу на стоянку" (додаток 3) – легкових автомобілів,мотоциклів, трициклів, квадроциклів, мопедів і велосипедів тільки так, як показано на табличці.
8.1. У місцях, де лінію дорожньої розмітки 1.1 синього кольору (додаток 4) застосовано окремо або разом з дорожніми знаками 5.38 "Місце для стоянки", 5.39 "Зона стоянки" (додаток 3) і нанесено біля краю проїзної частини, дозволяється стоянка водіям будь-яких транспортних засобів, а в місцях, де її нанесено на тротуарах або частково на проїзній частині, частково на тротуарі – лише водіям легкових автомобілів, мотоциклів, трициклів, квадроциклів, мопедів і велосипедів.
8.2. Використовувати для стоянки край тротуару, якщо це не регламентовано відповідними дорожніми знаками з табличками та (або) дорожньою розміткою, дозволяється лише водіям легкових автомобілів, мотоциклів, трициклів, квадроциклів, мопедів і велосипедів за умови, що для руху пішоходів залишиться ділянка тротуару шириною щонайменше 2 м.
9. На спусках і підйомах, де спосіб поставлення не регламентується засобами регулювання руху, транспортні засоби необхідно ставити під кутом до краю проїзної частини так, щоб не суперечити вимогам частини сьомої цієї статті і виключити можливість самовільного руху цих засобів.
На таких ділянках,якщо ширина проїзної частини або габарити транспортного засобу не дозволяють поставити його під кутом,допускається ставити транспортний засіб уздовж краю проїзної частини, повернувши керовані колеса таким чином, щоб виключалася можливість самовільного руху транспортного засобу: при здійсненні стоянки з правої сторони дороги за наявності бордюру на спуск – праворуч, на підйом – ліворуч; на узбіччі – праворуч. При здійсненні стоянки з лівої сторони дороги керовані колеса слід повертати у дзеркальному відображенні: за наявності бордюру на спуск – ліворуч, на підйом – праворуч; на узбіччі – ліворуч.
10. На трамвайній колії попутного напрямку, розташованій біля правого краю проїзноїчастини на одному рівні з проїзною частиною для руху нерейкових транспортних засобів, дозволяється зупинка лише для посадки (висадки) пасажирів.
У цих випадках не повинно створюватися перешкод для руху трамваїв.
11. Зупинка забороняється:
1) у місцях, де зупинку заборонено відповідними дорожніми знаками та (або) дорожньою розміткою;
2) на залізничних переїздах;
3) на трамвайних коліях (крім випадку, обумовленогочастиною десятоюцієї статті);
4) на естакадах, мостах, шляхопроводах, на проїзній частині під ними, а також у тунелях;
5) на автомагістралях поза спеціальними місцями для стоянки, позначеними дорожніми знаками 5.38 "Місце для стоянки", 6.15 "Місце відпочинку"або 6.21 "Будинки для відпочинку"(додаток 3);
6) на пішохідних переходах, місцях перетину дороги з велосипедною доріжкою і ближче 5 м від них у населених пунктах та 10 м – поза населеними пунктами;
7) на велосипедних доріжках і велосипедних смугах;
8) на перехрестях та, за відсутності на них пішохідних переходів, ближче 5м у населених пунктах (10 м – поза населеними пунктами) від краю перехрещуваної проїзної частини,за винятком зупинкинапроти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга і відстаньвід транспортного засобу, що зупинився, до неї складає не менш ніж 3 м;
9) на смугах руху, призначених для гальмування чи розгону;
10) у місцях, де відстань між суцільною лінією розмітки, розділювальною смугою чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 м;
11) на посадкових майданчиках маршрутних транспортних засобів (крім цих транспортних засобів), протяжність яких визначається дорожніми знаками 5.41.1-5.43.2 (додаток 3), а у разі відсутності дорожніх знаків 5.41.2, 5.42.2, 5.43.2, що позначають кінець посадкового майданчику – ближче 15 мз обох боків від дорожніх знаків 5.41.1, 5.42.1 або 5.43.1, що позначають пункт зупинки відповідного транспортного засобу;
12) ближче 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання, де це створить перешкоди технологічним транспортним засобам, що працюють;
13) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;
14) у місцях, де транспортний засіб закриває від інших водіїв сигнали світлофора або дорожні знаки;
15) ближче 5 м від в'їздів та виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду,крім випадків посадки, висадки пасажирів, якщо це не створить перешкоди для руху транспортних засобів;
16) на газонах;
17) на розділювальних смугах, напрямних острівцях і острівцях безпеки, а також у місцях розриву розділювальної смуги, позначених дорожніми знаками 5.26 "Місце для розвороту" або 5.27 "Зона для розвороту" (додаток 3);
18) маршрутним транспортним засобам – поза межами місць для їх зупинки, позначених відповідними дорожніми знаками та (або) розміткою.
12. Стоянка забороняється:
1) у місцях, де заборонена зупинка;
2) у місцях де стоянку заборонено відповідними дорожніми знаками та (або) дорожньою розміткою;
3) на тротуарах (крім випадків, зазначених участинах7-8.2 цієї статті);
4) ближче 100 м від залізничних переїздів;
5) поза населеними пунктами в зоні небезпечних поворотів і випуклих переломів поздовжнього профілю дороги з видимістю або оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку руху;
6) у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить рух інших транспортних засобів та (або) пішоходів у межах законодавства та власної безпеки неможливим;
7) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства.
13. У темну пору доби і в умовах недостатньої видимості стоянка поза населеними пунктами дозволяється лише на площадках для стоянкиабо за межами дороги.
14. Водій не повинен залишати транспортний засіб, не вживши всіх заходів, щоб не допустити його самовільного руху, проникнення до нього і (або) незаконного заволодіння ним.
15. Забороняється відчиняти двері транспортного засобу, залишати їх відчиненими, виходити з транспортного засобу і знаходитися біля нього на проїзній частині, якщо це загрожує безпеці і створює перешкоди іншим учасникам дорожнього руху.
16. У разі вимушеної зупинки в місці, де зупинку заборонено, водій повинен вжити всіх заходів, щоб прибрати транспортний засібз цього місця на узбіччя або до краю проїзної частини, а за неможливості це зробити – діяти згідно з вимогами частин8-8.4статті 52цього Закону.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#66 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:58

