Перейти к содержимому


Пальмова олія під забороною?


Сообщений в теме: 4

#1 Жигуліст

    Родом из ФУДД

  • Администратор
    • Перейти к галерее
  • 31.607 сообщений
  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 11 июня 2018 - 09:14

7 міфів про пальмову олію

Через ажіотаж навколо законопроекту № 3871 від 02.02.2016, який забороняє використання пальмової олії в продуктах харчування, народжується безліч страшилок навколо «пальми». В принципі, їх і так вистачає, але сьогодні кількість хибних думок про цей продукт як ніколи зашкалює. У цьому блозі я спробував розвінчати найвідоміші міфи.

  • Пальмова олія – дуже сильний канцероген, і розвинені країни давно відмовилися від ввезення її для харчового використання
Насправді все зовсім не так, а це твердження значною мірою є популізмом. Відмовляються лише від певних фракцій, але не від самої пальмової олії. Це рослинний жир, який постачається на ринки разом із соняшниковою, рапсовою або соєвою оліями. У всіх них є свої плюси та мінуси. Але пальмова олія – унікальна.

По-перше, її врожай збирають 3 рази на рік. Саме дерево росте 25 років. На 5-й рік після висаджування воно починає давати плоди. Надалі врожайність скорочується і припиняється у віці 17-20 років; після 25 років дерево змінюють. Відповідно, витрати під час вирощування пальми в рази менші, ніж у інших олійних культур.
Що стосується канцерогенів, то рапсова олія, можливо, навіть токсичніша за соняшникову. Наприклад, на соняшниковій олії можна смажити лише 2 рази, інакше під час подальшого використання вона стає канцерогеном. На пальмовій можна смажити 8 разів. Небезпека залежить від сумлінності виробника та способів використовує олію. Хоча не в його інтересах економити на якості, оскільки смак «старої» олії зіпсує смак продукції. Людина відкриє пачку, скуштує і більше ніколи не буде купувати.

  • До багатих країн постачають «одну» пальмову олію, до бідних – «іншу»
Ні, тут усе залежить від якості очищення. А це вхідний контроль, що залежить від кожної держави. Україна отримує стандартну пальмову олію, яку вживають в усьому світі. Пальмова олія в світовому виробництві – це 50 % харчових жирів, соняшникова олія – 7 % жирів. Кажуть, що в Європі «пальма» не споживається, але показники свідчать про те, що за останні 5 років у ЄС її споживання зросло.

Повернімося до питання очищення. Давайте порівняємо із соняшниковою олією. Коли її виробляють, то на виході маємо олію, фуз, макуху й лузгу. Якщо давати людині фуз, то, звичайно, їй буде не дуже приємно. Аналогічно і з пальмовою олією. Взагалі, словосполучення «пальмова олія» означає весь комплекс: є олія для вживання в їжу, є фракції від пальмової олії для технічного застосування. Ми в “Дельта Вилмар СНД” займаємося тільки харчовим жиром.
Якщо говорити про наше підприємство, то ми випускаємо продукт, сертифікований за всіма показниками безпеки; наше виробництво також пройшло сертифікацію. Свої продукти ми перевіряємо в європейських лабораторіях. Все обладнання підприємства – лише від європейських виробників (Бельгія, Німеччина, Швейцарія). Все автоматизовано. Після монтажу обладнання ми проходимо щорічну акредитацію та сертифікацію так само, як і європейські компанії.
Україна отримує стандартну пальмову олію, яку вживають в усьому світі

  • Світ відмовляється від «пальми» та переходить на соняшникову олію
Соняшникова олія – це трансжири. Трансжири – це погана кров, інсульти, інфаркти і все інше. Відповідно, її застосовують під час смаження, а у всіх інших випадках замінюють пальмовою.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), виробництво пальмової олії у світі в 2012 р. склало 53,2 млн т, що у 2 рази більше, ніж у 2002 р. За останні 20 років виробництво пальмової олії у світі зросло в 4,1 рази, за 30 років – у 8,6 разів, за 50 років – у 36,1 разів.

