Через ажіотаж навколо законопроекту № 3871 від 02.02.2016, який забороняє використання пальмової олії в продуктах харчування, народжується безліч страшилок навколо «пальми». В принципі, їх і так вистачає, але сьогодні кількість хибних думок про цей продукт як ніколи зашкалює. У цьому блозі я спробував розвінчати найвідоміші міфи.
Пальмова олія – дуже сильний канцероген, і розвинені країни давно відмовилися від ввезення її для харчового використання
По-перше, її врожай збирають 3 рази на рік. Саме дерево росте 25 років. На 5-й рік після висаджування воно починає давати плоди. Надалі врожайність скорочується і припиняється у віці 17-20 років; після 25 років дерево змінюють. Відповідно, витрати під час вирощування пальми в рази менші, ніж у інших олійних культур.
Що стосується канцерогенів, то рапсова олія, можливо, навіть токсичніша за соняшникову. Наприклад, на соняшниковій олії можна смажити лише 2 рази, інакше під час подальшого використання вона стає канцерогеном. На пальмовій можна смажити 8 разів. Небезпека залежить від сумлінності виробника та способів використовує олію. Хоча не в його інтересах економити на якості, оскільки смак «старої» олії зіпсує смак продукції. Людина відкриє пачку, скуштує і більше ніколи не буде купувати.
До багатих країн постачають «одну» пальмову олію, до бідних – «іншу»
Повернімося до питання очищення. Давайте порівняємо із соняшниковою олією. Коли її виробляють, то на виході маємо олію, фуз, макуху й лузгу. Якщо давати людині фуз, то, звичайно, їй буде не дуже приємно. Аналогічно і з пальмовою олією. Взагалі, словосполучення «пальмова олія» означає весь комплекс: є олія для вживання в їжу, є фракції від пальмової олії для технічного застосування. Ми в “Дельта Вилмар СНД” займаємося тільки харчовим жиром.
Якщо говорити про наше підприємство, то ми випускаємо продукт, сертифікований за всіма показниками безпеки; наше виробництво також пройшло сертифікацію. Свої продукти ми перевіряємо в європейських лабораторіях. Все обладнання підприємства – лише від європейських виробників (Бельгія, Німеччина, Швейцарія). Все автоматизовано. Після монтажу обладнання ми проходимо щорічну акредитацію та сертифікацію так само, як і європейські компанії.
Україна отримує стандартну пальмову олію, яку вживають в усьому світі
Світ відмовляється від «пальми» та переходить на соняшникову олію
За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), виробництво пальмової олії у світі в 2012 р. склало 53,2 млн т, що у 2 рази більше, ніж у 2002 р. За останні 20 років виробництво пальмової олії у світі зросло в 4,1 рази, за 30 років – у 8,6 разів, за 50 років – у 36,1 разів.
Пальмову олію навмисно не вказують у складі продуктів
Це кримінал і відповідальність того виробника, який таку продукцію випускає. Він не підмішує поганий продукт, а просто заробляє гроші, оскільки олія, умовно кажучи, коштує 40 грн, а олія з рослинних жирів різних рецептур коштуватиме 20 грн. Але виробник продає її по 40 грн. Відповідно, це нажива й обман покупців.
«Пальму» ніхто не фальсифікує, тому що її підробити неможливо. Фальсифікація можлива в молочній промисловості, коли виробник приховує використання рослинних (пальмового або соняшникового) жирів. Це єдиний варіант введення покупця в оману.
Заборона «пальми» ніяк не позначиться на економіці, а лише зменшить надприбутки виробників
Великі кондитерські підприємства в Україні, наприклад, виробляють понад 3 тис. т продукції. У разі заборони «пальми» їх виробництво знизиться до 0,5 тис. т. Відповідно збільшаться й накладні витрати. Вони не зможуть працювати з такими низькими економічними показниками.