Стаття 63. Перевезення пасажирів
1. Дозволяється перевозити пасажирів у транспортному засобі, обладнаному місцями для сидіння в кількості, що передбачена технічною характеристикою, так, щоб вони не заважали водієві керувати транспортним засобом і не обмежували оглядовість, відповідно до правил перевезення.
2. Водіям маршрутних транспортних засобів під час перевезення пасажирівзабороняється змінювати маршрут та безпідставно розклад руху, здійснювати зупинку у непередбачених для цього місцях, відволікатися від керування транспортним засобом, у тому числі під час керування такими транспортними засобами приймати оплату за проїзд від пасажирів та видавати їм квитки, розмовляти з ними, їсти, пити, палити, а також користуватися засобами зв'язку, навігації, фото-, аудіо-, відеопристроями, тримаючи їх у руці. Також не допускається перевезення пасажирів і вантажів у кабіні, якщо вона відокремлена від салону.
3. Перевезення автобусом організованої групи дітей здійснюється за умови обов'язкового проведення інструктажу з дітьми та супровідниками щодо правил безпечної поведінки під час руху та дій у разі виникнення аварійно-небезпечних ситуацій чи скоєння дорожньо-транспортної пригоди. При цьому спереду і ззаду автобуса обов'язково встановлюється розпізнавальний знак "Діти" (додаток 5).
3.1. Водій автобуса, який здійснює перевезення організованих груп дітей, повинен мати стаж водія не менше 5 років і посвідчення водія категорії "D" або "D1" в залежностівід кількості місць для сидіння.
3.2. На транспортному засобі з розпізнавальним знаком "Діти" під час посадки (висадки) до (з) нього пасажирів повинні бути увімкнені проблискові маячки оранжевого кольору тааварійна світлова сигналізація.
4. Водію забороняється починати рух до повного зачинення дверей та відчиняти їх до зупинки транспортного засобу.
5. Перевезення пасажирів (до 8 чоловік, крім водія) допускається у обладнаному для цього вантажному автомобілі з кузовом-бортовою платформою або кузовом-фургоном на дорогах місцевого значення та дозволяється водіям, які мають стаж керування транспортним засобом більше трьох років і посвідчення водія відповідної категорії "С1", "С", а у разі перевезення понад зазначену кількість (включаючи пасажирів у кабіні) – водії повинні додатково мати право на керування транспортними засобами відповідних категорій "D1", "D".
6. Вантажний автомобіль, що використовується для перевезення пасажирів, повинен бути обладнаний сидіннями, закріпленими в кузові на відстані не менш як 0,3 м від верхнього краю борту і 0,3-0,5 м від підлоги. Сидіння, що розташовані вздовж заднього або бокового борту, повинні мати міцні спинки.
7. Кількість пасажирів, які перевозяться в кузові вантажного автомобіля, не повинна перевищувати кількості обладнаних для сидіння місць.
8. Військовослужбовці, які мають посвідчення водія транспортного засобу категорії "С1" або"C",допускаються до перевезення пасажирів у кузові пристосованого для цього вантажного автомобіля згідно з кількістю обладнаних для сидіння місць після проходження спеціальної підготовки і стажуванняпротягом 6 місяців. Відповідний документ, що підтверджує проходження такої підготовки і стажування, дає право на такі перевезення лише під час військової служби водія.
9. Перед поїздкою водій вантажного автомобіля повинен проінструктувати пасажирів про їх обов'язки та правила посадки, висадки, розміщення і поведінки в кузові.
Починати рух можна, лише переконавшись, що створено умови для безпечного перевезення пасажирів.
10. Проїзд пасажирів у кузові вантажного автомобіля, якщо в ньому перевозиться вантаж, забороняється, крім осіб, які супроводжують вантаж або їдуть за ним, за умови, що вони забезпечені місцями для сидіння, розташованими згідно з вимогами частини шостої цієї статті і техніки безпеки. Кількість пасажирів у кузові та кабіні не повинна перевищувати 8 чоловік.
11. Забороняється перевозити:
1) пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки, якщо вони передбачені конструкцією транспортного засобу;
2) дітей, зріст яких менше 145 см, у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних дитячих утримуючих пристроїв, що відповідають вазі та зросту дитини, чи інших пристроїв, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу, а на передньому сидінні легкового автомобіля –виключно без зазначених спеціальних дитячих утримуючих пристроїв;
3) пасажирів поза кабіною автомобіля (крім передбачених цим Законом випадків перевезення пасажирів у кузові вантажного автомобіля з бортовою платформою або в кузові-фургоні), у кузові автомобіля-самоскида, трактора, інших самохідних машин, на вантажному причепі, напівпричепі, в причепі-дачі, в кузові вантажного мотоцикла, трицикла, квадроцикла;
4) дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля, а до12-річного віку –на мотоциклі (окрім бокового причепу)тадвоколісному мопеді;
5) організовані групи дітей у темну пору доби з вимкненимпроблисковим маячкоморанжевогокольору.
12. Перевезення пасажирів на автобусних маршрутах протяжністю понад 500 км, а при перевезенні організованих груп дітей – понад 250 км, повинно здійснюватися двома водіями. При цьому вони повинні дотримуватися вимог щодо періоду праці івідпочинку водіїв таких транспортних засобів.
13. Перевезення пасажирів на таксі дозволяється водіям, які мають посвідчення водія категорії "В",стаж керування транспортним засобом більше трьох років та відповідний дозвіл (ліцензію) віддержавного органу влади, що відповідає за безпеку перевезення пасажирів.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#67 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:58

Стаття 64. Перевезення вантажу
1.Перевезення вантажу, його розміщення та закріплення на транспортному засобі здійснюються відповідно до правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, які затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту та дорожнього господарства, та вимог стандартів, що стосуються розміщення та закріплення вантажу на транспортних засобах.
2.Маса вантажу, що перевозиться, і розподіл навантаження на осі не повинні перевищувати величин, визначених технічною характеристикою даного транспортного засобу.
3.Водій перед початком руху зобов'язаний перевірити, а під час руху – контролювати розташування і надійність закріплення вантажу відповідно Правил розміщення та закріплення вантажу на транспортних засобах, Правил транспортування непошкоджених і пошкоджених транспортних засобів, які затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері транспорту.
2) не порушує стійкості транспортного засобу і не ускладнює керування ним;
3) не обмежує водієві оглядовості;
5.Перевозити сипучі вантажі на самоскиді, відкритій вантажній платформі (кузові) транспортного засобу або його причепі (напівпричепі) дорогами загального користування дозволяється лише за умови використання закритої тари для їх транспортування чиналежним чином закріплених тентів або чохлів (брезенту, щільної тканини, поліетиленових матеріалів тощо), які запобігають забрудненню проїзної частини і навколишнього середовища, утворенню пилу та безпосередньому контакту цих вантажів з іншими учасниками дорожнього руху і (або) транспортними засобами.
6.Вантаж, що виступає за габарити транспортного засобу спереду або ззаду більш як на 1 м,але не більше ніж на 2 м,а за шириною – більш як на 0,4 м від зовнішнього краю переднього або заднього габаритного ліхтаря, але при цьому сумарна ширина транспортного засобу з вантажем не перевищує 2,55 метрів (у випадку встановлених на транспортних засобах надбудов (кузовів, контейнерів) з кондиціонуванням, а також змінних кузовів – 2,6 метрів), може перевозитися за загальними правилами при умові, що вінпозначений розпізнавальним знаком "Негабаритний вантаж" (додаток 5).<a name="n714">
7.Перевезення небезпечних, швидкопсувних вантажів та рух великогабаритних і великовагових транспортних засобів, тобто транспортних засобів, габарити яких (в тому числі з вантажем), фактична маса або розподіл навантаження по осях перевищують величини, зазначені в статті 34 цього Закону, здійснюється за спеціальними правилами.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#68 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:58

Стаття 65. Буксирування та експлуатація транспортних составів
1. Буксирування повинно виконуватися механічним транспортним засобом без причепа і з технічно справними зчіпними пристроями як у буксированого транспортного засобу, так і у транспортного засобу, що буксирує.
1.1. Запускання двигуна із застосуванням жорсткого або гнучкого зчеплення повинно виконуватися згідно з вимогами цієї статті.
1.2. Дозволяється буксирування одного механічного транспортного засобу лише з одним причепом.
2. Буксирування транспортних засобів здійснюється:
1) із застосуванням жорсткого зчеплення;
2) із застосуванням гнучкого зчеплення;
3) із частковим навантаженням буксируваного транспортного засобу на платформу або на спеціальне опорне пристосування.
3. Жорстке зчеплення повинно забезпечувати відстань між транспортними засобами не більш як 4 м, гнучке – в межах 4-6 м. Гнучке зчеплення (за винятком використання гнучкого зчеплення з покриттям із світлоповертального матеріалу) через кожний метр позначається сигнальними щитками розміром 200х200 мм або прапорцями з нанесеними на них по діагоналі червоними і білими смугами, що чергуються (додаток 5).
4. У разі буксирування механічного транспортного засобу на гнучкому зчепленні в буксированому транспортному засобі повинні діяти і бути справними робоча гальмівна система і рульове керування, а на жорсткому зчепленні – рульове керування.
5. Буксирування механічного транспортного засобу на жорсткому або гнучкому зчепленні повинно здійснюватися лише за умови, що за кермом буксированого транспортного засобу перебуває водій (крім випадків, коли конструкція жорсткого зчеплення забезпечує буксированому транспортному засобу повторення траєкторії руху транспортного засобу, що буксирує, незалежно від радіусу поворотів).
6. Буксирування немеханічного транспортного засобу повинно здійснюватися лише на жорсткому зчепленні за умови, що його конструкція забезпечує буксируваному транспортному засобу повторення траєкторії руху транспортного засобу, що буксирує, незалежно від радіусу поворотів.
7. Механічний транспортний засіб з рульовим керуванням, що не діє, повинен буксируватися із частковим навантаженням на платформу або спеціальне опорне пристосування.
8. Перед початком буксирування водії механічних транспортних засобів повинні узгодити порядок подачі сигналів, зокрема для зупинки транспортних засобів.
9. Під час буксирування на жорсткому або гнучкому зчепленні забороняється перевозити пасажирів у буксированому транспортному засобі (крім легкового автомобіля) та кузові вантажного автомобіля, що буксирує, а в разі буксирування способом часткового навантаження цього засобу на платформу або спеціальне опорне пристосування – в усіх транспортних засобах (крім кабіни транспортного засобу, що буксирує).
10. Буксирування забороняється:
1) якщо фактична маса буксируваного транспортного засобу з несправною гальмівною системою (або за її відсутності) перевищує половину фактичної маси транспортного засобу, що буксирує;
2) на гнучкому зчепленні під час ожеледиці;
3) на гнучкому зчепленні (або будь-якому зчепленні за наявності ожеледиці)під час руху по гірських дорогах, на крутих спусках і підйомах(на ділянках доріг, що позначені знаками 1.6 "Крутий підйом" і 1.7 "Крутий спуск") (додаток 3);
4) якщо загальна довжина зчеплених транспортних засобів перевищує 22 м (маршрутних транспортних засобів –25 м);
5) двохколісними(без бокового причепа)мотоцикламита мопедами, а також таких мотоциклів, мопедів чи велосипедів;
6) більше одного механічного транспортного засобу (без узгодження з Національною поліцією України) або транспортним засобом з причепом;
7) автобусами.
11. Експлуатація составів транспортних засобів у складі автомобіля, автобуса або трактора чи іншого тягача і причепа дозволяється лише за умови, що встановлення тягово-зчіпного пристрою відповідає вимогам заводу-виробника транспортного засобу, причіп відповідає тягачу та виконуються вимоги заводів-виробників щодо їх експлуатації.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#69 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:58