  • Пальмову олію навмисно не вказують у складі продуктів
Я можу з упевненістю сказати, що всі виробники кондитерських виробів в Україні вказують, що до складу їх продукції входить пальмова олія. За бажанням виробник завжди розповість про те, які жири потрапляють до рецептури. Це повністю відкрита інформація. Якщо виробник молочної продукції цього не вказує, то тут уже інша історія.

Це кримінал і відповідальність того виробника, який таку продукцію випускає. Він не підмішує поганий продукт, а просто заробляє гроші, оскільки олія, умовно кажучи, коштує 40 грн, а олія з рослинних жирів різних рецептур коштуватиме 20 грн. Але виробник продає її по 40 грн. Відповідно, це нажива й обман покупців.
«Пальму» ніхто не фальсифікує, тому що її підробити неможливо. Фальсифікація можлива в молочній промисловості, коли виробник приховує використання рослинних (пальмового або соняшникового) жирів. Це єдиний варіант введення покупця в оману.

  • Заборона «пальми» ніяк не позначиться на економіці, а лише зменшить надприбутки виробників
Відразу ж закриються всі кондитерські заводи, які через кілька місяців змушені будуть перейти на ріпак, сою чи соняшник у гідрогенізованому вигляді. Фактично для них буде заборонений експорт, який вимагає відсутності у продукті трансжирів. Виробництво на гідрогенізованій соняшниковій олії передбачатиме в рецептурі трансжири. Тому експорт зникне однозначно. Тобто буде тільки локальна економіка – повернення до Радянського Союзу.

Великі кондитерські підприємства в Україні, наприклад, виробляють понад 3 тис. т продукції. У разі заборони «пальми» їх виробництво знизиться до 0,5 тис. т. Відповідно збільшаться й накладні витрати. Вони не зможуть працювати з такими низькими економічними показниками.

  • Пальмова олія поступається за якістю іншим оліям
Пальмова олія широко застосовується в кондитерській та молочній продукції. На сьогоднішній день ведеться дуже багато розмов її користь чи шкоду, але в усьому світі на законодавчому рівні здійснюється затвердження норм щодо змісту трансізомерів жирних кислот у готовому продукті. Трансізомери жирних кислот утворюються в рослинному жирі під час гідрогенізації – процесу, за якого рідкий жир перетворюють на твердий.

Твердий жир потрібен для виробництва маргарину, жиру для начинок вафель, печива тощо. Для того, щоб із соняшникової, рапсової, соєвої олії отримати твердий жир, у олійно-жировій галузі передбачено процес гідрогенізації олії, що дає можливість отримати жир певної твердості. Це жир, в якому трансізомерів вже мінімум 35 %. Природний жир після добування не містить трансізомерів (ані пальмова олія, ані соняшникова). Але водночас консистенція пальмової олії підходить для використання у якості жиру для начинок тощо. Тобто вона не потребує додаткової обробки. Через це пальмова олія не містить трансізомерів. Тому тут вона має явну перевагу над іншими рослинними жирами, що є звичними для нас.
Якщо з приводу користі чи шкоди олії ще сперечаються, то з приводу трансізомерів вже не сперечається ніхто. Із 2003 року Данія на законодавчому рівні прийняла в себе заборону трансізомерів, після чого їх заборонили в Європа та інших митних союзах. Сьогодні ми говоримо про «пальму» як про жир, який вирішить проблему трансізомерів. Якщо ми з вами як споживачі зайдемо до супермаркету і візьмемо продукцію, завезену з Європи, починаючи з дитячого харчування – до складу буде входити пальмова олія.
Тому використання пальмової олії дуже поширене. Питання полягає в показниках безпеки. Так, наше підприємство виробляє пальмову олію, що відповідає всім нормам, зокрема вимогам ЄС. Тому ми можемо стверджувати, що цю олію не можна вважати шкідливою. Слід говорити про відсутність фальсифікації в харчовій промисловості. Тобто, якщо ми включаємо до складу пальмову олію, ми повинні про це інформувати споживача. Усі підприємства мають чітко відповідати нормам безпеки. Наша компанія має внутрішньокорпоративні стандарти, що є однаковими для Німеччини, України, Китаю, Малайзії та Індонезії.