Пальмова олія поступається за якістю іншим оліям
Твердий жир потрібен для виробництва маргарину, жиру для начинок вафель, печива тощо. Для того, щоб із соняшникової, рапсової, соєвої олії отримати твердий жир, у олійно-жировій галузі передбачено процес гідрогенізації олії, що дає можливість отримати жир певної твердості. Це жир, в якому трансізомерів вже мінімум 35 %. Природний жир після добування не містить трансізомерів (ані пальмова олія, ані соняшникова). Але водночас консистенція пальмової олії підходить для використання у якості жиру для начинок тощо. Тобто вона не потребує додаткової обробки. Через це пальмова олія не містить трансізомерів. Тому тут вона має явну перевагу над іншими рослинними жирами, що є звичними для нас.
Якщо з приводу користі чи шкоди олії ще сперечаються, то з приводу трансізомерів вже не сперечається ніхто. Із 2003 року Данія на законодавчому рівні прийняла в себе заборону трансізомерів, після чого їх заборонили в Європа та інших митних союзах. Сьогодні ми говоримо про «пальму» як про жир, який вирішить проблему трансізомерів. Якщо ми з вами як споживачі зайдемо до супермаркету і візьмемо продукцію, завезену з Європи, починаючи з дитячого харчування – до складу буде входити пальмова олія.
Тому використання пальмової олії дуже поширене. Питання полягає в показниках безпеки. Так, наше підприємство виробляє пальмову олію, що відповідає всім нормам, зокрема вимогам ЄС. Тому ми можемо стверджувати, що цю олію не можна вважати шкідливою. Слід говорити про відсутність фальсифікації в харчовій промисловості. Тобто, якщо ми включаємо до складу пальмову олію, ми повинні про це інформувати споживача. Усі підприємства мають чітко відповідати нормам безпеки. Наша компанія має внутрішньокорпоративні стандарти, що є однаковими для Німеччини, України, Китаю, Малайзії та Індонезії.
Щорічно зростання споживчого попиту на нашу продукцію становить від 3 до 7 %. Наразі зростання спостерігається через заборону трансізомерів. Наше підприємство випускає широкий функціональний асортимент жирів для різних видів виробів, тому попит зростає дуже швидко.
Ми виробляємо жири для низки продуктів, починаючи від маргарину і закінчуючи жиром для цукерок, начинок, печива тощо. Це як м’які, так і тверді жири, які за своїми функціональними властивостями допомагають кондитерам випускати продукцію, що відповідає очікуванням споживача, і водночас є безпечною. Наші жири є спеціалізованими, тому що будь-яка технологія потребує відповідних параметрів жиру: твердості, температури плавлення, можливості змішування з іншими жирами, молочними продуктами тощо. Спектр кондитерських виробів дуже широкий. Відповідно до цього наші технологи створили великий асортимент продукції. Ми є лідером із виробництва жирів.
В Україні не врегульована ситуація з трансізомерами
Резюме
І на останок. Чим більше виробники кондитерських виробів розвиватимуть експорт, тим більше у нас споживатимуть «пальму». Виходить, що ми залежимо від українських виробників. Експорт – це надходження валюти, стабільний збут і розвиток економіки. Найголовніше – розуміти, що таке Україна для всіх виробників. В Україні є цукор, пшениця і жир. Це ідеальні умови для кондитерської промисловості. Якщо нормально розвивати цей напрямок, то ми будемо збільшувати постачання до Європи та СНД.
У разі заборони пальмової олії в Україні ми отримаємо збільшення роздрібних цін на продукти харчування (молочного та кондитерського напрямку), втрату експорту, зростання інфляції та найголовніше – прилавки наших магазинів заповнять дешеві продукти з Європи й Азії, до складу яких входить ця ж пальмова олія. Адже заборонити ввезення цієї продукції уряд України не зможе у зв’язку з підписаними раніше договорами СОТ та ЄС. Тобто ми отримаємо абсурдну картину: у себе заборонили та втратили експорт, а збільшили імпорт і вивезення валюти з країни.
Руслан Загребельний, директор B2B продажів “Дельта Вилмар СНД”