Стаття 66. Рух транспортних засобів із спеціальними сигналами
1. Водії оперативних транспортних засобів, виконуючи невідкладне службове завдання, можуть відступати від вимог статей 51 (крім сигналів регулювальника), 54-63, 68, 69та частини першої статті 70 цього Закону за умови увімкнення проблискового маячка синього та (або) червоного кольору та забезпечення безпеки дорожнього руху.При умові додаткового ввімкнення спеціального звукового сигналу на таких транспортних засобах інші учасники дорожнього руху повинні дати дорогу і забезпечити їм (і транспортним засобам, що ними супроводжуються) безперешкодний проїзд.
2. У разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, що рухаються у попутному напрямку і можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов'язані дати дорогу і забезпечити такому транспортному засобу (і транспортним засобам, що супроводжуються ним) аварійний (екстрений) коридор шляхом звільнення смуги (ряду) руху, по якій наближається зазначений оперативний транспортний засіб.
2.1. У разі подання водієм транспортного засобу, що може перешкоджати руху оперативного транспортного засобу, сигналу (покажчиками повороту або рукою)про намір перестроювання з метою забезпечення аварійного (екстреного) коридору, водії транспортних засобів, що рухаються по суміжних смугах, повинні дати йому дорогу шляхомзміни швидкості руху та (або) збільшення дистанції між собою.
2.2. У випадку, коли перетинаються траєкторії руху двох і більше оперативних транспортних засобів з увімкненими проблисковими маячками синього кольору і спеціальним звуковим сигналом, для визначення пріоритетного права проїзду їх водії між собою повинні керуватися загальними правилами, визначеними цим Законом.
3. Якщо на транспортному засобі увімкнено проблискові маячки синього і червоного або лише червоного кольорута спеціальний звуковий сигнал, водії інших транспортних засобів зобов'язані зупинитися біля правого краю проїзної частини (на правому узбіччі). На дорозі з розділювальною смугою цю вимогу зобов'язані виконати лише водії транспортних засобів, що рухаються в попутному напрямку.
Дозволяється відступити від даної норми водіям спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, оперативно-рятувальних та інших аварійних служб, які виконують невідкладні службові завдання, при умові, що їх рух не заборонено регулювальником і не буде створено перешкоди для руху вищезазначеного транспортного засобу (і транспортних засобів, що супроводжуються ним).
4. Якщо під час супроводження колони транспортних засобів на транспортному засобі, що рухається попереду колони, увімкнено проблискові маячки синього і червоного або лише червоного кольору, колону повинен замикати транспортний засіб з увімкненим зеленим або синім і зеленим проблисковими маячками, після проїзду якого скасовуються обмеження на рух інших транспортних засобів.
На транспортних засобах, які рухаються в супроводжуваній колоні, повинне бути ввімкнено ближнє світло фар (протитуманні фари).
5. Забороняється здійснювати обгін і випередження транспортних засобів з увімкненими проблисковими маячками синього і червоного або лише червоного кольору та зеленого або синього і зеленого кольору і супроводжуваних ними транспортних засобів (колони), а також рухатися по суміжних смугах із швидкістю колони або займати місце в колоні.
6. Наближаючись до нерухомого транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком синього кольору та спеціальним звуковим сигналом (або без увімкненого спеціального звукового сигналу), що стоїть на узбіччіабо на проїзній частині, водій повинен знизити швидкість так, щоб у разі подання уповноваженою особою відповідного сигналу зупинитисябез створення безпідставної перешкоди, небезпеки або аварійної обстановки для іншихучасників дорожнього руху. При ввімкненому в такому випадку проблисковому маячку червоного кольору – водій повинен зупинитися.Продовжувати рух можна лише з дозволу уповноваженої особи.
7. Увімкнення проблискового маячка оранжевого кольору на транспортних засобах з розпізнавальним знаком "Діти", на механічних транспортних засобах дорожньо-експлуатаційної служби під час виконання роботи на дорозі, на великогабаритних та великовагових транспортних засобах,а також на автомобілях прикриття та на автомобілях технічної допомоги не дає їм переваги в русі, а служить для привернення уваги та попередження про небезпеку.
8.Водіям транспортних засобів дорожньо-експлуатаційної служби під час виконання роботи на дорозі дозволяється відступати від вимог дорожніх знаків (крім знаків пріоритету та знаків 3.21 "В’їзд заборонено", 3.22 "Поворот праворуч заборонено" та 3.23 "Поворот ліворуч заборонено"), дорожньої розмітки, а також частин 4-10,12,13статті 55 та підпунктів "2-4" частини 2 статті 68цього Закону за умови забезпечення безпеки дорожнього руху. Водії інших транспортних засобів не повинні перешкоджати їхній роботі.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#70 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:59

Стаття 67. Рух через залізничні переїзди
1. Водії транспортних засобів можуть перетинати залізничні колії лише на залізничних переїздах,обов’язково враховуючикількості смуг руху в кожному напрямку.
2. Під'їжджаючи до переїзду, а також починаючи рух після зупинки перед ним, водій зобов'язаний керуватися вказівками і сигналами чергового по переїзду, положенням шлагбаума, світловою та звуковою сигналізацією, дорожніми знаками і дорожньою розміткою, а також переконатися в тому, що не наближається поїзд (локомотив, дрезина).
3. Для пропуску поїзда, що наближається, і в інших випадках, коли рух через залізничний переїзд заборонено, водій повинен зупинитися перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінією(додаток 4), дорожнім знаком 2.2 "Проїзд без зупинки заборонено" (додаток 3), шлагбаумом чи світлофором так, щоб бачити сигнали, а якщо вказанізасоби організації дорожнього руху відсутні – не ближче 10 м до найближчої рейки.
4. Рух через переїзд забороняється, якщо:
1) черговий по переїзду подає сигнал заборони руху – стоїть до водія грудьми або спиною з піднятим над головою сигнальним диском з червоним сигналом чи світлоповертачем,червоним ліхтарем чи прапорцем або з витягнутими в сторони руками;
2) шлагбаум опущений або почав опускатися, а також коли шлагбаум тількипочав підніматися;
3) увімкнено заборонний сигнал світлофора чи звуковий сигнал незалежно від наявності та положення шлагбаума;
4) за переїздом утворився затор, який змусить водія зупинитися на переїзді;
5) до переїзду в межах видимості наближається поїзд (локомотив, дрезина).
5. Рух через переїзд сільськогосподарських, дорожніх, будівельних та інших машин і механізмів дозволяється тільки в транспортному стані.
6. Забороняється самовільно відкривати шлагбаум або об'їжджати його, а також об'їжджати транспортні засоби, які стоять перед переїздом, коли рух через нього заборонено.
7. У разі вимушеної зупинки транспортного засобу на переїзді водій зобов'язаний негайно висадити пасажирів і вжити заходів для звільнення переїзду, а якщо це не вдається зробити, він повинен:
1) коли є можливість, направити двох чоловік уздовж колій в обидва боки від переїзду не менш як на 1000 м (якщо одного, то в бік ймовірної появи поїзда, а на одноколійних переїздах – у бік гіршої видимості залізничної колії), пояснивши їм правила подавання сигналу зупинки машиністу поїзда (локомотива, дрезини), що наближається;
2) залишатися біля транспортного засобу і, подаючи сигнали загальної тривоги, вживати всіх заходів для звільнення переїзду;
3) у разі появи поїзда (локомотива, дрезини)бігти йому назустріч, подаючи сигнал зупинки.
8. Сигналом зупинки поїзда (локомотива, дрезини) є круговий рух руки перед собою (у світлу пору – із шматком яскравої тканини або будь-яким добре помітним предметом, у темну пору доби і в умовах недостатньої видимості – з факелом або ліхтарем). Сигналом загальної тривоги є серії звукових сигналів транспортного засобу, що складаються з одного довгого і трьох коротких сигналів.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#71 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:59