Щорічно зростання споживчого попиту на нашу продукцію становить від 3 до 7 %. Наразі зростання спостерігається через заборону трансізомерів. Наше підприємство випускає широкий функціональний асортимент жирів для різних видів виробів, тому попит зростає дуже швидко.
Ми виробляємо жири для низки продуктів, починаючи від маргарину і закінчуючи жиром для цукерок, начинок, печива тощо. Це як м’які, так і тверді жири, які за своїми функціональними властивостями допомагають кондитерам випускати продукцію, що відповідає очікуванням споживача, і водночас є безпечною. Наші жири є спеціалізованими, тому що будь-яка технологія потребує відповідних параметрів жиру: твердості, температури плавлення, можливості змішування з іншими жирами, молочними продуктами тощо. Спектр кондитерських виробів дуже широкий. Відповідно до цього наші технологи створили великий асортимент продукції. Ми є лідером із виробництва жирів.

  • В Україні не врегульована ситуація з трансізомерами
На законодавчому рівні наразі цей момент регламентується тільки стосовно спредів. У всіх інших продуктах вміст трансізомерів не регламентується. Проте хочу зазначити, що всі наші великі кондитери для себе на рівні корпоративної політики також прийняли певні рішення та намагаються виробляти продукцію з мінімальним вмістом трансізомерів. А оскільки наші кондитери багато експортують і на виробництві немає можливості розділити продукцію для внутрішнього ринку і для експорту, то фактично весь свій асортимент вони намагаються виробляти без трансізомерів. Звичайно, є ще прецеденти, але позитивні зрушення вже помітні. До речі, в Європі норма вмісту трансізомерів у жирі – до 2 %, а в деяких країнах їх наявність не допускається.

Резюме

І на останок. Чим більше виробники кондитерських виробів розвиватимуть експорт, тим більше у нас споживатимуть «пальму». Виходить, що ми залежимо від українських виробників. Експорт – це надходження валюти, стабільний збут і розвиток економіки. Найголовніше – розуміти, що таке Україна для всіх виробників. В Україні є цукор, пшениця і жир. Це ідеальні умови для кондитерської промисловості. Якщо нормально розвивати цей напрямок, то ми будемо збільшувати постачання до Європи та СНД.
У разі заборони пальмової олії в Україні ми отримаємо збільшення роздрібних цін на продукти харчування (молочного та кондитерського напрямку), втрату експорту, зростання інфляції та найголовніше – прилавки наших магазинів заповнять дешеві продукти з Європи й Азії, до складу яких входить ця ж пальмова олія. Адже заборонити ввезення цієї продукції уряд України не зможе у зв’язку з підписаними раніше договорами СОТ та ЄС. Тобто ми отримаємо абсурдну картину: у себе заборонили та втратили експорт, а збільшили імпорт і вивезення валюти з країни.


Руслан Загребельний, директор B2B продажів “Дельта Вилмар СНД”
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#2 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 11 июня 2018 - 09:16

Без тропічної сировини експорт кондитерської продукції до Європи є неможливим



ТОВ «Дельта Вілмар СНД» є одним з лідерів за обсягами імпорту пальмової олії в Україну, здійснюючи закупівлі в Індонезії. Також компанія є найбільшим експортером пальмової олії з України до країн СНД, ЄС та Близького Сходу.
– Руслан Геннадійович, імпорт пальмової олії в Україну за 10 місяців 2016/17 МР збільшився на 22 % порівняно з аналогічним періодом минулого сезону. Чим зумовлена така ситуація?

– Коли йдеться про зростання імпорту пальмової олії, варто розуміти, що близько 40 % з вироблених готових кондитерських і молочних виробів (в рецептурі яких є тропічна олія) йде на експорт, а не залишається на внутрішньому ринку. Інакше кажучи, це не означає, що середньостатистичний українець став споживати більше пальмовмістних продуктів. Це означає, що місцеві виробники нарощують виробництво готового продукту та експортують його до сусідніх країн. Основний напрямок кондитерських і молочних виробів – це Європа, а тепер, коли з 1 вересня набула чинності Угода про асоціацію України та ЄС, виробництво готової продукції буде тільки зростати. Наприклад, експорт молочних продуктів з України зріс майже удвічі. За підсумками першого півріччя Україна експортувала молочних продуктів на $117 млн.
Високий попит на продукцію (йогурти, сири, кондитерські вироби, масло, спред) спричинив широке використання продуктів із вмістом рослинних жирів, і не слід забувати, що ці жири допомагають ще й здешевити продукт. Аби на тлі подорожчання ресурсів зберегти ціну свого продукту на колишньому рівні і, таким чином, не втратити споживача, виробники замінюють тваринний жир рослинним.
Також важливо враховувати, що частина пальмової олії експортується до інших держав (в цьому році на 9 тис. тонн більше). Україна має найвищий портовий потенціал серед країн Чорноморського регіону. 18 морських торгових портів і 12 портопунктів, з яких 6 повністю оснащені потужностями з перевалки та зберігання рослинних олій, – все це сприяє зростанню імпорту пальмової олії.

– Скасування експортного мита на продукцію в Індонезії та Малайзії відбилося якось на збільшенні обсягів імпорту пальмової олії в Україну?
– На нас не вплинуло. Обсяг імпорту пальмової олії нашою компанією залежить від попиту на маргарин на локальному ринку в першу чергу. Після скасування експортного мита знизилися ціни на тропічну сировину, що спричинило більш конкурентні ціни порівняно з цінами на соняшникову олію.
Це підштовхнуло виробників до збільшення використання тропічної олії не лише в Україні, а й в усьому світі. Також можу відзначити такий факт: якщо подивитися на світовий ринок, то Україна імпортує не так багато пальмової олії – всього 0,4 % (0,2 млн тонн). Індія, ЄС і Китай посідають лідерські позиції з імпорту цієї олії – 21 % (9,5 млн тонн), 14 % і 11 % відповідно.

– Чи має ваша компанія будь-які особливі вимоги до якості пальмової олії?
– Компанія «Дельта Вілмар» вертикально інтегрована, і якість пальмової олії контролюється від плантацій до завантаження переробленої олії на судно. В першу чергу, воно повинно відповідати нашому законодавству і регламентам країн Європейського Союзу, тому вимоги дуже високі і підтверджуються сертифікатами від сертифікаційного органу з міжнародною акредитацією та міжнародним визнанням SGS: Міжнародними стандартами ISO 22000:2005, ISO 9001:2015, GMP + B1, RSPO SCCS; Схемою сертифікації FSSC 22000:2013; Законами Ісламу (Халяль) і Єврейським Законом (Кошер).

– Зважаючи на складну економічну ситуацію в країні, чи збільшують використання транс-жирів виробники в складі молочної та маргаринової продукції?
– Як вам відомо, маргарин роблять не лише з пальмової, але й з гідрогенізованої соняшникової олії, і це часом навіть дешевше.
Але вміст транс-ізомерів жирних кислот у ньому набагато більший, відповідно, якість і безпека продукту падають.
Споживання транс-жирів погано відбивається на здоров’ї, яке має бути в пріоритеті навіть під час економічного спаду.
Істотно вплинуло на активне використання пальмової олії прагнення до здорового харчування, оскільки під час гідрогенізації тропічної сировини вміст транс-ізомерів дуже низький і не перевищує норм, передбачених законодавством Європейського Союзу. Найближчим часом Україна може наслідувати приклад ЄС і обмежити вміст транс-ізомерів у готовому продукті до 2 %, і всі виробники будуть ретельніше обирати постачальника сировини для свого виробництва.

– Чи існують обмеження на ввезення пальмової олії в Україну?
– На сьогодні обмежень немає, оскільки використання рослинних жирів у продуктах є найважливішим аспектом харчової промисловості, а наша компанія – основний постачальник пальмової олії в Україні.
Без тропічної сировини експорт кондитерської продукції в Європу неможливий через складність контролю вмісту транс-ізомерів. Зазвичай ніхто не замислюється над тим, якою буде вартість молочної продукції для кінцевого споживача, якщо обмежити використання рослинних олій. За останніми даними, за 3 роки поголів’я ВРХ (велика рогата худоба) в Україні скоротилося більш ніж на 11 %, а за 20 років – у 6 разів, таким чином, ціна на молочні продукти не буде відповідати купівельній спроможності кінцевого споживача.