Стаття 68. Рух у житловій, пішохідній зонах та інших прилеглих територіях
1. Пішоходам дозволяється рухатися у житловій та пішохідній зоні як по тротуарах, так і по проїзній частині. Пішоходи мають перевагу перед транспортними засобами, але не повинні створювати безпідставної перешкоди для їхнього руху.
2. У житловій зоні забороняється:
1) транзитний рух механічних транспортних засобів;
2) стоянка транспортних засобів поза спеціально відведеними місцями, якщо відстань між транспортним засобом, що зупинився, і протилежним краєм проїзної частини менше 3 м, та (або) якщо розташування транспортного засобу зробить безпечний рух інших транспортних засобів та (або) пішоходів неможливим;
3) стоянка з працюючим двигуном;
4) рух вантажних автомобілів, тракторів, самохідних машин і механізмів (крім тих, що обслуговують об'єкти і громадян, виконують технологічні роботи або належать громадянам, що проживають у цій зоні);
5) навчальна їзда.
3. Механічним транспортним засобам в'їзд у пішохідну зону дозволяється лише у випадках:
1) обслуговування громадян і підприємств, які розташовані у зазначеній зоні, виконання робіт транспортними засобами аварійної чи дорожньо-експлуатаційної служби;
2) якщо ці транспортні засоби належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні;
3) якщо автомобіль (мотоколяска) позначений розпізнавальним знаком "Особа з інвалідністю" (додаток 5) і ним керує водійз інвалідністю або в цьому транспортному засобі перевозяться особи з інвалідністю.
У випадку наявності інших під'їздів до об'єктів, розташованих на зазначеній території, усі водії повинні користуватися тільки ними.
4. Якщо перетинаються траєкторій руху транспортних засобів в житловій, пішохідній зоні або в іншій прилеглій території, депроїзні частини утворюють аналог Т-подібного перехрестя, тобто одна проїзна частина має продовження по прямій (кривій в плані), а інша прилягає до неї під прямим, гострим чи тупим кутом, дати дорогу повинен водій транспортного засобу, що наближається до такого перетину по проїзній частині, яка прилягає до прямої (кривої в плані).
В решті випадківдати дорогу повинен водій транспортного засобу, до якого інший транспортний засіб наближається з правого боку.
5. Під час виїзду з житлової, пішохідної зони або іншої прилеглої території на дорогу водії повинні дати дорогу іншим учасникам дорожнього руху.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#72 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 12:59

Стаття 69.Рух по автомагістралях
1. Під час виїзду на автомагістраль водій повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються по ній.
2. На автомагістралях забороняється:
1) рух тракторів, самохідних машин і механізмів, мопедів, велосипедів, гужового транспорту і вершників(в тому числі перегін тварин через дорогу та випасання їх у межах смуги відведення),а також пішоходів, крім їх руху пішохідними доріжками, місцями стоянки і відпочинку;
2) рух транспортних засобів,не обладнаних ременями безпеки для водія і всіх пасажирів,вантажних автомобілів із дозволеною максимальною масою понад 3,5 т, а також составів транспортних засобів довжиною понад 7 м,автобусів, мотоциклів, трициклів, квадроциклів–далі другої смуги руху (якщо крайня права смуга на проїзній частині є смугою гальмування чи призначена для руху лише маршрутних транспортних засобів – далі третьої смуги);
3) зупинка поза спеціальними місцями для стоянки, позначеними дорожніми знаками 5.38 "Місце для стоянки", 6.15 "Місце відпочинку" або 6.21 "Будинки для відпочинку" (додаток 3);
4) розворот і в'їзд у технологічні розриви розділювальної смуги;
5) рух заднім ходом;
6) навчальна їзда.
3. На автомагістралях, крім спеціально обладнаних для цього місць, забороняється рух механічних транспортних засобів, швидкість яких за технічною характеристикою або їхнім станом менше 40 км/год.
4. На автомагістралях пішоходи можуть переходити проїзну частину лише по підземних або надземних пішохідних переходах.
5. У разі вимушеної зупинки на проїзній частині автомагістралі водій повинен позначити транспортний засіб відповідно до вимог частин 8-8.4 статті 52 цього Закону і вжити заходів для того, щоб прибрати його за межі проїзної частини праворуч.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#73 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:00

Стаття 70. Рух по гірських дорогах, на крутих спусках і підйомах٭
* Вимоги цієї статті стосуються ділянок доріг, що позначені знаками 1.6 "Крутий підйом" і 1.7 "Крутий спуск" (додаток 3).
1. На гірських дорогах, крутих спускахі підйомах, де зустрічний роз'їзд утруднено,дорожній рух не регулюється за допомогою регулювальника або світлофорів, а знаки пріоритету 2.5 "Перевага зустрічного руху" та 2.6 "Перевага перед зустрічним рухом" (додаток 3) відсутні, водій транспортного засобу, що рухається на спуск, повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються вгору.
2. На гірських дорогах, а також крутих спусках і підйомах водій вантажного автомобіляз дозволеною максимальною масою понад 3,5 т, автобуса з дозволеною максимальною масою понад 5 т та колісного трактора повинен:
1) користуватися спеціальними гірськими гальмами, якщо вони встановлені на транспортному засобі заводом-виробником;
2) під час зупинки або стоянки на підйомах і спусках користуватися противідкотними упорами;
3) використовувати ланцюги протиковзання чи інші аналогічні засоби (крім випадків, коли це заборонено виробником транспортного засобу (виробником шин) або на зазначених транспортних засобах використовуються обшиповані шини)на ділянках доріг, які позначені дорожнім знаком 4.19 "Рух із застосуванням ланцюгівпротиковзання" (додаток 3).
3. На гірських дорогах та крутих спусках заборонено:
1) рухатися з непрацюючим двигуном,вимкненими зчепленням або передачею;
2) буксирування на гнучкому зчепленні;
3) будь-яке буксирування під час ожеледиці.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#74 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:00

Стаття 71. Рух механічних транспортних засобів у колонах
1. На кожному механічному транспортному засобі і причепі, що рухається в складі колони, встановлюється розпізнавальний знак "Колона" (додаток5) (крім мотоциклів, трициклів, квадроциклів та мопедів) і вмикається ближнє світло фарабо протитуманні фари (на причепах – габаритні ліхтарі).
Розпізнавальний знак може не встановлюватися, якщо колону супроводжують оперативні транспортні засоби з увімкненими червоним абосинім і червоним, зеленим або синім і зеленим проблисковими маячками та спеціальними звуковими сигналами.
2. Механічні транспортні засоби повинні рухатися в колоні в один ряд якнайближче до правого краю проїзної частини, за винятком випадків:
1) коли вони супроводжуються оперативними транспортними засобамиз увімкненими червоним або синім і червоним, зеленим або синім і зеленим проблисковими маячками та спеціальними звуковими сигналами;
2) руху колони двохколісних механічних транспортних засобів (мопедів та мотоциклів без бокового причепу) в два ряди в межах крайньої правої смуги проїзної частини(в тому числі смуги для руху маршрутних транспортних засобів), коли дорога має дві або більше смуг для руху в цьому напрямку;
3) руху в супроводі автомобіля прикриття колони велосипедистів згідно вимог підпункту "5" частини четвертої статті 47 цього Закону.
3. Швидкість руху колони та дистанція між механічними транспортними засобами встановлюються старшим колони або за режимом руху головної машини відповідно до вимог цього Закону.
4. Колона механічних транспортних засобів, що рухається без супроводження транспортними засобами, обладнаними відповідними спеціальними світловими сигналами, повинна бути розділена на групи (не більше п'яти транспортних засобів у кожній), дистанція між якими повинна забезпечувати можливість обгону групи іншими транспортними засобами.
Колона мотоциклів, трициклів, квадроциклів та мопедів на дорогах з однією смугою для рухув кожному напрямку повинна бути розділена на групи (не більше 10транспортних засобів у кожній) з дистанцією між групами не менше 100 м.
5. У разі зупинки колони на дорозі на всіх механічних транспортних засобах повинна вмикатися аварійна світлова сигналізація.
6. Іншим транспортним засобам забороняється займати місце для постійного руху в колоні.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#75 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:00