– На Вашу думку, яка динаміка буде характерною для ринку пальмової олії у найближчій перспективі?
– Обсяги харчового виробництва в Україні в цілому і кондитерської галузі зокрема демонструють позитивну динаміку, з чим пов’язане і зростання імпорту пальмової олії.
Демографічна та економічна ситуація в Україні у найближчі кілька років сприятиме підвищенню попиту на маргарини як на найдемократичніший за ціною продукт.
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#3 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 11 июня 2018 - 09:20

З відкриттям Європейського ринку для України експорт тропічних олій і похідних продуктів до ЄС зріс із 3% у 2013 році до 38% у 2018 році. (1,50 на відео.)
https://youtu.be/1es5yur7HdA

Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#4 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 11 июня 2018 - 09:26

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів»

  • Обґрунтування необхідності прийняття акта.
Кодексом України про адміністративні правопорушення за виробництво, введення в обіг (випуск на ринок України, в тому числі з ремонту) або реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, сертифікатів відповідності, норм, правил і зразків (еталонів) щодо безпечності, якості, в тому харчових продуктів з вмістом пальмової олії, комплектності та упаковки (за винятком випадків, передбачених законодавством України) передбачено адміністративну відповідальність.
Законом України "Про молоко та молочні продукти" визначено вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів, зокрема, у виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, різноманітні стабілізатори і консерванти.
Однак, зазначені заборони нехтуються виробниками, особливо в частині використання пальмової олії. Тому, вважаємо за необхідне уточнити дану норму у статті 6 Закону та встановити адміністративну відповідальність за порушення даної норми.
Необхідно зазначити, що властивості пальмової олії та її жирних кислот підвищувати рівень холестерину в крові та провокувати розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця, ожиріння роблять пальмову олію шкідливим продуктом у харчуванні людини. Але, не зважаючи на це, вона широко застосовується в Україні при виробництві харчових продуктів, зокрема молочної продукції та кондитерських виробів в якості замінника дороговартісного масла, що в свою чергу тягне здешевлення виробництва.

2. Мета і шляхи її досягнення.


Метою законопроекту є уточнення, а саме: пряма заборона використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока та молочних продуктів та встановлення адміністративної відповідальності за вчинене правопорушення.

3. Загальна характеристика і основні положення акта.
Даним законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачивши адміністративну відповідальність за вчинене правопорушення, а саме: виробництво, введення в обіг (випуск на ринок України, в тому числі з ремонту) або реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, сертифікатів відповідності, норм, правил і зразків (еталонів) щодо безпечності, якості, в тому харчових продуктів з вмістом пальмової олії, комплектності та упаковки (за винятком випадків, передбачених законодавством України), - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Також пропонується викласти у новій редакції частину другу статті 6 та доповнити статтю 21 Закону України "Про молоко та молочні продукти" в частині заборони використовувати у виробництві молока та традиційних молочних продуктів пальмової олії та передбачити заборону використання пальмової олії в ст. 27 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів».


4. Правові аспекти.
Правовідносини в даній сфері врегульовані Кодексом України про адміністративні правопорушення та Законом України "Про молоко та молочні продукти".
Реалізація даного законопроекту не потребує внесення змін до інших законів України.
  • Фінансово-економічне обґрунтування.
Реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат бюджетних коштів.

6. Прогноз результатів.
Прийняття зазначеного законопроекту призведе до прямої заборони використовувати пальмову олію у виробництві молока та традиційних молочних продуктів та встановлення адміністративної відповідальності за порушення цієї норми.

Народні депутати України О.В.Ляшко

65]В.В.Галасюк

65]В.І.Вовк


Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.

#5 Жигуліст

  • ПМЖКраїна хохлобидла

Отправлено 11 июня 2018 - 09:28

Крім як кінцевою стадією олгіофренії я це назвати не можу.
Це все одно, що замість боротьби з алкоголізмом заборонити сіяти пшеницю, бо з неї виробляють спирт. :facepalm:
Сусідня федерація не переживе другого терміну президентства Порошенка.





Количество пользователей, читающих эту тему: 1

0 пользователей, 1 гостей, 0 анонимных

Анализ сайта онлайн
Loading the player...