Розділ Х . НАВЧАННЯ УЧАСНИКІВ ДОРОЖНЬОГО РУХУ


Стаття 72. Навчання учасників дорожнього руху
1. Вивчення громадянами цього Закону та набуття необхідних навичок водіннядля отримання права керування транспортними засобамина основі Типової програми підготовки (самопідготовки) водіїв транспортних засобів, розробленої та затвердженої Національним бюро, може здійснюватисьв загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах (закладах освіти) або в інших закладах, підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, що здійснюють підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, а також в індивідуальному порядку.
2. Навчання громадян цьому Закону та набуття ними необхідних навичок водіння для здобуття професії "Водій транспортного засобу" тієї чи іншої категорії (категорій) в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах здійснюється згідно з відповідними державними стандартами професійно-технічної освіти та навчальними програмами, розробленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти інауки. Зазначені стандарти і програми готуються на основі Типової програми підготовки (самопідготовки) водіїв транспортних засобів, розробленої та затвердженої Національним бюро, при цьому дозволяється збільшувати кількість предметів, що вивчаються, та кількість учбових годин для вивчення окремих дисциплін.
3. Типова програма підготовки (самопідготовки) водіїв транспортних засобів та навчальні програми обов’язково повинні включати вивчення статті 6, розділів VIII – IX та додатків 1-5 цього Закону, що складають основу безпеки дорожнього руху.
4. Будь-який заклад, що здійснює навчання (перенавчання), підготовку(перепідготовку) та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, повинен бути зареєстрований в Державному реєстрі безпеки дорожнього руху.
5. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти і науки, забезпечує вивчення цього Закону в дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, а також підготовку і перепідготовку педагогічних працівників, діяльність яких пов'язана з навчанням громадян цього Закону та з навчанням (перенавчанням) і підвищенням кваліфікації водіїв транспортних засобів в зазначених закладах.
6. Розвиток у дітей навичок безпечної поведінки на дорогах розпочинається в дошкільних навчальних закладах із трирічного віку.
7. У загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах проводяться навчання учнів правилам безпечної поведінки на дорозі згідно типових навчальних програм, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти і науки.
8. Уповноважені органи державної виконавчої влади, засоби масової інформації надають допомогу у проведенні профілактичних заходів з безпеки дорожнього руху і навчанні різних груп населення цього Закону.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#76 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:01

Стаття 73. Вимоги до навчання та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів
1. Особа, яка бажає отримати право на керування транспортними засобами тієї чи іншої категорії чи типу, повинна мати відповідний вік, зобов'язана пройти психофізіологічнетестування та медичний огляддля виявлення розумової та фізичної придатності до керування транспортними засобами, навчання (перенавчання), підготовку (перепідготовку) або підвищення кваліфікації, успішно скласти теоретичний тест і тест на навички і поведінку водія у встановленому цим Законом порядку.
2. Після проходження теоретичної підготовки в індивідуальному порядку або в закладі освітичи іншому закладі (підприємстві, установі, організації), що здійснює підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, особам, що бажають отримати право на керування транспортними засобами, надається можливість складати теоретичний тест у порядку, визначеномустаттею 76 цього Закону, на підставі поданих власноручно або закладом, в якому проводилось навчання, особистих даних.
3. У випадку успішного складання теоретичного тесту особі, що бажає отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії, присвоюється статус "Кандидат у водії" і видається довідка кандидата у водії із записом про допущення до навчання практичному водінню. Якщо особа має підтверджене відповідними документами право на керування транспортним засобом певної категорії (категорій), але бажає відкрити іншу категорію (категорії), навчання практичному водінню така особа може проходити після складання теоретичного тесту лише в частині, що стосується додаткових вимог до проведення теоретичних тестів для водіїв даної категорії (категорій) транспортних засобів.
4. Початкове навчання водінню транспортного засобу повинно проводитися на закритих майданчиках, автодромах або у місцях, де відсутні інші учасники дорожнього руху.Наявність у матеріально-технічній базі закладу освіти або іншого закладу (підприємства, установи, організації), що здійснює підготовку (перепідготовку) або підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, власного або орендованого автодрому (майданчика) не є обов’язковою.
5. Навчати водінню транспортного засобу на автомобільних дорогах (вулицях) загального користування дозволяється лише осіб, що зареєстровані в Державному реєстрі безпеки дорожнього рухуі отримали статус кандидата у водії. Місце проведення початкового навчання водінню визначається кожним окремим закладом освітиабо іншим закладом (підприємством, установою, організацією), що здійснює підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, чи особою, що навчає практичному водінню в індивідуальному порядку, самостійно. Забороняється навчання водінню транспортних засобів у житловій, пішохідній зоні та на автомагістралях.
Заборона навчання водінню на окремих дорогах області, району, міста або їх ділянках при наявності на те підстав може вводитися органами місцевого самоврядування виключно у відповідності до законодавства.
6. Кандидати у водії можуть навчатися практичному водінню транспортним засобом певної категорії на дорогах загального користування не раніше, ніж за 24 місяці до досягнення ними віку, що дозволяє отримати посвідчення водія даної категорії. Наявність у особи, що навчається водінню, медичного допуску,довідки кандидата у водії з відповідним записом про допущення до навчання практичному водінню, а також документу, що посвідчує її особу, під час навчання практичному водінню є обов’язковою.
7. Навчальна їзда на дорогах (вулицях) загального користування дозволяється тільки в присутності особи, що має підтверджене право здійснювати навчання водінню, за умови достатніх початкових навичок водіння у того, хто навчається, та з використанням транспортного засобу, обладнаного відповідно до вимог частини дев’ятої цієї статті.
8.Особа, що здійснює навчання водінню, несе відповідальність як водій транспортного засобу згідно із законодавством, і повинна мати при собі під час навчання документи, передбачені частиною шостою статті 44 цього Закону, зокрема документ на право навчання водінню.
9. Механічні транспортні засоби (за винятком мотоциклів, трициклів, квадроциклів та мопедів), на яких проводиться навчання на дорогах (вулицях) загального користування, повинні мати розпізнавальні знаки "Учбовий транспортний засіб" (додаток 5) та бути обладнані для особи, що навчає водінню, додатковими педалями зчеплення (у разі, коли конструкція транспортного засобу передбачає педаль зчеплення) і гальмування, а також додатковим дзеркалом (дзеркалами) заднього виду.
10. Після успішного закінчення повного курсу навчання заклад освітиабо інший заклад (підприємство, установа, організація), що здійснює підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, подає до Державного реєстру безпеки дорожнього руху уточнені дані (якщо потрібно) про кандидатів у водії, які пройшли навчання практичному водінню, а також дані про осіб, які проводили їх підготовку, та транспортні засоби, на яких здійснювалося навчання.
У випадку, якщо кандидат у водії готувався до здачі іспитів в індивідуальному порядку, свої особисті дані, дані про транспортний засіб, на якому проводилося навчання водінню, а такожособу, яка проводила навчання водінню, він подає екзаменатору особисто перед проведенням тесту на навички і поведінку.
11. Для допуску до теоретичного тесту та (або) тесту на навички і поведінку екзаменатором не вимагаються свідоцтво про закінчення закладу освітичи іншого закладу, що здійснює підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів,або будь-які документи, що підтверджують проходження теоретичного та (або) практичного курсу навчання.
1. Дані про результати підготовки закладами освітита іншими закладами (підприємствами, установами, організаціями) слухачів та кандидатів у водії вносяться до Державного реєстру безпеки дорожнього руху, де формується рейтинг закладів, що здійснюють навчання (перенавчання), підготовку (перепідготовку) та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів. Основними показниками рейтингу є дані про загальну кількість слухачів та кандидатів у водії, підготовлених закладом, кількість осіб, які з першого разу склали теоретичний тест і тест на навички і поведінку водія, а також данні про накладені на таких осіб протягом трьох років з моменту отримання посвідчення водія адміністративні стягнення за порушення вимог цього Закону.
2. Водії, які мають відкриті категорії В, С1, С, Д1, Д, С1Е, СЕ, Д1Е, ДЕ або декілька з них і працюють за професією "Водій", зобов’язані проходити кожні п’ять років підвищення кваліфікації за програмою, затвердженою Національним бюро.
3. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, створює та веде реєстр закладів, які здійснюють навчання, перенавчання й підвищення кваліфікації трактористів-машиністів та здійснює державний контроль за додержанням ними вимог законодавства в цій сфері.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#77 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:06

Розділ XI. ВИМОГИ ДО ПРОВЕДЕННЯ ІСПИТІВ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПРАВА КЕРУВАННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ


Стаття 74. Порядок проведення іспитів для отримання права керування транспортними засобами
1. Іспити для отримання громадянами права керування транспортними засобами(далі – іспити)є необхідним заходом, спрямованим на виявлення у кандидатів у водії необхідних знань, навичок та поведінки, достатніх для безпечного керування транспортними засобами.
2. Іспити складаються із теоретичного тесту, а потім тесту на навички і поведінку водія транспортного засобу(практичного тесту).
3. Теоретичні тести складаються в Центрах тестування водіїв транспортних засобів (далі – Центри тестування), практичні тести – за допомогою спеціально підготовлених фахівців – екзаменаторів, які діють на підставі Положення про діяльность екзаменаторів, передбаченого пп. "4" частини дванадцятої статті 12(далі – Положення).
Доступ осіб, що бажають здати теоретичні тести, до робочого місця для тестування, розташованого в Центрі тестування, забезпечують екзаменатори.
4. Місце здачі іспитів не залежить від місця знаходження Центру тестування, екзаменатора або місця реєстрації особи, що бажає скласти такі іспити.
5. Порядок формування та єдині вимоги до Центрів тестування розробляються і затверджуються Національним бюро.
6. Здача іспитів відбувається на платній основі.Вартість проведення іспитів визначається кожним екзаменатором окремо, з урахуванням часу проведення практичного тесту, і обов’язково повинна включати сплату за користування Державним реєстром безпеки дорожнього руху для проведення теоретичного тесту.
У разі відмови особи від здачі іспитів гроші, внесені за здачу іспитів, підлягають поверненню в установленому законодавством порядку.
7. Екзаменатор має право відмовити особі, що бажає здати іспити для отримання права керування транспортними засобами, в допуску до іспитів. Про таку відмову екзаменатор зобов'язаний повідомити в письмовій формі із зазначенням причин відмови. Причини відмови, а також результати іспитів можуть бути оскаржені особою, що бажає здати іспити для отримання права керування транспортними засобами, в судовому порядку.
8. Особа, що не склала теоретичний тест, до практичного тесту не допускається.
У випадку нескладання тесту на навички і поведінку повторний практичний тест призначається не раніше ніж через 7 днів з дня проведення попереднього.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#78 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:06

Стаття 75. Вимоги до екзаменаторів
1. Екзаменатори повинні мати спеціальні знання, навички і розуміння питань, визначених у теоретичних та практичних тестах, для того, щоб правильно оцінити здатність кандидата у водії до безпечного керування транспортним засобом відповідної категорії. Екзаменатор не може одночасно працювати у будь-якому закладі по навчанню, перенавчанню і підвищенню кваліфікації водіїв транспортних засобівабо бути його власником (співвласником), а також займатися індивідуальною підготовкою осіб, що бажають отримати право керування транспортними засобами.
2. Екзаменатором може стати особа, яка:
1) має вищу освіту та вік щонайменше 28 років;
2) має безперервний стаж керування транспортним засобом не менше 10 років;
3) на протязі останніх 3-х років не має адміністративних стягнень або відкритих кримінальних проваджень за порушення, пов’язані з дорожнім рухом та його безпекою;
4) має посвідчення водія на право керування транспортними засобами тих категорій, за якими буде проводитися практичний тест;
5) пройшла спеціальну теоретичну підготовку за програмою, передбаченою Положенням;
6) пройшла спеціальну практичну підготовку з водіння транспортного засобу з елементами контраварійного та екстремального водіння за програмою, передбаченою Положенням;
7) пройшла психофізіологічне тестування та медичний огляд для виявлення розумової та фізичної придатності до керування транспортними засобами;
8) отримала допуск від Національного бюро на приймання іспитів відповідно до вимог Положення.
Накладення наособу, що має допуск до приймання іспитів, адміністративного стягнення або відкриття відносно такої особи кримінального провадження за порушення, пов’язані з дорожнім рухом та його безпекою, автоматично призупиняє дію допуску до приймання іспитів. Відповідні данні відображаються у Державному реєстрі безпеки дорожнього руху.
3. Заходи щодо забезпечення якості іспитів передбачають нагляд за роботою екзаменаторів, підвищенням і підтвердженням їхньої кваліфікації, постійним професійним ростом, а також регулярний огляд результатів проведення тестів на навички і поведінку водія, прийнятих ними.
Екзаменатор несе персональну відповідальність згідно із законодавством України за висновок щодо допущення кандидата у водії до керування транспортними засобами певної категорії за результатами проведення практичного тесту на навички і поведінку водія.
4. Контроль і нагляд за роботою екзаменаторів здійснюється уповноваженими представниками Національного бюро з метою забезпечення правильного і послідовного застосування системи оцінювання за встановленими цим Законом вимогами.
5. На практичному іспиті можуть бути присутні представники закладів освіти та інших закладів, що займаються підготовкою водіїв, а також представники центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державний контроль у сфері дорожнього руху та його безпеки.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#79 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:07

Стаття 76. Вимоги до проведення теоретичних тестів


1. Теоретичні тести проводяться в Центрах тестування шляхом відповіді на поставленні тестові питання в режимі реального часу (онлайн), які формуються на сайті Державного реєстру безпеки дорожнього руху за принципом випадковості, із додержанням вимог частини дев’ятої цієї статті.
1.1. Окрім як на сайті Державного реєстру безпеки дорожнього руху, будь-яке оприлюднення (опублікування) тестових питань, офіційно затверджених у порядку, передбаченому частиною п’ятою цієї статті для проведення теоретичних тестів в Центрах тестування, забороняється.
1.2. Перед початком іспиту особі, що екзаменується, надається можливість вибору мови тестових завдань – державної, регіональної або мови меншини (у разі наявності офіційного перекладу, затвердженого Національним бюро).
1.3. Під час повторної здачі іспитів особою, що бажає отримати право керування транспортними засобами, набір питань теоретичного тесту має формуватися таким чином, щоб по можливості уникати повторення питань, які випадали їй під час минулих спроб.
2. Під час здачі теоретичного тесту забороняється присутність біля робочого місця, на якому складається такий тест, будь-яких осіб, окрім самої особи, що здає теоретичний тест.
2.1 На робочому місці, де складається тест, обов’язково встановлюється відеореєстратор, який фіксує дії особи, що екзаменується, під час проведення іспиту. Відеоматеріали зберігаються екзаменатором на протязі трьох років та надаються на запит уповноважених посадових осіб центральних органів виконавчої влади, що за цим Законом мають право контролю за діяльністю екзаменаторів та якістю проведення іспитів.
3. Теоретичний тест повинен містити від 30 до 50 питань, в залежності від категорії транспортного засобу. Для успішного складання теоретичного тесту особа, що складає іспит, має відповісти на всі питання, що містяться у теоретичному тесті, при цьому допускається не більше 10 відсотків помилкових відповідей.
4. Якщо теоретичний тест складається за однією з категорій транспортних засобів, у ньому, крім загальних питань для всіх категорій, повинні бути присутні додаткові питання для цієї категорії, якщо це передбачено частиною дев'ятою цієї статті, а у випадку складання тесту одразу за кількома категоріями – додаткові питання для всіх категорій, за якими складається іспит.
4.1. До будь-якої особи, яка має посвідчення водія іншої категорії, теоретичні тести застосовуються лише в частині додаткових вимог для водіїв певної категорії транспортних засобів, передбачених цією статтею. У цьому випадку кількість питань має бути зменшено з урахуванням вимог частини дев’ятої цієї статті.
4.2. У випадку складання теоретичного тесту особою, що була позбавлена права керування транспортними засобами, теоретичний тест приймається за найвищою з тих категорій транспортних засобів, право керування якими така особа бажає відновити.
5. Єдиний для всієї території України набір питань для проведення теоретичних тестівза різними категоріями транспортних засобів визначається та затверджується Національним бюро на конкурсній основіз дотриманням законодавства, що регулює відносини у сфері інтелектуальної власності, на підставі:змісту статей 42-71, Додатків 1-5 Закону, з урахуваннямвимог частини дев’ятої цієї статті;змісту статей 121-133 Кодексу України про адміністративні правопорушення, змісту статей 286, 287, 290, 291 Кримінального кодексу України.
5.1 Джерелами фінансування для забезпечення проведення теретичних тестів за різними категоріями транспортних засобів, а також програмного забезпечення, що використовується під час проведення теоретичних тестів,можуть бути кошти державного бюджету, виділені в порядку та обсягах, передбачених законодавством, кошти приватних інвесторів, у тому числі залучені за моделлю державно-приватного партнерства, кошти з інших джерел, не заборонених законодавством.
6. Питання в теоретичних тестах, які стосуються правил та безпеки дорожнього руху, повинні відображати конкретну дію (або бездіяльність) водія транспортного засобу у певній ситуації під час керування транспортним засобом відповідної категорії, вимоги технічних засобів організації дорожнього руху, а також перелік технічних несправностей, за яких забороняється експлуатація транспортних засобів відповідної категорії.
7. Забороняється в теоретичних тестах ставити питання, спрямовані на перевірку знань, не пов’язаних із діями конкретної особи, якщо дії такої особи не мають наслідками отримання спеціального права керування відповідними категоріями транспортних засобів, крім питань, які стосуються загальної будови транспортних засобів та механічних аспектів, що впливають на безпеку дорожнього руху.
8. Ілюстрації до питань теоретичних тестів, які стосуються правил та безпеки дорожнього руху, мають відображати реальну дорожню обстановку або ситуацію, що виникає під час керування транспортним засобом для його водія.
9. Теоретичний тест стосовно всіх категорій транспортних засобів повинен обов’язково містити наступні питання:
1) правила регулювання дорожнього руху, зокрема, що стосуються дорожніх знаків, розмітки, сигналів регулювальника та світлофорів; попереджувальні сигнали, початок руху та маневрування, правила зупинки та стоянки, проїзд перехресть, пішохідних переходів та зупинок маршрутних транспортних засобів, права пріоритетного проїзду і граничних швидкостей;
2) взаємовідносини водія з іншими учасниками дорожнього руху;
3) правильне сприйняття та оцінка дорожньої ситуації, прийняття правильного рішення;
4) зміни в манері керування через вплив алкоголю, наркотиків і медичних препаратів, психічний стан і втому;
5) найбільш важливі принципи, що стосуються дотримання безпечної дистанції між транспортними засобами, гальмівного шляху і стійкості руху транспортного засобу при різних погодних і дорожніх умовах;
6) фактори ризику, що стосуються різних дорожніх умов, зокрема їх зміни в залежності від погоди і від часу дня або ночі;
7) характеристики різних видів доріг і відповідні вимоги законодавства;
8) особливі фактори ризику, що відносяться до недосвідченості інших учасників дорожнього руху і найбільш вразливих категорій учасників, таких як діти, пішоходи, велосипедисти і люди з обмеженими фізичними можливостями;
9) ризики, що стосуються руху і керування різними видами транспортних засобів і різного поля видимості їх водіїв;
10) правила, що стосуються адміністративних документів, необхідних для використання транспортних засобів;
11) загальні правила, що визначають поведінку водія у випадку аварії (ввімкнення аварійної світлової сигналізації, подача сигналів тривоги) і заходи, які він може вжити для допомоги постраждалим у дорожньо-транспортній пригоді;
12) фактори безпеки, що відносяться до транспортного засобу і пасажирів;
13) запобіжні заходи, необхідні під час висадки із транспортного засобу пасажирів;
14) механічні аспекти, що мають відношення до безпеки на дорозі (кандидати повинні бути здатними виявити найбільш поширені несправності, зокрема в рульовому керуванні, підвісці, гальмівній системі, шинах, фарах та покажчиках повороту, світловідбивачах, дзеркалах заднього виду, вітровому склі та склоочисниках, системі випуску відпрацьованих газів, ременях безпеки і звуковому сигналі);
15) правила використання обладнання для безпеки транспортного засобу і, зокрема, використання ременів безпеки, підголівників і обладнання для дитячої безпеки;
16) відповідальність водіїв транспортних засобів за порушення вимог законодавства у сфері дорожнього руху та його безпеки;
17) основніправа та обов’язки посадових осіб державних органів виконавчої влади, уповноважених цим Законом здійснювати нагляд за дорожнім рухом і його безпекою.
9.1. Теоретичний тест для водіїв транспортних засобів категорій АМ, А1, А2, А і В1 повинен додатково включати такі питання:
1) правила використання захисного спорядження, такого як рукавиці, спеціальне взуття, захисний одяг і мотошолом;
2) видимістьводіїв мопедів, мотоциклів, трициклів, квадроциклів для інших учасників дорожнього руху;
3) виникнення додаткових факторів ризику через погіршення дорожньої обстановки, обумовленого слизькістю проїзної частини, ямами, каналізаційними люками, зливними кришками, трамвайними коліями і т.п.
9.2. Теоретичний тест для водіїв транспортних засобів категорій C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 і D1E повинен додатково включати такі питання:
1) правила про години керування і періоди відпочинку, використання записуючого обладнання (тахографів) у відповідності до вимог національного або міжнародного законодавства;
2) правила перевезення вантажів та пасажирів;
3) документи щодо транспортного засобу і транспортування, які вимагаються для національного і міжнародного перевезення товарів і пасажирів;
4) правила поведінки у випадку дорожньо-транспортної пригоди, евакуації пасажирів, надання першої допомоги;
5) запобіжні заходи, які повинні вживатися під час зняття і заміни коліс;
6) рух транспортних засобів за спеціальними правилами; правила про обмежувачі швидкості;
7) ділянки обмеженої оглядовості ("мертві" зони), пов’язані з конструктивними особливостями транспортних засобів;
8) фактори безпеки, що відносяться до завантаження транспортних засобів: контроль завантаження (розміщення і закріплення вантажу), труднощі з різними видами вантажів (наприклад, рідини, підвісні вантажі тощо), завантаження і розвантаження товарів та використання завантажувального обладнання (лише категорії C, CE, C1, C1E);
9) відповідальність водія стосовно перевезення пасажирів; комфорт і безпека пасажирів; перевезення дітей; необхідні перевірки перед від'їздом; частиною теоретичного тесту повинні бути різні види автобусів (громадські автобуси, одноповерхові автобуси, автобуси з особливими розмірами тощо) (лише категорії D, DE, D1, D1E).
9.3. Для водіїв транспортних засобів категорій C, CE, D і DE додатково перевіряються загальні знання з таких питань:
1) загальна будова і принцип дії двигунів внутрішнього згоряння, паливної системи, електрообладнання, системи запалювання, трансмісії (зчеплення, коробка передач тощо); застосування рідин (наприклад, моторної оливи, охолоджувальної та гальмівної рідини, рідини для обмивання скла);
2) мастила та антифризи;
3) загальна будова, правила демонтажу та монтажу, використання шин, догляд за ними;
4) основні види гальмівних систем, загальна будова, принцип роботи, використання і щоденне обслуговування гальмівних пристроїв, регуляторів швидкості, а також використання антиблокувальної гальмівної системи;
5) основні види зчіпних пристроїв, загальна будова, принцип роботи, використання і щоденне обслуговування зчіпних пристроїв (лише категорії CE, DE);
6) методи визначення причин поломок;
7) профілактичне технічне обслуговування транспортних засобів і необхідний поточний ремонт;
8) відповідальність водія стосовно отримання, перевезення і доставки товарів відповідно до погоджених умов (лише категорії C, CE).
10. Зміст теоретичних тестів з питань дорожнього перевезення небезпечних вантажів,а також великогабаритних та великовагових вантажів автомобільним транспортомвизначається та затверджується Національним бюро окремо.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#80 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 05 мая 2016 - 13:07

Стаття 77. Вимоги до проведення тестів на навички і поведінку водія
1. До проведення до тестів на навички і поведінку водія транспортного засобу допускаються лише особи, які у встановленому цим Законом порядку пройшли психофізіологічний тест та попередній медичний огляд на виявлення розумової та фізичної придатності до керування транспортними засобами, що підтверджується відповідним записом у Державному реєстрі безпеки дорожнього руху.
2. Практичний тест на навички і поведінку кандидатів у водії транспортних засобів повинен проводитись в умовах різної інтенсивності дорожнього руху, на всіх видах міських вулиць (жилі райони, зони з обмеженням максимальної швидкості 20 і 40 км/год., міські дороги), що представляють різни види труднощів, з якими можуть зустрічатися водії, в порядку, визначеному Національним бюро України, та за узгодженням з місцевими органами виконавчої влади.
2.1. Практичний тест кандидатів у водії транспортних засобів для оцінки спеціальних маневрів може частково проводитись на спеціально обладнаних автодромах або закритих майданчиках.
2.2. Практичний тест на отримання права керування транспортними засобами категорії АМ, А, А1, А2 та В1 проводиться тільки на спеціально обладнаному автодромі або закритому майданчику.
3. Транспортний засіб, на якому проводяться тести на навички і поведінку, повинен відповідати категорії транспортного засобу, на право керування яким претендує кандидат у водії, і надається навчальним закладом, який здійснював підготовку кандидата у водії, а у випадку підготовки кандидата у водії індивідуально – особою, що здійснювала підготовку кандидата в індивідуальному порядку.
На такому транспортному засобі обов’язково встановлюються відеореєстратори, які фіксують дорожню обстановку попереду транспортного засобу та дії кандидата у водії під час проведення тесту на навички і поведінку. Відеоматеріали зберігаються екзаменатором на протязі трьох років та надаються на запит уповноважених посадових осіб центральних органів виконавчої влади, що за цим Законом мають право контролю за діяльністю екзаменаторів та якістю проведення іспитів.
4. Тривалість тесту на навички і поведінку кандидата у водії повинна бути достатньою для достовірності оцінки і має складати 25-40 хвилин для категорій АМ, А1, А2, А, В1та 45-60хвилин для інших категорій транспортних засобів. Цей час не включає прийом кандидата у водії, підготовку транспортного засобу, технічну перевірку транспортного засобу, що має відношення до безпеки руху на дорозі, спеціальні маневри і оголошення результатів практичного тесту.
5. До тестів на навички і поведінку кандидата у водії включаються дії по підготовці транспортного засобу та перевірці його технічного стану, що має відношення до безпеки дорожнього руху, а саме:
1) регулювання положення сидіння водія, дзеркал заднього виду; використання ременів безпеки і підголівників, якщо такі є;
2) перевірка закриття дверей;
3) вибіркова перевірка стану шин, рульового керування, гальм, фар, світловідбивачів, покажчиків повороту і звукового сигналу; контроль рівня рідин (наприклад, моторної оливи, охолоджувальної та гальмівної рідини, рідини для обмивання скла);
4) перевірка факторів безпеки, що стосуються завантаження транспортного засобу: кузов, вантажні двері, закриття кабіни, механізм завантаження, закріплення вантажу (лише категоріїBE, C, CE, C1, C1E);
5) перевірка зчіпного пристрою і гальмових та електричних з'єднань причепа (лише категорії BE, CE, C1E, DE, D1E);
6) здатність вживати спеціальні заходи безпеки; контроль за кузовом, дверима, аварійними виходами, аптечкою, вогнегасниками та іншим обладнанням для безпеки (лише категорії D, DE, D1, D1E);
6. До тестів на навички і поведінку кандидата у водії транспортного засобу включаються наступні маневри:
1) зрушення з місця: після паркування, після зупинки в дорожньому русі; виїзд на дорогу;
2) рух по прямих дорогах;
3) зустрічний роз'їзд транспортних засобів, в тому числі в обмеженому просторі;
4) рух на поворотах;
5) наближення до перехрестя і проїзд перехресть;
6) зміна напрямку: ліві і праві повороти; зміна смуг;
7) виїзд на дорогу зі смуги розгону; з'їзд з дороги через смугу гальмування;
8) обгін/випередження: обгін інших транспортних засобів (якщо можливо); рух поряд з перешкодами, наприклад, припаркованими машинами; випередження інших транспортних засобів (якщо такі є);
9) рух в особливих дорожніх умовах (якщо такі є): круговий рух; залізничні переїзди; трамвайні/автобусні зупинки; пішохідні переходи; рух на крутих підйомах та спусках, в тому числі затяжних;
10) рух заднім ходом по прямій або з поворотом праворуч чи ліворуч при дотриманні правильної смуги руху;
11) розворот транспортного засобу з використанням передачі для руху вперед та назад;
12) паркування транспортного засобу і залишення місця паркування (паралельно, діагонально або поперечно, як передньою, так і задньою частиною на рівній поверхні, підйомі або спуску);
13) плавне гальмування для зупинки (здійснення аварійної зупинки не є обов'язковим);
14) вжиття необхідних запобіжних заходів при виході з транспортного засобу.
6.1. До тестів на навички і поведінку кандидата у водії транспортного засобу категорій АМ, А1, А2, А та В1 додатково включаються наступні маневри:
1) зняття і поставлення мотоцикла (мопеда) на його опору(при наявностітакої) і переміщення його без допомоги двигуна при русі поряд з ним;
2) паркування мотоциклу (мопеду) на його опору;
3) щонайменше два маневри повинні бути виконані на низькій швидкості, включаючи слалом; це повинно дати можливість оцінити навички управління зчепленням у поєднанні з гальмом, рівновагу, область видимості, позицію на мотоциклі, трициклі, квадроциклі,мопеді і позицію ніг на упорах;
4) щонайменше два маневри повинні бути виконані на високій швидкості, один з яких на другій або третій передачі при швидкості щонайменше 30 км/год. (мопедів – 20 км/год.), а інший – уникнення перешкоди – на мінімальній швидкості 50 км/год. (мопедів – 40 км/год.); це повинно дати можливість оцінити навички в виборі позиції на мотоциклі, трициклі, квадроциклі, мопеді, область видимості, рівновагу, техніку керування і перемикання передач;
5) щонайменше дві вправи з гальмування повинні бути виконані, включаючи екстрене гальмування, на мінімальній швидкості 50 км/год. (мопедів – 40 км/час); це повинно дати можливість оцінити навички управління переднім і заднім гальмом, область видимості і позицію на мотоциклі, трициклі, квадроциклі, мопеді.
6.2. До тестів на навички і поведінку кандидата у водії транспортного засобу категорій ВЕ, CE, C1E, DE, D1E додатково включаються наступні маневри:
1) з'єднання і від'єднання або від'єднання і з'єднання причепа з його механічним транспортним засобом; цей маневр повинен включати тягач, припаркований поряд з причепом (тобто не на одній лінії);
2) рух заднім ходом по криволінійній траєкторії;
3) безпечне паркування для завантаження/розвантаження.
7. Оцінка якості проходження тестів на навички і поведінку кандидата у водії транспортного засобу повинна відображати ступінь легкості, з якою кандидат поводиться з пристроями керування транспортним засобом, і його продемонстрованої здатності до керування транспортним засобом на дорозі з додержанням вимог безпеки дорожнього руху. Екзаменатор повинен почуватися в безпеці впродовж всього тесту. Помилки в керуванні або небезпечне керування, що безпосередньо створюють загрозу безпеці учбового транспортного засобу, його пасажирам або іншим учасникам дорожнього руху, призводять до наслідку– нескладеногоіспиту, незалежно від того, чи втручався у керування транспортним засобом екзаменатор або супроводжуюча особа. Проте екзаменатор на свій розсуд вирішує, чи продовжити тест на навички і поведінку, чи припинити його достроково.
8. Під час оцінювання екзаменатори звертають особливу увагу на те, чи виявляє кандидат у водії контраварійну і соціальну поведінку при керуванні. Це повинно відображатись у загальному стилі керування, і екзаменатор повинен враховувати загальне враження про кандидата. Воно включає пристосоване до реального дорожнього руху і безпечне керування транспортним засобом із врахуванням дорожніх і погодних умов та інших транспортних засобів, інтересів інших учасників дорожнього руху (зокрема, найбільш вразливих), а також передбачення розвитку дорожніх ситуацій.
9. Керування транспортним засобом з механічною або автоматичною коробкою передач можливе при умові проходження тесту на навички і поведінку на транспортному засобі з механічною коробкою передач. Якщо кандидат проходить тест на навички і поведінку на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач, про це повинен робитися запис на відповідному посвідченні, виданому на основі такого тесту. Посвідчення з таким записом повинні використовуватися лише для керування транспортними засобами з автоматичною коробкою передач. "Транспортний засіб з автоматичною коробкою передач" означає транспортний засіб, в якому передача обертального моменту між двигуном і колесами може бути змінена лише з використанням педалей подачі палива або гальм.
10. У разі успішного складання кандидатом у водії тесту на навички і поведінку йому видається посвідчення водія відповідної категорії.
11. У випадку складання тесту на навички і поведінку особою, що була позбавлена права керування транспортними засобами, практичний тест приймається за найвищою з тих категорій транспортних засобів, право керування якими така особа бажає відновити.
12. Автоматизований облік кандидатів у водії, які проходять навчальну їзду на дорогах (вулицях) загального користування, а також водіїв, що отримали посвідчення на право керування транспортними засобами відповідної категорії, здійснюється за допомогоюДержавного реєстру безпеки дорожнього руху, передбаченого статтею 82 цього Закону. У цей реєстр вносяться дані про кандидата у водії, дані про складання ним теоретичного тесту та тесту на навички і поведінку, висновки про надання йому права керування транспортними засобами відповідної категорії, дані екзаменатора, що прийшов до такого висновку, присвоєні серія та номер посвідчення водія.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.





Количество пользователей, читающих эту тему: 2

0 пользователей, 2 гостей, 0 анонимных

Анализ сайта онлайн
Loading the player...